středa 22. července 2015

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

Ivu, díky za hlívu!


  • 300 g hlívy ústřičné
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1200 ml vývaru (může být z kostky)
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • hrst majoránky
  • chilli (nemusí být)


Jak na to

- opláchnutou hlívu nakrájet na proužky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, utřený česnek, po chvilce ocet, nechat odpařit
- vmíchat hlívu, kmín, pepř a sůl, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku a chilli, ihned zalít 1200 ml vlažného vývaru
- 15 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.


Vynikající tradiční polévka, kterou určitě ocení jak milovníci hub, tak i ti, co by normální dršťkovku rádi jedli, ale ty dršťky ....

Hlívu očistíme, nakrájíme na proužky.



Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, zázvor oškrábeme a nastrouháme, sloupnuté stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, za občasného promíchání necháme 6 - 8 minut na mírném plameni zesklovatět.
Vsypeme hladkou mouku, mícháme, usmažíme světlou jíšku.
Za zhruba 4 minuty bude hotová.
Přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, půl minuty promícháváme.
Nalijeme ocet, za 10 vteřin se odpaří, přidáme hlívu, kmín, sůl, pepř.
Nakonec nasypeme sladkou papriku a hned zalijeme 1200 mililitry vlažného vývaru.
Při delším restování paprika hořkne, proto ji pár vteřin po vmíchání zaléváme.
Pokud chceme docílit mírně pikantní chuti, přidáme špetku chilli koření nebo celou lehce pálivou papričku.
Důkladně promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky.
Zakryjeme poklicí, na mírném plameni necháme 15 minut probublávat.
Pokud hlíva ještě není měkká, 5 minut přidáme.
Občas, hlavně ode dna, promícháváme.
Vypneme.
Na závěr vmícháme hrst v dlani promnuté majoránky.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.
Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.



Přejít na seznam receptů


8 komentářů:

  1. Výborná klasika, už jsme ji doma zas déle nedělali, takže dík za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás byly minulý týden hlívové hody - jako smaženice, dršťková, zapečená s cuketou.
      Jako malá jsem z dršťkovky vybírala jen vodu a dršťky nechala na talíří.
      Tahle úprava je pro tyhle "případy" ideální. Ovšem ti, kteří nemusí ani dršťky ani houby mají smůlu :).

      Vymazat
  2. Dobry den,
    a co jina ceska klasika, sulc?
    Jasne ja vim zni to nemecky ...
    ale stejne bych se do toho pustil :)
    //MIRO

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Miro,
      sulc bude určitě, je v plánu. Ale až někdy na podzim nebo v zimě.
      Hana

      Vymazat
  3. Dobrý de, paní Hanko i kolegové domácí kuchaři/ky! Paráda, dnes jsem vyzkoušel a opět je to bezva.Takovéto recepty a polopatě postupy, jsou ideální pro domácí kuchaře. Škoda, že personál v našich restauracích se neinspiruje a nepostupuje dle návodu paní Hanky. To by byla tržba! Ještě pár let mého vaření, dle těchto návodů, a zažádám o výuční list kuchař. Paní Hanko, díky! Amaterský kuchař Honza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Honzo,
      jsem moc ráda, že se vám podle napsaných postupů dobře vaří. Snad to svědčí i o tom, že jsou srozumitelné.
      Děkuji za milý komentář.
      Dobrou chuť!

      Vymazat