pátek 6. listopadu 2015

Plněné závitky z kuřecích prsou

Plněné závitky z kuřecích prsou


Základ

  • 1000 g kuřecích prsou  (5 - 6 kusů)
  • 5 - 6 čajových lžiček dijonské nebo plnotučné hořčice
  • 5 - 6 plátků anglické slaniny nebo tyrolského špeku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 80 g másla
  • sůl, pepř


Náplň

  • 200 g řapíkatého celeru
  • 50 g slaniny bez kůže nebo špeku
  • 60 g nakládané červené papriky
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 5 vajec
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na pánvi zlehka orestovat pokrájenou slaninu, přidat celer, po vyvaření vody ořechy, mírně opražit
- nalít vejce, osolit, opepřit, usmažit do ztuhnutí, odstavit, vmíchat papriku, česnek a ústřicovou omáčku
- prsa naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí, položit plátek anglické nebo tyrolského špeku
- smotat, zprudka krátce opéct
- naskládat do pekáčku/mísy, přidat máslo, podlít
- péct zakryté cca 45 minut, polévat výpekem
- odkrýt, zvýšit teplotu, 10 - 15 minut dopéct dozlatova
.

pondělí 2. listopadu 2015

Koblihy

Koblihy smažené, plněné marmeládou


  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 40 ml rumu (4 velké polévkové lžíce)
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 4 žloutky (56 - 60 g) 
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky octu nebo 1 čajová lžička čerstvé šťávy z citronu
  • kůra z 1/2 čerstvého citronu 
  • hustší marmeláda
  • olej nebo sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení  (cca 750 ml)
  • cukr moučka na posypání


Jak na to  

- v misce utřít rozdrobené droždí s 2 čajovými lžičkami cukru a polévkovou lžící mouky, vmíchat vlažné mléko, nechat vzejít
- v jiné misce utřít máslo se zbytkem cukru, po jednom zapracovat žloutky, vmíchat rum a ocet
- proseté mouky osolit, ev. vmíchat jemně strouhanou kůru z citronu
- do mouky postupně vmíchat kvásek, mléko a máslovou směs, dobře zpracovat na hladké lesklé těsto
- jemně poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě kolem 60 minut nakynout
- těsto rozdělit na poloviny, vyválet na cca 1 cm, na jedné půlce naznačit kola, do každého dát marmeládu
- přikrýt druhou polovinou, sklenkou nebo tvořítkem vykrojit koblihy
- zakrýt utěrkou, nechat ještě 20 minut kynout
- dobře rozehřát olej, smažit koblihy z obou stran, hotové pokládat na papírovou utěrku/ubrousek
- pocukrovat
.

úterý 6. října 2015

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka


  • čerstvý tuňák
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • citron
  • pepř, bylinky (nemusí být)
  • rukola, zelené saláty, čerstvý špenát...


Jak na to  

- rozpálenou pánev potřít olivovým olejem
- steaky krátce opéct z každé strany
- osolit hrubozrnnou solí, ev. mletým pepřem, pokapat citronem
- podávat na zeleném salátu, rukole...
.

pátek 21. srpna 2015

Jak naplnit a sestavit dort a rozpis krémů

Jak naplnit a sestavit dort a rozpis krémů


Pro sestavení kulatého dortu z korpusu o průměru 21 až 23 centimetrů.

  • dortový korpus 
  • 500 g potahové hmoty např. Smartflex Velvet, White Icing, marcipán nebo čokoládová poleva nebo krém
  • 3 - 4 polévkové lžíce marmelády
  • 2 - 3 polévkové lžíce rumu nebo likéru
  • krém, množství dle počtu proříznutí a způsobu zdobení


Jak na to  

- seříznout vršek korpusu do roviny, odříznutou část odložit
- 1x nebo 2x proříznout
- tence potřít marmeládou zahřátou společně s rumem/likérem/vodou
- zdobičkou nebo nožem nanést krém, položit korpus, lehce přimáčknout, při dvojitém proříznutí postup zopakovat
- marmeládou natřít i vrchní část
- po obvodu doplnit krém do proříznutých částí, celý povrch pro hrubé zarovnání potřít tenkou vrstvou krému
- nechat zatuhnout a dozdobit nebo před závěrečným zdobením zarovnat punčovinou
- punčovina: smíchat rozdrobenou odloženou odříznutou část korpusu s krémem, ev. zbytkem marmelády (podle potřeby přidat krém, rum nebo máslo pro dosažení dobře roztíratelné konzistence)
- celý dort potřít punčovinou, vyrovnat dohladka, před závěrečným dozdobením nechat v chladu ztuhnout

.

čtvrtek 6. srpna 2015

Dortový korpus II.

Dortový piškotový korpus II

Korpus upečeme den před plněním!


Rozpis je pro kulatou otevírací formu o průměru 23 centimetrů.

  • 180 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 citronu na vymazání mísy pro šlehání bílků
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- pečlivě oddělit bílky a žloutky, bílky dávat do citronem vymazané mísy
- žloutky v jiné míse vidličkou prošlehat, zakrýt
- k bílkům přidat špetku soli, začít šlehat při nízkých otáčkách
- po minutě nasypat po částech cukr, vyšlehat dotuha
- přilít žloutky, krátce prošlehat
- po částech přisypávat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva, jemně obalovat stěrkou nebo metličkou
- péct 50 - 60 minut při 160 °C až 170 °C
.

středa 5. srpna 2015

Brokolicové tyčky

Brokolicové tyčky s mozzarellou a parmazánem


Rozpis na 2 plechy o rozměrech cca 25 x 35 centimetrů.

  • 600 g brokolice
  • 230 g mozzarelly
  • 60 g parmazánu
  • 40 g sušených rajčat nakládaných v oleji (cca 5 kusů)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to

- hlávku brokolice zbavenou košťálu rozsekat/rozkrájet nadrobno
- smíchat s nastrouhanou mozzarellou, pokrájenými rajčaty, utřeným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a vejci
- rozetřít na plech vyložený pečicím papírem potřeným olivovým olejem
- péct 15 - 20 minut na 180 °C
- vyndat, rozkrájet, posypat zbytkem mozzarelly smíchaným s parmazánem
- teplotu zvýšit na 200 °C, dopéct okolo 5 minut
 
.

středa 22. července 2015

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

Ivu, díky za hlívu!


  • 1200 ml vývaru (může být i z kostky)
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř, majoránka


Jak na to

- opláchnutou hlívu nakrájet na proužky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, utřený česnek, po chvilce ocet, nechat odpařit
- vmíchat hlívu, kmín, pepř a sůl, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku a chilli, ihned zalít 1200 ml vlažného vývaru
- 15 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.

pondělí 20. července 2015

Cuketové jednohubky

Cuketové jednohubky

Stando, díky za cukety!


  • 500 g mladých cuket
  • 100 g parmazánu
  • 80 - 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička chilli vloček (nemusí být)
  • 1 čajová lžička soli
  • bylinky, slunečnicová nebo sezamová semínka


Jak na to  

- cukety nakrájet na kolečka
- z mouky, strouhanky, vajec, mléka, koření a bylinek připravit hustší těstíčko
- kolečka obalit, pokládat na pečicí papír, posypat parmazánem nebo v parmazánu obalit
- péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova
.

středa 15. července 2015

Housky pivní s rozmarýnem

Housky pivní s rozmarýnem bez kynutí


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml piva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 25 g sušeného mléka (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (1 polévková lžíce čerstvého)
  • sůl
  • na posypání mák, kmín, sezamové nebo slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl...


Kvásek

  • 100 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru

 
Jak na to  

- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.

úterý 14. července 2015

Žampionová pomazánka

Žampionová pomazánka


  • 250 g žampionů
  • 250 g tvarohu nebo ricotty nebo sýru nebo pomazánkového másla
  • 80 g másla (30 + 50)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (1 + 1)
  • 2 - 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • pažitka
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- žampiony oloupat, opláchnout, nadrobno pokrájet
- osmahnout na másle a olivovém oleji do změknutí
- po vyvaření vody lehce opéct dozlatova
- smíchat tvaroh, máslo, hořčici, vychladlé žampiony, sójovou omáčku, utřený česnek a olivový olej
- vmíchat 2 - 3 lžíce zakysané smetany, osolit, opepřit
- přidat nadrobno pokrájenou pažitku (jarní cibulku, cibuli)
.

neděle 12. července 2015

Cuketová buchta

Cuketová buchta

Stando, díky za cuketu :-)


Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 500 g oloupané cukety zbavené měkkého středu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 60 g hořké čokolády, může být i na vaření
  • 35 g kakaa (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 čajové lžičky instantní kávy (5 g)
  • 3 celá vejce
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 g)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

    Poleva

    • 100 g hořké čokolády, může být i na vaření
    • 50 ml 31% smetany
    • 50 ml vody
    • 30 g másla
    • 20 g kakaa


    Posyp

    • 50 g jader vlašských ořechů 

     
    Jak na to  

    - v zahřátém mléce rozpustit čokoládu, vmíchat extrakt a rum
    - rozpustit máslo
    - smíchat mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kávou, kakaem a namletými ořechy
    - prošlehat vejce s cukrem, přidat mléko s rozpuštěnou čokoládou a zchladlé rozpuštěné máslo, vmíchat k mouce
    - vmíchat nastrouhanou cuketu
    - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct 30 - 35 minut při 170 °C
    - ve vodní lázni připravit polevu, po zchladnutí na 30 - 35 °C rozetřít na studenou buchtu, posypat ořechy

    sobota 11. července 2015

    Brokolicové lívance

    Brokolicové lívance



    • 500 ml mléka
    • 300 g brokolicových růžiček
    • 250 g polohrubé mouky
    • 25 g droždí
    • 2 vejce
    • 1 čajová lžička cukru
    • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
    • slunečnicový olej na smažení
    • zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - růžičky brokolice blanšírovat
    - v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
    - přidat ořezané vršky blanšírované brokolice
    - nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
    - osmažit z obou stran dozlatova
    .

    čtvrtek 9. července 2015

    Pizza z listového těsta

    "Pizza" z listového těsta


    Základ

    • 400 g listového těsta
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • 1 vejce
    • olivy, tyrolský špek, mozzarella, špenát, žampiony, tuňák...


    Rajčatová omáčka

    • 250 g cherry rajčat
    • 2 stroužky česneku
    • 2 kávové lžičky tymiánu
    • 2 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 - 3 čajové lžičky cukru
    • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
    • sůl, pepř

     
    Jak na to  

    - lehce osmahnout utřený česnek, přidat pokrájená rajčata a cukr
    - vmíchat skořici, tymián, pepř a sůl, povařit 12 - 15 minut do vyvaření vody, propasírovat
    - 200 g listového těsta rozválet na cca 30 x 40 cm, seříznout rohy
    - na krajích potřít rozšlehaným vejcem, přehnout
    - potřít rajčatovou omáčkou, poklást olivami, špekem, žampiony, mozzarellou...
    - přehnutý okraj potřít vejcem
    - péct cca 12 minut při 210 °C dozlatova
    .

    středa 1. července 2015

    Pečený květák s parmazánem

    Pečený květák s parmazánem


    • 900 g květáku (1 větší hlávka)
    • 100 g parmazánu
    • 4 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
    • čerstvá petrželka nebo pažitka
    • olivový olej
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - květák rozdělit na růžičky, na pár vteřin ponořit do octové vody
    - rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat šťávou z citronu, polít olivovým olejem
    - přidat utřený česnek, poprášit muškátovým oříškem, posypat kmínem, osolit, opepřit
    - péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova (po 10 minutách obrátit)
    - po vyndání z trouby ihned posypat strouhaným parmazánem
    .

    pondělí 29. června 2015

    Slané tyčky z listového těsta

    Slané tyčky z listového těsta


    • 300 g listového těsta
    • 1 vejce
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • hrubozrnná sůl, mák, kmín, slunečnicová nebo sezamová semínka...


    Jak na to  

    - rozválet těsto na velikost plechu
    - přenést na rovný plech vyložený pečicím papírem
    - rádýlkem rozkrájet, potřít rozšlehaným vejcem, posypat mákem, kmínem, semínky...
    - posypat hrubozrnnou solí
    - péct cca 12 minut při 200 °C dozlatova

    .

    sobota 27. června 2015

    Jablkové růže v listovém těstě

    Jablkové růže v listovém těstě


    Rozpis na 4 kusy. 
    Pečeno v zapékacích miskách o objemu 170 mililitrů.

    • 250 g listového těsta
    • 40 g másla
    • 4 čajové lžičky cukru
    • 1 čajová lžička skořice
    • 1 větší jablko (cca 180g)
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • cukr krupice na vysypání misek (do každé zhruba 1 čajová lžička)
    • šťáva z půlky citronu
    • cukr moučka na ozdobu


    Jak na to  

    - jablko rozpůlit, pokrájet na tenké plátky, potřít šťávou z citronu, vykrojit jadřinec
    - rozložit na talíř, 40 vteřin prohřát v mikrovlnce na 750 wattů, zakrýt fólií a utěrkou
    - těsto rozdělit na 4 díly, vyválet na pruhy 40 x 6 centimetrů, potřít rozpuštěným máslem, posypat cukrem se skořicí
    - poklást změklými plátky jablka, potřít máslem, opět posypat, smotat
    - posadit do máslem vymazaných a cukrem vysypaných misek
    - péct cca 35 minut při 180 °C dozlatova
    .

    úterý 9. června 2015

    Kuřecí na kari s kokosovým mlékem

    Kuřecí na kari s kokosovým mlékem


    • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
    • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 plechovka)
    • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
    • 120 g cibule (1 větší)
    • 40 g rajčatového protlaku (3 polévkové lžíce)
    • 3 stroužky česneku
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 polévkové lžíce kari koření
    • 1 - 3 čajové lžičky cukru
    • špetka chilli (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat česnek
    - zprudka a krátce opéct kuřecí kostky/nudličky ze všech stran
    - nasypat kari, sůl, pepř, ev. chilli
    - vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, nalít rajčata, ev. dochutit cukrem, 5 minut nezakryté povařit
    - přilít kokosové mléko, okolo 10 minut povařit
    .

    pátek 29. května 2015

    Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s medovou pikantní glazurou

    Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s pikantní sladkokyselou glazurou podle Gordona Ramsaye


    • 600 g vepřové krkovice nebo kotlety, bůčku, žeber
    • 200 ml vývaru kuřecího nebo hovězího
    • 120 ml rýžového vína Shaoxing
    • 50 g šalotek nebo 4 ks jarní cibulky
    • 40 g zázvoru
    • 3 stroužky česneku
    • 3 celé badyány
    • 3 polévkové lžíce medu
    • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
    • 3 polévkové lžíce rýžového octa
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 1 čajová lžička chilli vloček
    • 1 čajová lžička celého pepře
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - do plátků krkovice/kotlety/bůčku nebo žeber vetřít sůl a pepř
    - na rozehřátém oleji zprudka opéct dohněda
    - nasypat pokrájený zázvor, česnek, chilli vločky, badyán a celý pepř
    - nalít med, chvilku nechat zkaramelizovat
    - přilít sójovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno
    - zasypat pokrájenou jarní cibulkou nebo šalotkami, zalít vývarem
    - péct nezakryté při 180 °C, po 20 minutách obrátit, teplotu snížit na 160 °C
    - po dalších 20 minutách znovu obrátit a ještě cca 20 minut dopéct
    - na sporáku povařit do zhoustnutí, současně neustále plátky obalovat v sosu
    .