úterý 5. června 2012

Rajčatový salát šopský

Rajčatový salát s balkánským sýrem neboli Šopák


  • rajčata
  • balkánský sýr
  • cibule
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • zelená petrželka 


Jak na to  

- pokrájená rajčata a cibuli osolit, zakápnout olivovým olejem
- posypat nastrouhaným sýrem a pepřem
.

Klasické osvěžení nejen pro letní dny. 
Šopák podáváme jako svačinu, lehkou večeři nebo přílohu, třeba ke grilovaným masům.
V zimě si ho připravíme jako voňavou vzpomínku na léto, pokud tedy v zimních měsících seženeme dobrá rajčata.

Rozkrájení, nastrouhání, podávání

Do misky dáme omytá pokrájená rajčata.
Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na proužky.
Jemně osolíme.
Balkánský sýr je slaný dost, tak opravdu jen symbolických pár zrnek. 

Zakápneme olivovým olejem a lehce promícháme.
Posypeme nastrouhaným balkánským sýrem.
Podle chuti přidáme čerstvě mletý pepř.
Porce šopáku ozdobíme zelenou petrželkou.


TIP!  Pro přípravu šopského salátu podle originálního receptu přidáme do základu k rajčatům s cibulí salátovou okurku a čerstvé nebo pečené papriky. Jemně přikyselíme octem a pokapeme olivovým olejem.
Ozdobíme petrželkou a feferonkou.


Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat