pátek 8. června 2012

Zapečené brambory se špenátem, smetanou a sýrem

Zapečené brambory s listy špenátu, smetanou a sýrem


  • 700 g brambor
  • 200 g 12% smetany 
  • 120 g plísňového sýra (60% Niva, Gorgonzola, Roquefort...)
  • 120 g čerstvého listového špenátu
  • kousek másla na vymazání pekáče
  • sůl, pepř


Jak na to  

- syrové brambory oloupat, nakrájet na tenké plátky, sýr na kostičky, špenát opláchnout, osušit, odkrojit tuhé stonky
- na dno vymazané misky naskládat plátky brambor, osolit, opepřit
- pokrýt listy špenátu, posypat sýrem
- vrstvy opakovat, zakončit plátky brambor, zalít smetanou
- péct 40 - 50 minut při 180 °C
.

Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
 
Brambory oškrabeme, opláchneme a osušíme.
Nakrájíme je na zhruba třímilimetrové plátky.
Špenátové listy opláchneme, osušíme a zbavíme tuhých stonků.
Plísňový sýr pokrájíme na kostičky.


Pečení

  • Zapékací misku nebo pekáč vymažeme kouskem másla.
  • Na dno urovnáme plátky brambor.
  • Osolíme je a opepříme.
  • Vrstvu brambor pokryjeme listy špenátu a posypeme kostičkami sýra.
  • Postup ještě jednou nebo dvakrát zopakujeme.
  • Vše budou uzavírat plátky brambor.
  • Zalijeme smetanou, dáme nezakryté péct.
  • Za 40 až 50 minut bude hotovo.


TIP!  Přísady můžeme různě kombinovat a obměňovat:
  • ke špenátu přidáme mleté maso, anglickou slaninu, česnek...
  • samotné plátky brambor jen proložíme sýrem a zalijeme smetanou
  • vynikající je varianta s plátky dobrého špeku a cibule, bez smetany, jen posolené a pokmínované.





Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dělala jsem to přesně podle receptu a úžasné... chutnalo celé rodině :o) Doporučuji!!!

    OdpovědětVymazat