Ivu, díky za hlívu!
- 1200 ml vývaru (může být i z kostky)
- 300 g hlívy ústřičné
- 120 g cibule (1 větší)
- 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
- 15 g čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce octa
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
- chilli (nemusí být)
- sůl, pepř, majoránka
Jak na to
- opláchnutou hlívu nakrájet na proužky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- opláchnutou hlívu nakrájet na proužky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, utřený česnek, po chvilce ocet, nechat odpařit
- vmíchat hlívu, kmín, pepř a sůl, krátce orestovat
- vmíchat hlívu, kmín, pepř a sůl, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku a chilli, ihned zalít 1200 ml vlažného vývaru
- 15 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
- 15 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
.
Vynikající tradiční polévka, kterou určitě ocení jak milovníci hub, tak i ti, co by normální dršťkovku rádi jedli, ale ty dršťky...
Příprava
Hlívu dobře očistíme a propláchneme studenou vodou.
V cedníku ji necháme okapat.
Nakrájíme ji na proužky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a nastrouháme.
Slupka jde ze zázvoru dobře seškrábnout čajovou lžičkou.
Cibulová jíška
V hrnci rozpustíme sádlo.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a nastrouháme.
Slupka jde ze zázvoru dobře seškrábnout čajovou lžičkou.
Cibulová jíška
V hrnci rozpustíme sádlo.
Přidáme pokrájenou cibuli.
Za občasného promíchání ji necháme 6 až 8 minut na mírném plameni zesklovatět.
Vsypeme hladkou mouku, mícháme.
Za 2 až 3 minuty budeme mít usmaženou světlou jíšku.
Uvaření
Uvaření
- Do hrnce přidáme zázvor a česnek. Půl minuty promícháváme.
Nalijeme ocet, ten během 10 vteřin se odpaří.
- Přidáme pokrájenou hlívu, kmín, zarovnanou čajovou lžičku soli a podle chuti pepř. Vmícháme sladkou papriku a hned přilijeme vlažný vývar.
Při delším restování paprika hořkne, proto ji pár vteřin po vmíchání zaléváme.
Pokud chceme docílit mírně pikantní chuti, přidáme i špetku chilli koření nebo celou lehce pálivou papričku.
Důkladně promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky.
- Hrnec zakryjeme poklicí. Na mírném plameni za občasného promíchání necháme 15 minut probublávat.
Pokud hlíva ještě není měkká, pár minut přidáme.
Promícháváme hlavně ode dna!
Vypneme.
- Na závěr vmícháme hrst v dlani promnuté majoránky. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.
Výborná klasika, už jsme ji doma zas déle nedělali, takže dík za připomenutí :)
OdpovědětVymazatU nás byly minulý týden hlívové hody - jako smaženice, dršťková, zapečená s cuketou.
VymazatJako malá jsem z dršťkovky vybírala jen vodu a dršťky nechala na talíří.
Tahle úprava je pro tyhle "případy" ideální. Ovšem ti, kteří nemusí ani dršťky ani houby mají smůlu :).
Dobry den,
OdpovědětVymazata co jina ceska klasika, sulc?
Jasne ja vim zni to nemecky ...
ale stejne bych se do toho pustil :)
//MIRO
Dobrý den Miro,
Vymazatsulc bude určitě, je v plánu. Ale až někdy na podzim nebo v zimě.
Hana
tesim se ...
OdpovědětVymazat:)
VymazatDobrý de, paní Hanko i kolegové domácí kuchaři/ky! Paráda, dnes jsem vyzkoušel a opět je to bezva.Takovéto recepty a polopatě postupy, jsou ideální pro domácí kuchaře. Škoda, že personál v našich restauracích se neinspiruje a nepostupuje dle návodu paní Hanky. To by byla tržba! Ještě pár let mého vaření, dle těchto návodů, a zažádám o výuční list kuchař. Paní Hanko, díky! Amaterský kuchař Honza.
OdpovědětVymazatMilý Honzo,
Vymazatjsem moc ráda, že se vám podle napsaných postupů dobře vaří. Snad to svědčí i o tom, že jsou srozumitelné.
Děkuji za milý komentář.
Dobrou chuť!