- kachna bez drobů (cca 2 500 g)
- jablko
- sůl
- kmín
Jak na to
- kačenu očistit od zbytku peří, odříznout krk a biskupa
- kačenu očistit od zbytku peří, odříznout krk a biskupa
- opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.
Sice k půlce listopadu podle tradice patří svatomartinská husa a mladé víno, ale proč si neupéct kachnu a proč ji nezapít pivem :)
Příprava kachny
- Hodinu před pečením vyndáme kachnu z lednice, necháme ji stát v pokojové teplotě. Pokud máme ale kachnu mraženou, necháme ji nejdříve 24 hodin rozmrazit v lednici.
A pak ji také před samotným pečením dopřejeme aklimatizaci na kuchyňské lince.
- Kachnu pečlivě zbavíme zbytků peří, ideálně pinzetou. Jemné chmýří opálíme nad plynovým sporákem nebo zapalovačem nebo pomocí zapálené špejle.
- Odřízneme krk a biskupa. Biskup je trojúhelníková měkká část, která zakončuje hřbet. Nacházejí se v ní tukové žlázky, které obsahují maz, kterým si kachna, ale i ostatní drůbež, promašťuje peří. Odstraňujeme ho kvůli pachu, který by maz při pečení uvolňoval.
- Pokud máme kachnu s droby neboli vnitřnostmi (srdce, játra, ledvinky), použijeme je společně s odříznutým krkem na polévku.
Příprava na pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 120 °C.
Dopečení
TIP! Na potírání při závěrečném pečení můžeme smíchat část sádla s vypečenou šťávou s jednou polévkovou lžící medu.
TIP! A na závěr ještě spíš poznámka než tip.
Pro porovnání jsem zkoušela kachnu péct i na 80 °C po dobu 12 hodin. Test byl proveden jeden víkend. První kačena se pekla přes noc, druhá se začala péct ráno a na oběd byly obě zároveň.
Obě byly výborné, řekla bych, že chuťově vyšly nastejno. Akorát ta déle pečená se hodně rozpadala a na talíři nevypadala tak hezky jako kačena pětihodinová.
- Očištěnou kachnu důkladně opláchneme studenou vodou, osušíme ji papírovou utěrkou. Zevnitř i zvenku ji nasolíme.
Použijeme jednu až dvě čajové lžičky soli.
- Ostrou vidličkou na dvou až třech místech propíchneme kůži pod křídly. Při pečení se bude snadněji uvolňovat tuk.
- Z prostřední části omytého jablka ukrojíme dva zhruba centimetr až centimetr a půl silné plátky. Položíme je na dno pekáče, budou sloužit jako podložka pod kachnu.
Stejnou službu udělá třeba mrkev nebo kedlubna nebo kovová mřížka.
- Kachnu položíme do pekáče na plátky jablek prsy nahoru. Posypeme ji kmínem.
Pomalé pečení
- Pekáč zakryjeme víkem. Dáme ho do trouby vyhřáté na 120 °C.
- Po dobu 5 hodin troubu neotvíráme. Kačenu nekontrolujeme, nepodléváme, vydržíme!
Postupně se bude uvolňovat sádlo, kačena se v něm krásně propeče. Bude ho dostatečné množství, proto není vůbec potřeba podlévat a kontrolovat.
Dopečení
- Po 5 hodinách pomalého pečení bude kachna krásně měkká. Pekáč vyndáme z trouby.
Teplotu zvýšíme na 200 °C.
- Vypečené kachní sádlo i se šťávou přendáme do hrnku. Kachnu opatrně nadzdvihneme a odstraníme jablka.
- Kachnu polijeme 2 až 3 polévkovými lžícemi odebraného vypečeného sádla. Pekáč bez zakrytí vrátíme do trouby.
Pečeme dalších přibližně 15 minut, dokud nebude kůže hezky zlatá a křupavá.
Kačenu během této doby ještě jednou až dvakrát polijeme 1 až 2 polévkovými lžícemi odebraného sádla.
- Upečenou kachnu necháme před porcováním okolo 15 minut odpočinout. Šťáva se v mase rozloží, při porcování nevyteče. Zatím můžeme zahustit šťávu, viz TIP!
