pondělí 2. května 2011

Bramborová polévka

Bramboračka


Základ

  • 600 g brambor (5 - 6 středně velkých)
  • 100 g celeru, 1 velká mrkev, 1 menší petržel
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 1 střední cibule
  • 1 větší bobkový list, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře 
  • 1 kostka bujonu (nemusí být)
  • hrst sušených nebo pár čerstvých hub 
  • sůl, pepř, kmín, majoránka


Jíška

  • 50 g hladké mouky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 50 g másla nebo slunečnicového oleje nebo sádla (5 polévkových lžic)


Jak na to  

- brambory, houby a zeleninu nakrájet, zalít vodou, přidat koření, 8 až 10 minut povařit
- usmažit jíšku, vmíchat ji do hrnce, 15 minut povařit, nebo déle, dokud nebude zelenina měkká
- přidat utřený česnek, dochutit
.

Namočení sušených hub

Pokud použijeme houby sušené, předem je namočíme.
Nasypeme je do cedníku a propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
V misce je pak zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Necháme je minimálně deset minut máčet.


Příprava

Bramboryceler, petržel a mrkev oškrábeme a rozkrájíme na menší kusy.
Pokud použijeme čerstvé houby, očistíme je a také pokrájíme.
Cibuli sloupneme a rozkrojíme.
Oloupeme stroužky česneku.
Jeden stroužek rozkrojíme na půlku, ostatní utřeme nebo prolisujeme.
Na prkýnku zubatým příborovým nožem škrabeme a třeme oloupané stroužky česneku posypané několika zrnky soli.


Povaření

  • Do hrnce dáme brambory, kořenovou zeleninu a pokud máme, tak i pokrájené čerstvé houby.
  • Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, půlky cibule a rozkrojený stroužek česneku.
    Na koření je fajn pořídit uzavíratelné "čajítko".
    Bude se hodit i na přípravu dalších polévek, ale i omáček nebo třeba pečených mas...
    Po uvaření nebudeme muset z polévky nebo omáčky lovit kuličky a kousky koření.

  • Sušené houby po namočení přidáme buď:
  • Nescezené, tedy i s vodou, ve které se máčely.
    Bramboračka bude tmavší, chuť hub v ní intenzivnější.
    Scezené a nepropláchnuté.
    Polévku dobře zvýrazní, chutí i barvou.
    Scezené a několikrát propláchnuté vodou.
    V tomto případě houby barvu a chuť ovlivní velice jemně.

  • Do hrnce přilijeme dva až dva a půl litru studené vody.
  • Vmícháme dvě lžičky majoránky, vrchovatou čajovou lžičku soli a lžičku kmínu.
    Můžeme také přidat půl až jednu celou kostku zeleninového nebo kuřecího bujonu, pak ale dáme soli necelou jednu lžičku.
    Méně soli dáme také v případě, že jsme s ní třeli česnek.

  • Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, teplotu snížíme.
  • Zhruba 10 minut povaříme, zelenina částečně změkne.


Jíška a zahuštění

Na rozehřátou pánev dáme máslo nebo sádlo nebo nalijeme pět velkých polévkových lžic oleje.
Nasypeme mouku.
Na mírném plameni ji okolo tří minut promícháváme.
Vypneme.

Jíšku za stálého míchání přidáme do hrnce k povařené zelenině.
Na mírném plameni a za občasného promíchání vaříme okolo 15 minut.
Aby se nenadělaly hrudky, musíme při přidání jíšky neustále a důkladně promíchávat!
Pokud není po 15 minutách zelenina měkká, vaříme o 5 minut déle.


Dokončení

Zeleninu v polévce můžeme rozmělnit na menší kousky šťouchadlem na brambory.
Nebo ji nechat tak, jak jsme ji pokrájeli před přidáním do hrnce.
Na fotkách je rozšťouchaná.

Do bramboračky na závěr vmícháme prolisované nebo utřené stroužky česneku a polévkovou lžíci v dlaních rozemnuté majoránky.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, dalším česnekem nebo majoránkou.
Vypneme.

Porce na talířích posypeme nasekanou zelenou petrželkou, pórkem, pažitkou, natí z jarní cibulky... Bramboračku podáváme i jako samostatný chod, můžeme k ní servírovat pečivo nebo chleba namazaný máslem a hned máme třeba vydatnou večeři.


TIP!  Pokud chceme mít polévku hustší, jíšku připravíme z většího množství tuku a mouky. O polovinu nebo jednou tolik.
Na přípravu jíšky je ideální použít obyčejnou hladkou mouku s menším obsahem lepku.
Můžeme ji připravit i z mouky polohrubé.

TIP!  Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu můžeme předem opéct na másle. Na mírném plameni ji pár minut promícháváme dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat