Základ
Marináda
- 1000 g kuřecích prsou
- 2 čajové lžičky soli
- pepř
- 120 g cibule (1 větší)
- 50 ml sójové omáčky
- 50 ml Bourbon whisky např. Jim Beam, Wild Turkey, Four Roses, Woodford Reserve...
- 40 g třtinového cukru (2 vrchovaté polévkové lžíce)
- 8 polévkových lžic olivového oleje
- 6 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
- 4 větší stroužky česneku
- 3 g sušeného zázvoru (1 vrchovatá čajová lžička)
- na špičku nože chilli (nemusí být)
Jak na to
- cibuli orestovat na mírném plameni, přidat česnek, lehce zkaramelizovat cukr
- vmíchat koření, sójovou omáčku a whisky
- kostky kuřecího osolit, opepřit, smíchat se studenou marinádou, zakrýt, nechat odležet
- péct 50 minut při 180 °C zakryté a cca 20 minut při zvýšené teplotě odkryté
.
- cibuli orestovat na mírném plameni, přidat česnek, lehce zkaramelizovat cukr
- vmíchat koření, sójovou omáčku a whisky
- kostky kuřecího osolit, opepřit, smíchat se studenou marinádou, zakrýt, nechat odležet
- péct 50 minut při 180 °C zakryté a cca 20 minut při zvýšené teplotě odkryté
.
Marináda
- Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno. Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Nasypeme pokrájenou cibuli, na mírném plameni ji za občasného promíchání okolo 8 minut restujeme.
Přidáme utřený česnek a ještě 2 minuty promícháváme.
- Zasypeme třtinovým cukrem. Promícháváme, po 4 až 5 minutách se cukr začne táhnout, lehce karamelizovat.
Vmícháme kari koření, zázvor a pro pikantní chuť malé množství chilli.
- Na závěr nalijeme sójovou omáčku a whisky. Minutu až dvě povaříme, vypneme.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Naložení masa
Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky.
Osolíme je a opepříme.
V pekáči nebo pečicí míse je smícháme se studenou marinádou.
Zakryjeme víkem nebo alobalem nebo potravinářskou folií.
Zakryjeme víkem nebo alobalem nebo potravinářskou folií.
Necháme několik hodin odležet v lednici.
Ideálně přes noc.
Pečení
Přibližně půl hodiny před pečením vyndáme pekáč z lednice.
Maso promícháme, necháme ho stát v pokojové teplotě.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
TIP! Bourbon v bezalkoholové úpravě nahradíme jablečným octem.
Přejít na seznam receptů
Ideálně přes noc.
Pečení
Přibližně půl hodiny před pečením vyndáme pekáč z lednice.
Maso promícháme, necháme ho stát v pokojové teplotě.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Zakrytý pekáč vložíme do rozehřáté trouby. Po 50 minutách pečení vyndáme z trouby, promícháme.
Pokud je potřeba podlijeme malým množstvím, maximálně 100 mililitry, vroucí vody.
- Bez zakrytí vrátíme zpět do trouby, zvýšíme teplotu na 200 °C. Ještě okolo 20 minut dopečeme dozlatova.
Bourbon kuřecí kostky podáváme s bramborem, rýží, hranolky, pečivem...
TIP! Bourbon v bezalkoholové úpravě nahradíme jablečným octem.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat