úterý 6. listopadu 2012

Vepřová pečeně se sušeným ovocem

Vepřová pečeně plněná sušeným ovocem


  • 1000 g vepřové pečeně bez kosti
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g sušených třešní
  • 150 ml červeného vína
  • 1 polévková lžíce sádla
  • snítka rozmarýnu nebo kávová lžička sušeného
  • 1 čajová lžička másla (10 g)
  • 1 čajová lžička medu (10 g)
  • 1 čajová lžička hladké mouky a 10 g másla
  • sůl, pepř


Jak na to

- sušené ovoce namočit na 30 minut do vína
- v pečeni udělat nožem kapsu, do masa vetřít sůl
- kapsu naplnit pokrájeným ovocem, zavázat
- opepřit a zprudka opéct na pánvi
- přendat do pekáče na sádlo, podlít vínem
- 60 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem
- potřít máslem smíchaným s medem, nezakryté dopéct při zvýšené teplotě dozlatova
- moukou obaleným plátkem másla zahustit sos

.


Sušené ovoce dáme do misky, zalijeme 150 mililitry červeného vína, přidáme snítku rozmarýnu.
Po půlhodinové lázni pokrájíme ovoce na kostičky, smícháme.
Víno nevyléváme.




Vepřovou pečeni neboli karé opláchneme a osušíme.
Z jedné strany odkrojíme přibližně centimetrový plátek, který ale úplně neoddělíme, spodní strana zůstane spojena.
Plátek odklopíme a ve zbytku masa vytvoříme kapsu.
Prostředkem příčně nařízneme. Dáme pozor, abychom neprořízli boky a zadní stranu.




Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na povrch masa i do kapsy vetřeme sůl.
Pomocí lžíce naplníme ovocnou směsí.
Přiklopíme zpět nedokrojený plátek, pevně svážeme provázkem.
Posypeme čerstvě mletým pepřem, vhodnější je bílý.
Maso krátce a zprudka opečeme ze všech stran na suché rozpálené pánvi.





Do pekáčku nebo skleněné zapékací mísy dáme sádlo, položíme opečené maso.
Na horkou pánev nalijeme zbytek vína z ovocné koupele společně se 100 mililitry horké vody.
Po chvilce se uvolní výpek.
Promícháme, nalijeme do pekáče k masu.

Pekáč přiklopíme nebo překryjeme alobalem, vložíme do rozehřáté trouby. Občas maso polijeme vypečenou šťávou.
Po 60 minutách vyndáme pečeni z trouby.
Sběračkou odebereme skoro všechnu vypečenou šťávu, na dně necháme centimetr vysokou hladinku.
V misce smícháme 1 čajovou lžičku másla s medem, potřeme povrch masa.


Dáme zpět do trouby, teď už bez zakrytí.
Teplotu zvýšíme na 200 °C.
Pečeme ještě 10 - 15 minut dokud se na pečeni nevytvoří krásná zlatá kůrčička.


Připravíme sos.
Do misky nasypeme 1 čajovou lžičku hladké mouky, obalíme plátek másla ze všech stran.
Odebranou šťávu z masa přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum. Vhodíme pomoučněné máslo, promícháme, minutu povaříme.

Hotovou pečeni vyndáme z trouby, přendáme na prkénko.
Před porcováním dopřejeme šťávě uvnitř masa 10 minut na rozležení.
Do prázdného pekáčku přelijeme sos, po chvilce smícháme s uvolněným výpekem ze stěn.

Podáváme s bramborem opečeným nebo vařeným, pečivem ....
Nebo můžeme jako přílohu zvolit na másle prohřátou kukuřici a cukrový hrášek.


TIP!  Kapsu můžeme před naplněním ovocem vyložit plátky anglické slaniny.

TIP!!  Sušené ovoce lze použít jakékoliv, dle chuti a dle zásob, které máme po ruce.


Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Opět výborný recept. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji! Mám velkou radost, když se recept líbí a chutná!

      Vymazat