středa 15. srpna 2012

Čokoládový dort

Čokoládový dort


Pečeno v kulaté dortové formě s pantem o průměru 23 centimetrů.


Korpus

  • 180 g cukru krupice
  • 170 g másla
  • 150 ml bílého jogurtu 
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g 70% čokolády
  • 3 celá vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání formy


Poleva

  • 100 g čokolády na vaření
  • 75 ml 31% smetany
  • 25 g másla 


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
- rozpustit čokoládu ve vodní lázni
- v jiné míse utřít máslo s cukrem, po jednom všlehat vejce, přidat jogurt se zchladlou čokoládou
- po částech vmíchat mouku
- nandat do vymazané a vysypané formy, péct 20 minut při 180 °C a 20 minut při 150 °C
- 15 minut nechat v pootevřené troubě
- na polevu rozpustit čokoládu ve vodní lázni, smíchat s máslem a smetanou
- po částečném zchladnutí potřít studený korpus
.

Výborný, vláčný, rychle hotový. 
Inspirováno receptem z časopisu Apetit.


Příprava

Máslo vyndáme z lednice, aby změklo.
Dortovou formu pomažeme tenkou vrstvou oleje nebo másla a vysypeme hrubou moukou.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni:
  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
  • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se ale nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
  • Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou, cokoli ale použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám!
  • Zapneme sporák na mírný stupeň.
  • Do horního hrnce nalámeme čokoládu.
  • Promícháváme, jakmile bude čokoláda rozpuštěná dohladka, odstavíme.
  • Necháme zchladnout na tělovou teplotu.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

  • Mouku prosejeme do mísy.
  • Smícháme ji s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.

  • V míse třeme vařečkou změklé máslo s cukrem.
  • Směs za 8 až 10 minut nabyde a zesvětlí.
    Ruční robot zapnutý na nejnižší otáčky nám práci velmi urychlí.
    Při jeho použití bude stačit 4 až 5 minut.

  • Do utřeného másla po jednom zapracujeme celá vejce.
  • Vždy jedno prošleháme nebo promícháme a pak teprve přidáme další.
    Opět necháme pracovat robota.
    Směs bude vypadat sraženě, to je v pořádku, po zapracování dalších surovin bude těsto krásně hladké.

  • Do rozpuštěné zchladlé čokolády vmícháme jogurt, směs přilijeme do mísy k utřenému máslu.
  • Dobře promícháme.
    Postupně přisypáváme mouku.
    Vařečkou nebo stěrkou promícháme na hladké těsto.

  • Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
  • Aby byl povrch upečeného dortu rovný, těsto lehce nahrneme od středu ke krajům.


Upečení korpusu

  • Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby.
  • Po 20 minutách teplotu snížíme na 150 °C.
    Pečeme ještě dalších 20 minut.

  • Troubu vypneme, pootevřeme dvířka.
  • Formu s korpusem necháme ještě 15 minut v troubě pomalu chladnout.
    Dvířka zajistíme proti zavření třeba dřevěnou vařečkou.

  • Korpus opatrně vyndáme z formy.
  • Přemístíme ho na mřížku a necháme zcela vychladnout.


Poleva

Polevu připravíme opět ve vodní lázni.
  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
  • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
  • Zapneme sporák na mírný stupeň.
  • Do horního hrnce nalámeme čokoládu, přidáme máslo a smetanu.
  • Promícháváme dohladka, odstavíme.
  • Necháme zchladnout na tělovou teplotu.

Mřížku s korpusem podložíme pečicím papírem.
Zchladlou polevu rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu.
Pracujeme rychle, poleva začne hned tuhnout.
Na ještě vlažnou, ne zcela ztuhlou polevu můžeme nasypat strouhanou čokoládu nebo čokoládové hobliny nebo mletá ořechová jádra. Hodí se i bonbony nebo ovoce.

Dort necháme v chladu ztuhnout. 
Porce můžeme na talířku doplnit šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny.










TIP!  Do chladnoucí polevy můžeme vyznačit jednotlivé porce, dort se bude lépe krájet.
Například špejlí, nití, nožem...

TIP!  Korpus můžeme rozříznout a potřít marmeládou. Výborně se hodí meruňková nebo rybízová.
Nebo Lemon curd. Rozkrojený plát pro vůni klidně pokapeme rumem nebo likérem.

TIP!  Čokoládové hobliny, ořechy, mandle, kokos přidáváme na zchladlou, ale ještě ne zcela ztuhlou polevu. Dozdobení zatuhne v čokoládě, bude na dortu lépe držet, nebude opadávat.

TIP!  Doporučuji použít čokoládu značky Carla. Je výborná a navíc ji vyrábí ryze česká firma.

TIP!  Čokoládu na ozdobení hoblinami nebo drobením rozpustíme ve vodní lázni, nalijeme ji do vaničky z alobalu.
Potřebujeme, abychom měli silnější hranol, který se bude dobře strouhat.
Po ztuhnutí tvoříme pomocí škrabky na brambory nebo struhadla hobliny nebo drobení.



Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Budu zkoušet sestře k narozeninám, tak se snad povede. Vypadá luxusně a celý postup je krásně pochopitelný. Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za pochvalu. Určitě se povede! Přeji dobrou chuť a sestře vše nejlepší k narozeninám, na zdraví!

      Vymazat
  2. Ahoj Hani,
    korpus na tento dortík jsem o víkendu vyzkoušela, je výborný a lehce zvládnutelný i se zlomenou nohou (stejnou zkušenost mám ještě s tvými recepty na mrkvový dort a banánový chlebíček):-)
    Místo čokoládové polevy jsme vyzkoušeli pomerančový karamel a chutnalo.
    Díky moc za skvělé recepty! Měj se krásně a ahoj Šárka od Kuby K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári,
      mám radost, že se povedlo.
      S pomerančovým karamelem musel být dort výborný :)
      Přejeme krásný předvánoční čas a ať už je noha v pořádku!!

      Vymazat