úterý 31. července 2012

Zuppa alla Pavese

Italská polévka Pavesa - Zuppa alla Pavese


Rozpis na jednu porci.

  • 250 ml vývaru
  • 2 - 3 plátky bílé bagety
  • 1 vejce
  • parmazán
  • kousek másla
  • sůl, pepř
  • pažitka, petrželka


Jak na to  

- plátky bagety lehce pomazat máslem, opéct dozlatova
- opečenou bagetu a rozklepnuté vejce dát na dno mísy, osolit a opepřit, zalít vroucím vývarem
- posypat strouhaným parmazánem
- ev. zapéct v troubě nebo pod grilem
.

Velice rychlá, jednoduchá a přitom efektní italská polévka pocházející z regionu Lombardie, oblasti Pavie. 
A možná právě pro tu jednoduchost se k ní váže půvabná legenda, která ji povyšuje až na polévku královskou. V 16. století po prohrané bitvě u Pavie, poražený král Francie František I. Francouzský na útěku narazil na stavení, kde mu byl nabídnutý chléb s vejcem zalitý vývarem. 
A prý je od té doby Zuppa alla Pavese slavnou lombardskou specialitou.


Příprava bagety

Bagetu nakrájíme na plátky okolo 1,5 centimetru silné.
Na obě strany namažeme tenkou vrstvu másla.
Rozpálíme pánvičku, plátky z obou stran opečeme dozlatova.

Opečené plátky položíme na dno misky nebo talíře.
Pokud budeme před podáváním Pavesu zapékat, rozhodně použijeme misku vyrobenou z materiálu, který může do trouby nebo pod gril.


Servírování

Vývar přivedeme k varu.
Odstavíme.
Měl by opravdu bublat.  

Na opečenou bagetu opatrně rozklepneme vajíčko tak, aby zůstalo neporušené, nerozlilo se.
Osolíme ho a opepříme.
Do misky nalijeme horký vývar.
Posypeme strouhaným parmazánem a můžeme podávat. 

Nebo ještě servírování na chvilku oddálíme a Pavesu vylepšíme tím, že ji zapečeme.
Misku s polévkou vložíme na pár minut do rozpálené trouby nebo pod gril.
Polévku můžeme ozdobit petrželkou nebo pažitkou.
 

TIP!  Vejce po zalití horkým vývarem na povrchu ztuhne, uvnitř bude tekuté.
Po zamíchání v horkém vývaru "dojde". 

TIP!  Použijeme vývar hovězí nebo kuřecí.
Pokud nemáme, nahradíme ho vývarem připraveným z bujónové kostky. 





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat