středa 27. února 2013

Sádlo a škvarky

Škvaření vepřového sádla a škvarky


  • 1000 g syrového vepřového hřbetního sádla bez kůže
  • 1 polévková lžíce mléka na škvarky - nemusí být

    Jak na to

    - syrové sádlo nakrájet na kostky
    - pomalu zahřívat, promíchávat
    - vyndat škvarky, sádlo přelít do vhodných nádob 
    - na zbytku sádla vyškvařit škvarky dočervena
     .

    Na škvaření je vhodné sádlo hřbetní. Ideální je, pokud seženeme alespoň 4 centimetry vysoké.
    To ale v dnešní době není nic jednoduchého. Chov prasat je na ústupu a na zabijačku jdou čuníci mladší, takže není kde brát.

    Syrové sádlo nakrájíme na malé kostky, zhruba 2 x 2 centimetry velké.
    Lepší se pracuje se ztuhlejším sádlem, proto ho z lednice vyndáme těsně před krájením.
    Na škvaření vybereme silnostěnný hrnec, nejlépe litinový. Pokud nemáme, je vhodné použít pod hrnec kulatou litinovou podložku.
    Kostky sádla nasypeme do studeného hrnce a začneme pomalu zahřívat. Hlavně ze začátku hodně mícháme, abychom předešli připálení.
    Pro vyloučení rizika připálení můžeme před začátkem škvaření nalít do hrnce 2 - 3 polévkové lžíce studené vody. Pokud škvaříme v silnostěnném hrnci, je to vcelku zbytečné, při použití hrnce z tenčího materiálu vodu určitě přidáme. Stejně tak při zpracování většího množství sádla najednou.



    Po chvilce se sádlo začne rozpouštět, hladina bude čím dál víc stoupat.
    Průběžně promícháváme, teplotu neustále udržujeme na nízkém stupni.
    Ideální teplota škvaření je kolem 120 °C.
    Přibližně za 2 hodiny přestane sádlo pěnit, škvarky se začnou zbarvovat dozlatova.



    Odstavíme ze sporáku, děrovanou naběračkou vyndáme škvarky.
    Hrnec se sádlem necháme chvilku stát, pak sběračkou opatrně nandáme tekuté sádlo do suchých a čistých nádob.
    Nabíráme od shora, nezajíždíme sběračkou ke dnu hrnce, nemícháme.
    Nejlepším řešením je kamenina. Pokud na uskladnění použijeme sklenice, je fajn, když jsou nahřáté, zabráníme tím prasknutí skla.
    Dáme do chladna ztuhnout.




    Na dně hrnce ponecháme malé množství sádla, vrátíme do něho škvarky, doškvaříme dočervena.
    Pro lepší barvu můžeme přidat jednu polévkovou lžíci mléka.
    Hotové škvarky zcedíme.

    Podáváme teplé i studené k vínu nebo pivu, můžeme z nich udělat škvarkovou pomazánku nebo třeba upéct pagáčiky.
    A takový čerstvě upečený domácí chleba namazaný domácím sádlem, jemně posolený a posypaný cibulkou ... to je delikatesa!




     
    ! Sádlo má v české kuchyni nezastupitelnou roli, hodí se na smažení, vaření i pečení.

    ! Sádlo se dříve také hojně používalo jako léčivá mast na popáleniny, jizvy. Nahrazovalo i pleťové krémy.

    ! A důležitá informace - podle nejnovějších studií prý jeho konzumace nezpůsobuje zvýšení cholesterolu, takže jeho podíl na vzniku onemocnění cév a srdce není takovým strašákem jako dřív.

    ! Sádlo skladujeme v chladu a temnu. Dobře uzavřeme, aby nechytalo pachy.
     .


    Přejít na seznam receptů



    8 komentářů:

    1. Moc dekuji za podrobny postup,jako dite na zabijacce jsem se na skvareni sadla podilela,ale kdo si to ma po tech letech pamatovat a babicky uz se zeptat nemuzu ... na zkousku z kila a vysledek PERFEKTNI!Asi stesti zacatecnika.
      Preji hezky den.Pavla

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Děkuji a gratuluji! Mám velkou radost, když čtu, že se dílo podle receptu povedlo!

        Vymazat
    2. dobry den vsecky recepty sou uzasne jsem rada ze jsem na ne narazila jednim slovem božííííííí .Martina

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Díky,
        to je moc milé, doufám, že se podle receptů bude dobře vařit a hlavně, že bude chutnat :-)

        Vymazat
    3. Jo jo ta rada z 27 radku je dobra, posledne jsem to neudelal a pak se mi pripalil gulas na sadle ...

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. :-)
        Teď tedy nevím stopro, řádek 27 je to podlití?

        Vymazat
      2. ne ne nedat do sadla ten prach ...

        Vymazat
      3. Ach tak! Pokud na tom zbytku na dně nedodělávám škvarky, tak mažeme na chleba, tam ten prach nevadí. Je fakt, že dokáže nadělat neplechu. Ale na druhou stranu jsou nejlepší vlastní chyby a zkušenosti, na nich se člověk nejlépe zdokonaluje. A pro příště se jich vyvaruje. Možná, pokud nezapomene :)

        Vymazat