středa 15. července 2015

Housky pivní s rozmarýnem

Housky pivní s rozmarýnem bez kynutí


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml piva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 25 g sušeného mléka (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (1 polévková lžíce čerstvého)
  • sůl
  • na posypání mák, kmín, sezamové nebo slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl...


Kvásek

  • 100 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru

 
Jak na to  

- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.

Těsto nenecháváme kynout!


Kvásek

Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Vmícháme mouku, cukr a rozdrobené droždí.
Za zhruba 10 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Těsto a upletení housek

  • Mouku prosejeme.
  • Smícháme ji s čajovou lžičkou soli, rozmarýnem a sušeným mlékem.
    Přilijeme pivo, kvásek a žloutek, promícháme.

  • Nakonec přilijeme olej.
  • V míse vše dobře smícháme.
    Těsto přendáme na pracovní desku a důkladně ho prohněteme.
    Opravdu důkladně, alespoň 10 minut těsto překládáme, dlaní promáčkneme, pootočíme a znovu přeložíme, promáčkneme, pootočíme... a tak stále dokola.

  • Hladkého nelepivé těsto hned rozdělíme na 6 zhruba 150gramových částí.
  • Upleteme z nich housky, klasicky jako copánky.
    Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
    Zapletené housky necháme na plechu jen 5 minut odpočinout.


Upečení

V hrnku vidličkou prošleháme bílek.
Housky s ním potřeme a posypeme je hrubozrnnou solí.
A také mákem nebo kmínem nebo semínky...

Vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme 12 až 14 minut dozlatova.

Upečené housky necháme na mřížce vychladnout.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat