pátek 1. června 2012

Zapečený chřest

Chřest zapečený se smetanou, anglickou slaninou a sýrem


  • 500 g čerstvého chřestu
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 100 g tvrdého sýra např. Parmazán, Gouda, Ementál...
  • 1 žloutek
  • anglická slanina (na 5 výhonků chřestu 1 plátek)
  • šťáva z citronu
  • sůl, mletý pepř
  • zelená petrželka
  • kousek másla na vymazání pekáče 


Jak na to  

- chřest zbavit dřevnatých stonků, podle potřeby oškrabat slupku, zakápnout šťávou z citronu
- ponořit do vroucí osolené vody, zelený vařit 2 - 3 minuty, bílý 8 minut
- ihned po vyndání z hrnce zchladit v ledové vodě smíchané s citronovou šťávou
- vždy 4 - 5 výhonků zabalit do plátku slaniny, naskládat do vymazané mísy
- posypat polovinou nastrouhaného sýra, zalít smetanou s rozšlehaným žloutkem, osolit, opepřit, posypat petrželkou
- nasypat zbytek sýra, 15 - 20 minut zapéct při 200 °C
.

Příprava na blanšírování

Do hrnce nalijeme přibližně dva a půl litru vody, vmícháme do ní 4 čajové lžičky soli.
Přivedeme k varu.
Vedle sporáku si připravíme hrnec nebo mísu se zhruba třemi litry hodně ledové vody, vmícháme do ní polévkovou lžíci čerstvé šťávy z citronu.
Pokud máme, nasypeme do vody i kostky ledu. 

Chřestové výhonky opláchneme a odstraníme z nich dřevnaté konce.
Nemusíme je odřezávat, výhonek ohneme, chřest na správném místě praskne, lehce pak konce odlomíme.

Pokud máme chřest bílý, škrabkou na brambory ho zbavíme slupky.
U zeleného většinou škrábat nemusíme.


Blanšírování

Výhonky chřestu zakápneme citronovou šťávou.
Vložíme je do vroucí osolené vody.
Pro zachování křehkosti špiček dáme chřest do vody v hrnci nastojato. 
Špičky by měly zůstat nad hladinou, zbytek stonků pod ní.

Zelený chřest vaříme 2 až 3 minuty.
Bílý chřest vaříme 6 až 8 minut.

Po povaření vyndáme chřest z hrnce a ihned ho ponoříme do ledové vody.
Okamžitě tím zastavíme proces varu.
Zchlazený chřest necháme dobře okapat v cedníku nebo na papírové utěrce.
Blanšírování neboli krátké povaření zeleniny a následně její prudké zchlazení jí zachová barvu, křupavost, chuť a většinu vitamínů. 


Zapečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

  • Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme zhruba desetigramovým kouskem studeného másla.
  • Anglickou slaninu nakrájíme na plátky.
    Petrželku posekáme nadrobno.
    Žloutek rozmícháme v zakysané smetaně.
    Sýr najemno nastrouháme.

  • Do každého plátku slaniny zabalíme 4 až 5 výhonků chřestu.
  • Slaninu můžeme proti rozbalení zajistit párátkem.

  • Zabalený chřest rovnáme do máslem vymazané zapékací mísy.
  • Na chřest nasypeme polovinu nastrouhaného sýra.
    Zalijeme smetanou se žloutkem.
    Nasypeme petrželku, lehce osolíme a opepříme mletým pepřem.
    Posypeme druhou polovinou sýra.

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Nezakryté zapékáme 10 až 15 minut.

Zapečený chřest podáváme s pečivem nebo s vařeným bramborem.






TIP!  Pokud připravujeme zapečený chřest jako předkrm, zvolíme pouze poloviční množství sýra i smetany, ubereme tím na sytosti.

TIP!  Slupky a odlomené stonky nevyhazujeme, přidáme je do vývaru při přípravě chřestové polévky.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat