- 500 g hladké mouky
- 200 ml piva
- 100 ml slunečnicového oleje
- 25 g sušeného mléka (1 vrchovatá polévková lžíce)
- 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (1 polévková lžíce čerstvého)
- sůl
- na posypání mák, kmín, sezamové nebo slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl...
Kvásek
- 100 ml mléka
- 42 g droždí (1 kostka)
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 kávová lžička cukru
Jak na to
- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.
- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.
Těsto nenecháváme kynout!
Kvásek
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Vmícháme mouku, cukr a rozdrobené droždí.
Za zhruba 10 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Těsto a upletení housek
- Mouku prosejeme. Smícháme ji s čajovou lžičkou soli, rozmarýnem a sušeným mlékem.
Přilijeme pivo, kvásek a žloutek, promícháme.
- Nakonec přilijeme olej. V míse vše dobře smícháme.
Těsto přendáme na pracovní desku a důkladně ho prohněteme.
Opravdu důkladně, alespoň 10 minut těsto překládáme, dlaní promáčkneme, pootočíme a znovu přeložíme, promáčkneme, pootočíme... a tak stále dokola.
- Hladkého nelepivé těsto hned rozdělíme na 6 zhruba 150gramových částí. Upleteme z nich housky, klasicky jako copánky.
Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
Zapletené housky necháme na plechu jen 5 minut odpočinout.
Upečení
V hrnku vidličkou prošleháme bílek.
Housky s ním potřeme a posypeme je hrubozrnnou solí.
A také mákem nebo kmínem nebo semínky...
Vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme 12 až 14 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat