úterý 31. července 2012

Zuppa alla Pavese

Italská polévka Pavesa - Zuppa alla Pavese


Rozpis na jednu porci.

  • 1 vejce
  • 2 - 3 plátky bílé bagety
  • 250 ml vývaru
  • parmazán
  • kousek másla
  • sůl
  • pepř
  • pažitka, petrželka


Jak na to  

- plátky bagety lehce pomazat máslem, opéct dozlatova
- opečenou bagetu a rozklepnuté vejce dát na dno mísy, osolit a opepřit, zalít vroucím vývarem
- posypat strouhaným parmazánem
- ev. zapéct v troubě nebo pod grilem
.

Velice rychlá, jednoduchá a přitom efektní italská polévka pocházející z regionu Lombardie, oblasti Pavie. 
A možná právě pro tu jednoduchost se k ní váže půvabná legenda, která ji povyšuje až na polévku královskou. 
V 16. století po prohrané bitvě u Pavie, poražený král Francie František I. Francouzský na útěku narazil na stavení, kde mu byl nabídnutý chléb s vejcem zalitý vývarem. 
A prý od té doby je Zuppa alla Pavese slavnou lombardskou specialitou.


Příprava bagety

Bagetu nakrájíme na plátky okolo 1,5 centimetru silné.

Na obě strany namažeme tenkou vrstvu másla.
Rozpálíme pánvičku, bagetu z obou stran opečeme dozlatova.

Opečenou bagetu položíme na dno misky.
Pokud budeme před podáváním Pavesu zapékat, rozhodně použijeme misku vyrobenou z materiálu, který může do trouby nebo pod gril.


Servírování

Vývar přivedeme k varu, odstavíme.
Měl by opravdu bublat.  

Na opečenou bagetu opatrně rozklepneme vajíčko tak, aby zůstalo neporušené, nerozlilo se.
Osolíme ho a opepříme.

Do misky nalijeme horký vývar.
Nasypeme strouhaný parmazán a můžeme podávat. 

Nebo ještě servírování na chvilku oddálíme a Pavesu vylepšíme.
Na pár minut vložíme misku s polévkou do rozpálené trouby nebo pod gril.
Lehce Pavesu zapečeme.

Polévku ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
 

TIP!  Vejce po zalití horkým vývarem na povrchu ztuhne, uvnitř bude tekuté.
Po zamíchání v horkém vývaru "dojde". 

TIP!  Použijeme vývar hovězí nebo kuřecí.
Pokud nemáme, nahradíme ho vývarem připraveným z kostky. 






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat