sobota 30. srpna 2014

Bruschetta s pestem a ztraceným vejcem

Bruschetta s bazalkovým pestem, ztraceným vejcem a tyrolským špekem


Rozpis na jednu porci.

  • 1 plátek chleba (může být toastový, celozrnný, veka ...)
  • 2 čajové lžičky bazalkového pesta
  • 1 vejce
  • 1 plátek tyrolského špeku
  • 1 - 2 polévkové lžíce octa
  • pár kapek olivového oleje
  • sůl, pepř
 
Jak na to  

- uvařit ztracené vejce
- plátek opečeného chleba potřít bazalkovým pestem, přidat vejce a plátek tyrolského špeku
- osolit, opepřit, zakápnout olivovým olejem, ihned podávat
.

Inspirace pro královskou snídani! 

Do širšího vyššího hrnce dáme vařit vodu a ocet. Uvaříme ztracené neboli pošírované vejce.
Než se vejce uvaří, opečeme chleba na grilu nebo na pánvi nebo v troubě nebo v toastovači.
Opečený plátek potřeme bazalkovým pestem, přidáme ztracené vejce a plátek tyrolského špeku.
Jemně osolíme, opepříme a na závěr lehce zakápneme olivovým olejem.
Ihned podáváme, vejce na bruschettě ostrým nožem nařízneme.




Jak uvařit ztracené neboli pošírované vejce

Správně připravené ztracené vejce má oblý tvar, pevný obal z bílku a uvnitř tekutý nebo polotekutý žloutek.
Použijeme ho do polévek, třeba do kulajdy, do omáček, třeba do koprovky, na saláty ... Nejznámější je určitě servírované jako vejce Benedikt.
Zárukou úspěchu jsou čerstvá vejce. Čím jsou vajíčka starší, tím je bílek řidší, takže při ponoření do vroucí vody těžko drží při sobě. Z vajec, jejichž použitelnost se chýlí ke konci, dobrého výsledku nedosáhneme. 

1) Do širšího vyššího hrnce dáme vařit vodu, na jeden litr přidáme také jednu polévkovou lžíci vinného octa.
Nalijeme tolik, aby mělo vejce po ponoření ještě 3 - 4 centimetry vody nad sebou.

2) Vejce opatrně rozklepneme do hrnku nebo misky.

3) Jakmile voda začne vřít, stáhneme plamen, zamícháme lžící a tím vytvoříme ve vodě vír. Tak 5 vteřin počkáme až nebude tak prudký a vlijeme opatrně vejce. Ne úplně do středu, umístíme ho na okraj "kráteru", který vír vytvořil. Z hrnku nebo misky necháme pomalu sklouznout těsně nad hladinou.

4) Po 10 - 15 vteřinách, až bílek lehce ztuhne, opatrně lžící nebo vařečkou upravíme případné roztřepené kousky, které se po ponoření do vody uvolnily. Nabalíme je zpět.

5) Za 3 minuty vyndáme děrovanou naběračkou, na okamžik položíme na ubrousek nebo čistou utěrku, aby se vsákla voda z povrchu vajíčka, a ihned podáváme. 


TIP!  Pokud chceme mít opravdu krásný tvar, před servírováním opatrně odřízneme roztřepené kousky bílku.

TIP!!  V případě, že potřebujeme servírovat více kusů najednou, po vyndání z hrnce ponoříme na pár vteřin do studené vody. Přerušíme tím proces varu.
Hotová vejce uchováváme do podávání v teplé vodě (ne vroucí!), aby nevychladla.

.





Přejít na seznam receptů

2 komentáře: