sobota 9. listopadu 2013

Kachna pečená

Kachna pečená pětihodinová


  • kachna bez drobů (cca 2 500 g)
  • jablko
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- kačenu očistit od zbytku peří, odříznout krk a biskupa
- opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.

Sice k půlce listopadu podle tradice patří svatomartinská husa a mladé víno, ale proč si neupéct kachnu a proč ji nezapít pivem :)


Příprava kachny

  • Hodinu před pečením vyndáme kachnu z lednice, necháme ji stát v pokojové teplotě.
  • Pokud máme ale kachnu mraženou, necháme ji nejdříve 24 hodin rozmrazit v lednici.
    A pak ji také před samotným pečením dopřejeme aklimatizaci na kuchyňské lince.

  • Kachnu pečlivě zbavíme zbytků peří, ideálně pinzetou.
  • Jemné chmýří opálíme nad plynovým sporákem nebo zapalovačem nebo pomocí zapálené špejle.

  • Odřízneme krk a biskupa.
  • Biskup je trojúhelníková měkká část, která zakončuje hřbet. Nacházejí se v ní tukové žlázky, které obsahují maz, kterým si kachna, ale i ostatní drůbež, promašťuje peří. Odstraňujeme ho kvůli pachu, který by maz při pečení uvolňoval.

  • Pokud máme kachnu s droby neboli vnitřnostmi (srdce, játra, ledvinky), použijeme je společně s odříznutým krkem na polévku.


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 120 °C. 

  • Očištěnou kachnu důkladně opláchneme studenou vodou, osušíme ji papírovou utěrkou.
  • Zevnitř i zvenku ji nasolíme.
    Použijeme jednu až dvě čajové lžičky soli.

  • Ostrou vidličkou na dvou až třech místech propíchneme kůži pod křídly.
  • Při pečení se bude snadněji uvolňovat tuk.

  • Z prostřední části omytého jablka ukrojíme dva zhruba centimetr až centimetr a půl silné plátky.
  • Položíme je na dno pekáče, budou sloužit jako podložka pod kachnu.
    Stejnou službu udělá třeba mrkev nebo kedlubna nebo kovová mřížka.

  • Kachnu položíme do pekáče na plátky jablek prsy nahoru.
  • Posypeme ji kmínem.


Pomalé pečení

  • Pekáč zakryjeme víkem.
  • Dáme ho do trouby vyhřáté na 120 °C.

  • Po dobu 5 hodin troubu neotvíráme.
  • Kačenu nekontrolujeme, nepodléváme, vydržíme!
    Postupně se bude uvolňovat sádlo, kačena se v něm krásně propeče. Bude ho dostatečné množství, proto není vůbec potřeba podlévat a kontrolovat.


Dopečení

  • Po 5 hodinách pomalého pečení bude kachna krásně měkká.
  • Pekáč vyndáme z trouby.
    Teplotu zvýšíme na 200 °C.

  • Vypečené kachní sádlo i se šťávou přendáme do hrnku.
  • Kachnu opatrně nadzdvihneme a odstraníme jablka.

  • Kachnu polijeme 2 až 3 polévkovými lžícemi odebraného vypečeného sádla.
  • Pekáč bez zakrytí vrátíme do trouby.
    Pečeme dalších přibližně 15 minut, dokud nebude kůže hezky zlatá a křupavá.
    Kačenu během této doby ještě jednou až dvakrát polijeme 1 až 2 polévkovými lžícemi odebraného sádla.

  • Upečenou kachnu necháme před porcováním okolo 15 minut odpočinout.
  • Šťáva se v mase rozloží, při porcování nevyteče. Zatím můžeme zahustit šťávu, viz TIP!

Pečenou kachnu podáváme se zelím hlávkovým nebo kysaným a knedlíkem bramborovým nebo houskovým.
A zapíjíme ji pivem.


 
TIP!  Než si kachna po upečení odpočine, můžeme vypečenou šťávu jemně zahustit. 
Sádlo v odebrané tekutině z pekáče po chvilce vystoupá na hladinu, šťáva zůstane u dna. Sádlo z vrchu lžící opatrně přendáváme do vhodné nádoby, nezajíždíme až ke dnu hrnku.
Sádlo nevyhazujeme! Uchováváme ho v lednici a používáme ho stejně jako sádlo vepřové.
  • Po odebrání většiny sádla začneme hrnek se šťávou zahřívat. 
  • Dvě zarovnané čajové lžičky hladké nebo polohrubé mouky promícháme v 50 mililitrech studené vody.
  • Vmícháme je do šťávy.
  • Okolo 10 minut ji na velice mírném plameni a za stálého promíchávání povaříme.
  • Další možností je připravit na odebraném sádle jíšku a šťávu s ní zahustit.

TIP!  Před dopečením dozlatova můžeme kachnu nakrájet na jednotlivé porce.

TIP!  Na potírání při závěrečném pečení můžeme smíchat část sádla s vypečenou šťávou s jednou polévkovou lžící medu.

TIP!  Kachnu můžeme nasolit a pokmínovat den předem.
A i když je sůl a kmín naprosto dostačující a nejlepší kombinace k pečené kačeně, ale i huse, můžeme přidat i různé bylinky nebo zkusit nějaké oblíbené koření. To pro případ, že byste připravovali kachnu tak často, že už byste se na ni tolik netěšili a potřebovali změnu.

TIP!  A na závěr ještě spíš poznámka než tip.
Pro porovnání jsem zkoušela kachnu péct i na 80 °C po dobu 12 hodin. Test byl proveden jeden víkend. První kačena se pekla přes noc, druhá se začala péct ráno a na oběd byly obě zároveň.
Obě byly výborné, řekla bych, že chuťově vyšly nastejno. Akorát ta déle pečená se hodně rozpadala a na talíři nevypadala tak hezky jako kačena pětihodinová.


8 komentářů:

  1. Možná záleží i na velikosti kachny. Už jsem jí dělala, ne 5, ale 4 hodiny, a myslím, že mohlo být i méně, úplně se rozpadala, a byla opravdu výborná, takže doporučuji. Hlavně nepodlévat vodou!! Vím, že plno hospodyněk se toho bojí, a pak se diví, že kachna byla tvrdá ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že poprvé je trochu obava, co se s kačenou stane, když nebude podlitá a nebude se kontrolovat. Chce to vyzkoušet a pak je jasno :-). Záleží na velikosti, ale i na tom, jak byla krmená a jak je stará. Ale dodržením nastavené teploty a času by měla být každá výborná.

      Vymazat
  2. podobně "káču" dělám již několik let a nemá to chybu.
    Pod kachnu používám jako podložku mřížku (aby se nekoupala v sádle)
    jablka - 2 středně velké, raději sladší odrůdy, napůlky dovnitř kačeny.
    Na menší kusy cca do 2200 g stačí fakt 3 hoďky, na půlku jen pro dva cca 2- 2,5 hod. max.
    Taky půl hodiny před dokončením otevřu pekáč a kačenu potřu medem který rozpustím v horkém výpeku.
    Dopeču na vyšší teplotu nebo pod grilem podle stavu kůrčičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a popsané zkušenosti!
      Mřížka je fajn a pokud není k dispozici, tak právě silnější plátky jablka (ale třeba i mrkve) ji velice dobře nahradí.
      A med udělá krásnou závěrečnou tečku, o tom žádná :)

      Vymazat
  3. Děkuji Vám za skvělý tip na kachnu. Já jsem sice vegetarián, takže nedokážu plně docenit, ale rodině moc chutnalo :-)
    Takto do měkka upečnou "kačku" jsme ještě neměli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář a použití receptu! Mám radost, že se povedlo a chutnalo :)

      Vymazat
  4. Opět další dokonalý recept, jste skvělá:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je milé, děkuji moc! Mám radost, že se povedlo :)

      Vymazat