A zapíjíme ji pivem.
Sádlo v odebrané tekutině z pekáče po chvilce vystoupá na hladinu, šťáva zůstane u dna. Sádlo z vrchu lžící opatrně přendáváme do vhodné nádoby, nezajíždíme až ke dnu hrnku.
Sádlo nevyhazujeme! Uchováváme ho v lednici a používáme ho stejně jako sádlo vepřové.
- Po odebrání většiny sádla začneme hrnek se šťávou zahřívat.
- Dvě zarovnané čajové lžičky hladké nebo polohrubé mouky promícháme v 50 mililitrech studené vody.
- Vmícháme je do šťávy.
- Okolo 10 minut ji na velice mírném plameni a za stálého promíchávání povaříme. Další možností je připravit na odebraném sádle jíšku a šťávu s ní zahustit.
TIP! Před dopečením dozlatova můžeme kachnu nakrájet na jednotlivé porce.
TIP! Na potírání při závěrečném pečení můžeme smíchat část sádla s vypečenou šťávou s jednou polévkovou lžící medu.
TIP! Kachnu můžeme nasolit a pokmínovat den předem.
A i když je sůl a kmín naprosto dostačující a nejlepší kombinace k pečené kačeně, ale i huse, můžeme přidat i různé bylinky nebo zkusit nějaké oblíbené koření. To pro případ, že byste připravovali kachnu tak často, že už byste se na ni tolik netěšili a potřebovali změnu.
TIP! A na závěr ještě spíš poznámka než tip.
Pro porovnání jsem zkoušela kachnu péct i na 80 °C po dobu 12 hodin. Test byl proveden jeden víkend. První kačena se pekla přes noc, druhá se začala péct ráno a na oběd byly obě zároveň.
Obě byly výborné, řekla bych, že chuťově vyšly nastejno. Akorát ta déle pečená se hodně rozpadala a na talíři nevypadala tak hezky jako kačena pětihodinová.
Možná záleží i na velikosti kachny. Už jsem jí dělala, ne 5, ale 4 hodiny, a myslím, že mohlo být i méně, úplně se rozpadala, a byla opravdu výborná, takže doporučuji. Hlavně nepodlévat vodou!! Vím, že plno hospodyněk se toho bojí, a pak se diví, že kachna byla tvrdá ;-)
OdpovědětVymazatJe fakt, že poprvé je trochu obava, co se s kačenou stane, když nebude podlitá a nebude se kontrolovat. Chce to vyzkoušet a pak je jasno :-). Záleží na velikosti, ale i na tom, jak byla krmená a jak je stará. Ale dodržením nastavené teploty a času by měla být každá výborná.
Vymazatpodobně "káču" dělám již několik let a nemá to chybu.
OdpovědětVymazatPod kachnu používám jako podložku mřížku (aby se nekoupala v sádle)
jablka - 2 středně velké, raději sladší odrůdy, napůlky dovnitř kačeny.
Na menší kusy cca do 2200 g stačí fakt 3 hoďky, na půlku jen pro dva cca 2- 2,5 hod. max.
Taky půl hodiny před dokončením otevřu pekáč a kačenu potřu medem který rozpustím v horkém výpeku.
Dopeču na vyšší teplotu nebo pod grilem podle stavu kůrčičky.
Děkuji za komentář a popsané zkušenosti!
VymazatMřížka je fajn a pokud není k dispozici, tak právě silnější plátky jablka (ale třeba i mrkve) ji velice dobře nahradí.
A med udělá krásnou závěrečnou tečku, o tom žádná :)
Děkuji Vám za skvělý tip na kachnu. Já jsem sice vegetarián, takže nedokážu plně docenit, ale rodině moc chutnalo :-)
OdpovědětVymazatTakto do měkka upečnou "kačku" jsme ještě neměli.
Děkuji za milý komentář a použití receptu! Mám radost, že se povedlo a chutnalo :)
VymazatOpět další dokonalý recept, jste skvělá:)
OdpovědětVymazatTo je milé, děkuji moc! Mám radost, že se povedlo :)
Vymazat