středa 31. října 2012

Sladké plněné rohlíčky

Sladké plněné rohlíčky


  • 500 g hladké mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 250 ml mléka
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 žloutek a 1 polévková lžíce mléka na potření
  • tvaroh, Nutella, marmeláda, ořechy, mák ..... na náplň

Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a 2 polévkové lžíce mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, přilít kvásek a olej, důkladně zpracovat/prohníst těsto
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě 50 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 5 stejných dílů, každý rozválet do kruhu, rozdělit na 8 trojúhelníků
- k širší straně dát náplň - Nutellu, marmeládu, tvaroh ..., zabalit, nechat ještě 10 minut kynout
- potřít vajíčkem rozšlehaným s 1 polévkovou lžící mléka
- péct 15 minut při 180 °C
.

Připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, vyzkoušíme prstem.
Z připravené mouky odebereme 2 polévkové lžíce a společně s cukrem rozmícháme v mléce.
Rozdrobíme droždí.
Za 10 - 15 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, bude se nepravidelně vzdouvat.


Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl, přilijeme kvásek a olej, promícháme vařečkou.
Těsto přendáme na pracovní desku a rukou důkladně hněteme.
Promáčkneme dlaní, přehneme, pootočíme a opět promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola dokud nebude těsto hladké, nelepivé a pružné.
Vzniklý bochánek lehce poprášíme moukou, aby těsto neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme 50 - 60 minut kynout v pokojové teplotě.  
Správně vykynuté přibližně 2x zvětší objem, bude mít hezky pórovitou strukturu.
Rozdělíme na 5 stejných dílů, jeden díl o váze zhruba 175 gramů.
Vyválíme kolo o průměru okolo 26 centimetrů, rozdělíme na 8 trojúhelníků.
Vyválené kolo nemusí být pravidelné.
Na každý dáme k širší straně kousek náplně. Nutellu, povidla, marmeládu, tvaroh ...
Zamotáme, začneme od strany s náplní. Krajní cípy zahneme dovnitř, aby při pečení nevytekla.
Lehce zahneme do tvaru rohlíčku.
Pokládáme na pečicí papír nebo fólii, cípem dolů.
Necháme ještě 10 minut kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V hrnku rozšleháme žloutek společně s 1 polévkovou lžící mléka.
Před vložením do trouby rohlíčky potřeme.
Pečeme dozlatova, přibližně za 15 minut bude hotovo.









TIP!  Rohlíčky jsou výborné i ve slané variantě.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. dobry den, ako citam tak citam v surovinach sol je uvedena ale v postupe nikde som nenasla v ktorej faze ho dat,v zivote som kysnute este nerobila, mozete poradit? dakujem, Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se, sůl se promíchá s moukou před přidáním oleje. Hned opravím. Těsto se určitě povede, je potřeba dobře zpracovat rukou a nechat v teple vykynout (stačí pokojová teplota).
      Doufám, že budou chutnat!

      Vymazat
    2. Dakujem za receptik, prave som dojedla upeceny, teply rohlik, z niekolkych trosku vytiekol lekvar, nabuduce to postacam lepsie, ale inac je to fakt nebezpecne jedle, velmi pekne dakujem za receptik, od dnes ziadne z obchodu, len doma upecene, tesim sa na dalsie vase receptiky. Chutia bozsky, nebicko v papulke som mala ked som to jedla.

      Vymazat
    3. Děkuji :-) Tohle těsto je fajn, že se nelepí a krásně se s ním pracuje a příprava je rychlá.
      Taky mně někdy nějaký vyteče :)

      Vymazat