sobota 22. prosince 2012

Bábovka jablková s čokoládou

Bábovka, tentokrát jablková s ořechy a čokoládou


V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 400 g polohrubé mouky (2 hrnky)
  • 350 g strouhaných jablek (vrchovatý hrnek)
  • 150 g cukru krupice (3/4 hrnku)
  • 100 g mléka (1/2 hrnku)
  • 100 g slunečnicového oleje (1/2 hrnku) nebo másla nebo Hery
  • 100 g čokolády
  • 40 g jader vlašských ořechů (hrst)
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

 
Jak na to

- prosetou mouku smíchat s práškem do pečiva, cukrem, ořechy a citronovou kůrou
- do mísy přidat nastrouhaná jablka, olej, rum, šťávu z citronu, vejce a vanilkový extrakt
- po částech přilévat mléko, smíchat vše dohromady
- 1/3 těsta nalít do vymazané a vysypané formy, poklást čokoládou, nalít zbytek těsta
- péct 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, péct dalších 30 - 40 minut
 
.

Bábovka vonící po jablkách a čokoládě, nenáročná a rychle připravená.
Bábovku můžeme upéct i v jiných variantách. Třeba bábovku smetanově tvarohovou, ořechovou, olejovou, čokoládovou... Nebo v čase povánočním ze zbytku vánočního cukroví.


Příprava formy

Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí!

Tak opáčko, pro jistotu:
  • na dno formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob
  • přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky"
  • do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky
  • neuchycenou strouhanku z formy vysypeme


Těsto

Oloupeme a nastrouháme jablka.
Raději nahrubo, aby z nich nebyla kaše.
Jádra vlašských ořechů nasekáme nebo také nastrouháme.
Pokud jako tuk místo oleje použijeme máslo či Heru, na mírném plameni je rozpustíme a necháme zchladnout.
Z dobře omytého citronu nastrouháme kůru 
Strouháme pouze žlutou část kůry, bílá je hořká!

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Přidáme cukr, prášek do pečiva, ořechy, citronovou kůru a pokud nemáme vanilkový extrakt, tak i jeden balíček vanilkového cukru.

  • Do suché směsi vmícháme nastrouhaná jablka, tuk, vejce, rum, šťávu z citronu a vanilkový extrakt.
  • Nakonec přilijeme na dvakrát mléko.
    Nejdříve zhruba tři čtvrtiny z připraveného množství, promícháme, podle potřeby přilijeme zbytek.
    Těsto by mělo mít hustší konzistenci.
    Celkové množství mléka je závislé na šťavnatosti jablek.


Upečení

Těsto dáváme do formy až těsně před vložením do trouby!
Na dno nandáme jednu třetinu těsta.
Vyrovnáme kostičky čokolády a nandáme zbylé dvě třetiny těsta.
Nejdříve dáme opravdu jen jednu třetinu těsta, jinak hrozí, že čokoláda po vyklopení vyteče. 
Jak je na fotkách vidět, nedávala jsem pozor a málem se mně to povedlo.


  • Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby.
  • Po 20 minutách pečení teplotu stáhneme na 160 °C.
  • Pečeme dalších 30 až 40 minut.
  • Propečenost vyzkoušíme špejlí.
  • Do bábovky zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, bez zbytku těsta, je upečeno. Rozpuštěná čokoláda na špejli je v pořádku! 

Upečenou bábovku vyklopíme z formy, necháme ji na mřížce vychladnout.
Můžeme ji posypat cukrem moučkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat