středa 22. července 2015

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

Ivu, díky za hlívu!


  • 300 g hlívy ústřičné
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1200 ml vývaru (může být z kostky)
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • hrst majoránky
  • chilli (nemusí být)


Jak na to

- opláchnutou hlívu nakrájet na proužky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, utřený česnek, po chvilce ocet, nechat odpařit
- vmíchat hlívu, kmín, pepř a sůl, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku a chilli, ihned zalít 1200 ml vlažného vývaru
- 15 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.

Vynikající tradiční polévka, kterou určitě ocení jak milovníci hub, tak i ti, co by normální dršťkovku rádi jedli, ale ty dršťky...


Příprava

Hlívu dobře očistíme a nakrájíme na proužky.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a nastrouháme.
Slupka jde ze zázvoru dobře seškrábnout čajovou lžičkou.


Cibulová jíška

V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli.
Za občasného promíchání necháme 6 - 8 minut na mírném plameni zesklovatět.

Vsypeme hladkou mouku, mícháme, usmažíme světlou jíšku.
Za zhruba 4 minuty bude hotová. 


Uvaření a dochucení

Do hrnce přidáme zázvor a česnek, půl minuty promícháváme.
Nalijeme ocet, zhruba za 10 vteřin se odpaří.

Přidáme hlívu, kmín, sůl a pepř.
Nakonec nasypeme sladkou papriku a hned zalijeme 1200 mililitry vlažného vývaru.
Při delším restování paprika hořkne, proto ji pár vteřin po vmíchání zaléváme.
Pokud chceme docílit mírně pikantní chuti, přidáme i špetku chilli koření nebo celou lehce pálivou papričku.

Důkladně promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky.
Zakryjeme poklicí, na mírném plameni necháme 15 minut probublávat.
Pokud hlíva ještě není měkká, pár minut přidáme. 

Občas, hlavně ode dna, promícháváme!

Vypneme.
Na závěr vmícháme hrst v dlani promnuté majoránky.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.

Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.





Přejít na seznam receptů


8 komentářů:

  1. Výborná klasika, už jsme ji doma zas déle nedělali, takže dík za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás byly minulý týden hlívové hody - jako smaženice, dršťková, zapečená s cuketou.
      Jako malá jsem z dršťkovky vybírala jen vodu a dršťky nechala na talíří.
      Tahle úprava je pro tyhle "případy" ideální. Ovšem ti, kteří nemusí ani dršťky ani houby mají smůlu :).

      Vymazat
  2. Dobry den,
    a co jina ceska klasika, sulc?
    Jasne ja vim zni to nemecky ...
    ale stejne bych se do toho pustil :)
    //MIRO

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Miro,
      sulc bude určitě, je v plánu. Ale až někdy na podzim nebo v zimě.
      Hana

      Vymazat
  3. Dobrý de, paní Hanko i kolegové domácí kuchaři/ky! Paráda, dnes jsem vyzkoušel a opět je to bezva.Takovéto recepty a polopatě postupy, jsou ideální pro domácí kuchaře. Škoda, že personál v našich restauracích se neinspiruje a nepostupuje dle návodu paní Hanky. To by byla tržba! Ještě pár let mého vaření, dle těchto návodů, a zažádám o výuční list kuchař. Paní Hanko, díky! Amaterský kuchař Honza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Honzo,
      jsem moc ráda, že se vám podle napsaných postupů dobře vaří. Snad to svědčí i o tom, že jsou srozumitelné.
      Děkuji za milý komentář.
      Dobrou chuť!

      Vymazat