úterý 6. listopadu 2012

Vepřová pečeně se sušeným ovocem

Vepřová pečeně plněná sušeným ovocem


  • 1000 g vepřové pečeně bez kosti
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g sušených třešní
  • 150 ml červeného vína
  • 1 polévková lžíce sádla
  • snítka čerstvého rozmarýnu nebo kávová lžička sušeného
  • 1 čajová lžička másla (10 g)
  • 1 čajová lžička medu (10 g)
  • 1 čajová lžička hladké mouky a 10 g másla
  • sůl, pepř


Jak na to

- sušené ovoce namočit na 30 minut do vína
- v pečeni udělat nožem kapsu, do masa vetřít sůl
- kapsu naplnit pokrájeným ovocem, zavázat
- opepřit a zprudka opéct na pánvi
- přendat do pekáče na sádlo, podlít vínem
- 10 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem, snížit na 160 °C, péct 80 minut
- potřít máslem smíchaným s medem, nezakryté dopéct při zvýšené teplotě dozlatova
- moukou obaleným plátkem másla zahustit sos

.


Příprava ovoce

Sušené ovoce dáme do misky, zalijeme 150 mililitry červeného vína, přidáme snítku rozmarýnu.
Po minimálně půlhodinové lázni ovoce vyndáme, pokrájíme ho na kostičky.
Smícháme.

Víno nevyléváme.



Příprava masa

Vepřovou pečeni neboli karé opláchneme a osušíme.
Z jedné strany odkrojíme přibližně centimetrový plátek, který ale úplně neoddělíme.
Spodní strana zůstane spojena.

Plátek odklopíme a ve zbytku masa vytvoříme kapsu.
Maso prostředkem příčně nařízneme. 
Dáme pozor, abychom neprořízli boky a zadní stranu.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na povrch masa i do kapsy vetřeme sůl.
Pomocí lžíce naplníme ovocnou směsí.

Přiklopíme zpět nedokrojený plátek, pevně svážeme provázkem.
Posypeme čerstvě mletým pepřem.
Vhodnější je bílý.

Na suché rozpálené pánvi maso krátce zprudka ze všech stran opečeme.






Pečení

Opečené maso přendáme do pekáčku nebo skleněné zapékací mísy.
Přidáme sádlo.

Na horkou pánev nalijeme zbytek vína z ovocné koupele společně se 100 mililitry horké vody.
Po chvilce se uvolní výpek.
Promícháme, vše nalijeme do pekáče k masu.

Pekáč přiklopíme nebo překryjeme alobalem, vložíme do rozehřáté trouby.

Po 10 minutách snížíme teplotu na 160° C.
Maso občas políváme vypečenou šťávou.

Po 80 minutách vyndáme pečeni z trouby.

Sběračkou odebereme do menšího hrnce skoro všechnu vypečenou šťávu.
Na dně pekáče necháme jen zhruba centimetr vysokou hladinku.
Zatímco se bude maso dopékat, připravíme z odebrané šťávy sos.

V misce smícháme 1 čajovou lžičku másla s medem, potřeme povrch masa.
Nezakryté vrátíme zpět do trouby.

Teplotu zvýšíme na 200 °C.

Pečeme ještě 10 - 15 minut dokud se na pečeni nevytvoří krásná zlatá kůrčička.



Příprava sosu a servírování

Než se maso dopeče, připravíme sos.

Do misky nebo na talířek nasypeme jednu čajovou lžičku hladké mouky.
V mouce obalíme deseti až patnáctigramový plátek másla ze všech stran.

Odebranou šťávu z masa přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum.
Vhodíme pomoučněné máslo, promícháme, 3 - 5 minut povaříme.

Hotovou pečeni vyndáme z trouby, přendáme na prkénko.
Před porcováním dopřejeme šťávě uvnitř masa 10 minut na rozležení.

Do prázdného pekáče po pečení masa přelijeme povařený sos, smícháme ho s uvolněným výpekem ze dna a stěn pekáče.

Podáváme s bramborem opečeným nebo vařeným, pečivem...
Nebo můžeme jako přílohu zvolit na másle prohřátou kukuřici a cukrový hrášek.


TIP!  Kapsu můžeme před naplněním ovocem vyložit plátky anglické slaniny.

TIP!  Sušené ovoce lze použít jakékoliv, dle chuti a dle zásob, které máme po ruce.


Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Opět výborný recept. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji! Mám velkou radost, když se recept líbí a chutná!

      Vymazat