sobota 12. dubna 2014

Bylinkové ochucené máslo

Bylinkové ochucené máslo


Základní rozpis

  • 250 g másla
  • 1 čajová lžička soli
  • čerstvé bylinky
  • různé přísady


Sýrová varianta

  • 250 g másla
  • 50 g strouhaného sýra (Ementál, čedar...)
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • zelená petrželka


Česneková pikantní varianta

  • 250 g másla
  • 2 najemno utřené stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce najemno nakrájené červené nakládané papriky
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • 1 - 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 1/2 malé nasekané piri-piri papričky nebo jiné pálivé nebo špetka chilli koření
  • pažitka


Jak na to  

- do rozetřeného nebo lehce našlehaného másla vmíchat vybrané přísady
- směs urovnat na folii, pevně zabalit
- dát ztuhnout do lednice/mrazáku
.

Takto připravené máslo využijeme hlavně jako přílohu k různým úpravám masa. Steakům, hamburgerům, vepřovým či kuřecím přírodním plátkům... Výborně se hodí i k rybám.

Jednoduchým smícháním másla se solí a jemně nasekanými bylinkami připravíme máslo petrželkové, pažitkové, mátové, šalvějové... Podle chutí a preferencí můžeme přidat další ingredience jako je například strouhaný sýr, nakládaná paprika, cibule, česnek...


Zpracování

  • Máslo v míse utřeme nebo lehce našleháme.
  • Přidáme zvolené ingredience.
    Důkladně vše promícháme.

  • Směs urovnáme na potravinářskou folii, pevně ji zabalíme.
  • Dáme ztuhnout do lednice.
    Pokud bylinkové máslo připravujeme do zásoby, před uložením do mrazáku ho popíšeme, abychom věděli, co všechno obsahuje. A nezapomeneme připsat také datum, do tří měsíců ho spotřebujeme!

  • Před použitím ze ztuhlého válečku odkrojíme plátky. 
  • V případě, že použijeme zmrazené ochucené máslo, použijeme tenký pilkový nůž. Potřebný počet plátku odkrojíme, necháme je chvilku povolit.
    Zbytek másla ihned vrátíme zpět do mrazáku.
    Plátky másla pokládáme na porci masa na talíři.

2 komentáře:

  1. Hmm ochucená máslíčka miluji, navíc začíná doba grilování takže bych měla nějaké zásoby vytvořit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, bylinkové máslo dá jídlu tu správnou tečku.

      Vymazat