úterý 28. srpna 2012

Fazolky nakyselo

Fazolové lusky nakyselo se zakysanou smetanou


  • 500 g fazolových lusků
  • 1 střední cibule (80 g)
  • 200 g zakysané smetany
  • 60 g másla
  • 40 g polohrubé mouky
  • ocet
  • sůl, cukr, pepř


Jak na to  

- fazolové lusky pokrájet, vařit 20 - 25 minut v osolené a okyselené vodě
- na másle zesklovatět cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- zalít vývarem z fazolek, 15 minut povařit
- vmíchat smetanu a fazolky, přivést k varu, dochutit, vypnout,
.

Fazolové lusky omyjeme a odkrojíme nebo odstřihneme konce lusků.
Některé odrůdy mají tuhá vlákna, stáhneme je.
Nakrájíme na menší kusy. Buď rovnou na sousta nebo na jedno překrojení na talíři.
Do hrnce nalijeme 1250 mililitrů vody, vmícháme 1 polévkovou lžíci octa a 1 čajovou lžičku soli, přivedeme k varu.
Do vroucí vody nasypeme fazolové lusky. Teplotu stáhneme, zakryjeme poklicí, 20 - 25 minut povaříme.
Měly by být měkké, ale nerozvařené.
Fazolky vyndáme děrovanou naběračkou, vývar nevyléváme.
Než se fazolové lusky uvaří, připravíme jíšku.
Na mírném plameni rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
Po 5 - 6 minutách cibule zesklovatí, přisypeme mouku, promícháváme. Za 6 - 7 minut bude hotová světlá jíška.


Zalijeme 500 mililitry vývaru z fazolek, důkladně promícháme. Na mírném plameni 15 minut povaříme.
Vmícháme smetanu a fazolky.
Podle chuti přisolíme, přikyselíme, případně přisladíme a opepříme.
Přivedeme k varu a ihned vypneme.

Podáváme s bramborami, můžeme doplnit vařeným hovězím masem, ztraceným nebo vařeným vejcem.
Při servírování můžeme ozdobit snítkou čerstvého kopru.



Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Dobrý den, paní Hanko! Omlouvám se, že Vám zase píši, v mém případě již potřetí.Ale dnes jsem opět, jak jinak, použil Váš recept. Tedy návod na přípravu fazolových lusků nakyselo se smetanou. Opět vynikající recept! Věřte mi, že za všechny pokrmy, resp. recepty, které jsem použil dle Vás, jsem byl pochválen. Jednalo se o:"dušená mrkev s vepřovým masem, dršťková polévka z hlívy a dnes fazolové lusky". Pochvalu od mé rodiny si nenechávám pro sebe, ale směřuji ji na Vás. Děkuji a omlouvám se, že jsem Vám opět napsal. Amaterský kuchař Honza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Honzo,
      opět moc děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že jídla uvařená podle receptů vaší rodině chutnají a vám se podle nich dobře vaří.
      Dobrou chuť přeji!

      Vymazat
  2. Nejlepší recept na fazolky. Jeden z mála, kdy je uvedeno množství vody, což má na výslednou chuť velký vliv. U všech receptů i na guláše jsou uvedeny přísady v ks nebo dkg ale jestli litr nebo dva litry vody se nedozvíte. V jednoduchosti je ta dobrota. Zdraví a hezké dny přeje Bacil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za slova chvály, hezky se mně čtou.
      Také přeji hodně zdraví a krásně prožité nadcházející léto.
      Hana

      Vymazat