Chřest zapečený se smetanou, anglickou slaninou a sýrem
- 500 g čerstvého chřestu
- 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 100 g tvrdého sýra např. Parmazán, Gouda, Ementál...
- 1 žloutek
- anglická slanina (na 5 výhonků chřestu 1 plátek)
- šťáva z citronu
- sůl, mletý pepř
- zelená petrželka
- kousek másla na vymazání pekáče
Jak na to
- chřest zbavit dřevnatých stonků, podle potřeby oškrabat slupku, zakápnout šťávou z citronu
- ponořit do vroucí osolené vody, zelený vařit 2 - 3 minuty, bílý 8 minut
- ihned po vyndání z hrnce zchladit v ledové vodě smíchané s citronovou šťávou
- vždy 4 - 5 výhonků zabalit do plátku slaniny, naskládat do vymazané mísy
- posypat polovinou nastrouhaného sýra, zalít smetanou s rozšlehaným žloutkem, osolit, opepřit, posypat petrželkou
- nasypat zbytek sýra, 15 - 20 minut zapéct při 200 °C
.
- chřest zbavit dřevnatých stonků, podle potřeby oškrabat slupku, zakápnout šťávou z citronu
- ponořit do vroucí osolené vody, zelený vařit 2 - 3 minuty, bílý 8 minut
- ihned po vyndání z hrnce zchladit v ledové vodě smíchané s citronovou šťávou
- vždy 4 - 5 výhonků zabalit do plátku slaniny, naskládat do vymazané mísy
- posypat polovinou nastrouhaného sýra, zalít smetanou s rozšlehaným žloutkem, osolit, opepřit, posypat petrželkou
- nasypat zbytek sýra, 15 - 20 minut zapéct při 200 °C
.
Příprava na blanšírování
Přivedeme k varu.
Vedle sporáku si připravíme hrnec nebo mísu se zhruba třemi litry hodně ledové vody, vmícháme do ní polévkovou lžíci čerstvé šťávy z citronu.
Pokud máme, nasypeme do vody i kostky ledu.
Chřestové výhonky opláchneme a odstraníme z nich dřevnaté konce.
Nemusíme je odřezávat, výhonek ohneme, chřest na správném místě praskne, lehce pak konce odlomíme.
Pokud máme chřest bílý, škrabkou na brambory ho zbavíme slupky.
U zeleného většinou škrábat nemusíme.
Blanšírování
Výhonky chřestu zakápneme citronovou šťávou.
Vložíme je do vroucí osolené vody.
Pro zachování křehkosti špiček dáme chřest do vody v hrnci nastojato.
Špičky by měly zůstat nad hladinou, zbytek stonků pod ní.
Zelený chřest vaříme 2 až 3 minuty.
Bílý chřest vaříme 6 až 8 minut.
Po povaření vyndáme chřest z hrnce a ihned ho ponoříme do ledové vody.
Okamžitě tím zastavíme proces varu.
Zchlazený chřest necháme dobře okapat v cedníku nebo na papírové utěrce.
Blanšírování neboli krátké povaření zeleniny a následně její prudké zchlazení jí zachová barvu, křupavost, chuť a většinu vitamínů.
Zapečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Zapečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
- Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme zhruba desetigramovým kouskem studeného másla. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky.
Petrželku posekáme nadrobno.
Žloutek rozmícháme v zakysané smetaně.
Sýr najemno nastrouháme.
- Do každého plátku slaniny zabalíme 4 až 5 výhonků chřestu. Slaninu můžeme proti rozbalení zajistit párátkem.
- Zabalený chřest rovnáme do máslem vymazané zapékací mísy. Na chřest nasypeme polovinu nastrouhaného sýra.
Zalijeme smetanou se žloutkem.
Nasypeme petrželku, lehce osolíme a opepříme mletým pepřem.
Posypeme druhou polovinou sýra.
- Vložíme do rozehřáté trouby. Nezakryté zapékáme 10 až 15 minut.
Zapečený chřest podáváme s pečivem nebo s vařeným bramborem.
TIP! Pokud připravujeme zapečený chřest jako předkrm, zvolíme pouze poloviční množství sýra i smetany, ubereme tím na sytosti.
TIP! Slupky a odlomené stonky nevyhazujeme, přidáme je do vývaru při přípravě chřestové polévky.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat