Zapečené brambory s listy špenátu, smetanou a sýrem
- 700 g brambor
- 200 g 12% smetany
- 120 g plísňového sýra (60% Niva, Gorgonzola, Roquefort...)
- 120 g čerstvého listového špenátu
- kousek másla na vymazání pekáče
- sůl, pepř
Jak na to
- syrové brambory oloupat, nakrájet na tenké plátky, sýr na kostičky, špenát opláchnout, osušit, odkrojit tuhé stonky
- na dno vymazané misky naskládat plátky brambor, osolit, opepřit
- pokrýt listy špenátu, posypat sýrem
- vrstvy opakovat, zakončit plátky brambor, zalít smetanou
- péct 40 - 50 minut při 180 °C
.
- syrové brambory oloupat, nakrájet na tenké plátky, sýr na kostičky, špenát opláchnout, osušit, odkrojit tuhé stonky
- na dno vymazané misky naskládat plátky brambor, osolit, opepřit
- pokrýt listy špenátu, posypat sýrem
- vrstvy opakovat, zakončit plátky brambor, zalít smetanou
- péct 40 - 50 minut při 180 °C
.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Brambory oškrabeme, opláchneme a osušíme.
Nakrájíme je na zhruba třímilimetrové plátky.
Špenátové listy opláchneme, osušíme a zbavíme tuhých stonků.
Plísňový sýr pokrájíme na kostičky.
Pečení
Špenátové listy opláchneme, osušíme a zbavíme tuhých stonků.
Plísňový sýr pokrájíme na kostičky.
Pečení
- Zapékací misku nebo pekáč vymažeme kouskem másla.
- Na dno urovnáme plátky brambor.
- Osolíme je a opepříme.
- Vrstvu brambor pokryjeme listy špenátu a posypeme kostičkami sýra.
- Postup ještě jednou nebo dvakrát zopakujeme.
- Vše budou uzavírat plátky brambor.
- Zalijeme smetanou, dáme nezakryté péct.
- Za 40 až 50 minut bude hotovo.
TIP! Přísady můžeme různě kombinovat a obměňovat:
- ke špenátu přidáme mleté maso, anglickou slaninu, česnek...
- samotné plátky brambor jen proložíme sýrem a zalijeme smetanou
- vynikající je varianta s plátky dobrého špeku a cibule, bez smetany, jen posolené a pokmínované.
Dělala jsem to přesně podle receptu a úžasné... chutnalo celé rodině :o) Doporučuji!!!
OdpovědětVymazatMám velkou radost, že chutnalo! Díky za pochvalu :-)
Vymazat