středa 19. února 2014

Bourbon kuře

Bourbon kuře - marinované kuřecí kostky


Základ

  • 1000 g kuřecích prsou
  • 2 čajové lžičky soli
  • pepř


Marináda

  • 120 g cibule (1 větší)
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml Bourbon whisky např. Jim Beam, Wild Turkey, Four Roses, Woodford Reserve... 
  • 40 g třtinového cukru (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 8 polévkových lžic olivového oleje
  • 6 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • 4 větší stroužky česneku
  • 3 g sušeného zázvoru (1 vrchovatá čajová lžička)
  • na špičku nože chilli (nemusí být)


Jak na to  

- cibuli orestovat na mírném plameni, přidat česnek, lehce zkaramelizovat cukr
- vmíchat koření, sójovou omáčku a whisky
- kostky kuřecího osolit, opepřit, smíchat se studenou marinádou, zakrýt, nechat odležet
- péct 50 minut při 180 °C zakryté a cca 20 minut při zvýšené teplotě odkryté
.

Marináda

  • Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
  • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
  • Nasypeme pokrájenou cibuli, na mírném plameni ji za občasného promíchání okolo 8 minut restujeme.
    Přidáme utřený česnek a ještě 2 minuty promícháváme.

  • Zasypeme třtinovým cukrem.
  • Promícháváme, po 4 až 5 minutách se cukr začne táhnout, lehce karamelizovat.
    Vmícháme kari koření, zázvor a pro pikantní chuť malé množství chilli.

  • Na závěr nalijeme sójovou omáčku a whisky.
  • Minutu až dvě povaříme, vypneme.
    Odstavíme, necháme vychladnout.


Naložení masa

Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky.
Osolíme je a opepříme.
V pekáči nebo pečicí míse je smícháme se studenou marinádou.

Zakryjeme víkem nebo alobalem nebo potravinářskou folií.
Necháme několik hodin odležet v lednici.
Ideálně přes noc.


Pečení

Přibližně půl hodiny před pečením vyndáme pekáč z lednice.
Maso promícháme, necháme ho stát v pokojové teplotě.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


  • Zakrytý pekáč vložíme do rozehřáté trouby.
  • Po 50 minutách pečení vyndáme z trouby, promícháme.
    Pokud je potřeba podlijeme malým množstvím, maximálně 100 mililitry, vroucí vody.

  • Bez zakrytí vrátíme zpět do trouby, zvýšíme teplotu na 200 °C.
  • Ještě okolo 20 minut dopečeme dozlatova.
    Bourbon kuřecí kostky podáváme s bramborem, rýží, hranolky, pečivem...

TIP!  Bourbon v bezalkoholové úpravě nahradíme jablečným octem. 






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat