pátek 6. listopadu 2015

Plněné závitky z kuřecích prsou

Plněné závitky z kuřecích prsou


  • 1000 g kuřecích prsou  (5 - 6 kusů)
  • 5 - 6 čajových lžiček dijonské nebo plnotučné hořčice
  • 5 - 6 plátků anglické slaniny nebo tyrolského špeku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 80 g másla
  • sůl, pepř

Náplň
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 50 g slaniny bez kůže nebo špeku
  • 60 g nakládané červené papriky
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 5 vajec
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, pepř

Jak na to  

- na pánvi zlehka orestovat pokrájenou slaninu, přidat celer, po vyvaření vody ořechy, mírně opražit
- nalít vejce, osolit, opepřit, usmažit do ztuhnutí, odstavit, vmíchat papriku, česnek a ústřicovou omáčku
- prsa naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí, položit plátek anglické nebo tyrolského špeku
- smotat, zprudka krátce opéct
- naskládat do pekáčku/mísy, přidat máslo, podlít
- péct zakryté cca 45 minut, polévat výpekem
- odkrýt, zvýšit teplotu, 10 - 15 minut dopéct dozlatova
.


Nejdříve připravíme náplň.
Slaninu, celer a zcezenou papriku nakrájíme na drobné kousky. Jádra vlašských ořechů nasekáme také nadrobno, ale ne úplně najemno. Stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Rozehřejeme pánev, nasypeme pokrájenou slaninu, 2 - 3 minuty restujeme.
Slanina se rozpustí, začne se zlehka opékat.
Přidáme celer, okolo 2 minut promícháváme.
Vyvaří se voda, kterou celer pustil.
Vmícháme nasekané ořechy, 2 - 3 minuty pražíme.


Zmírníme teplotu, nalijeme vejce, osolíme a opepříme, mícháme do ztuhnutí, odstavíme ze sporáku.
Soli dáme tak půl lžičky.
Vmícháme utřený česnek, pokrájenou papriku a ústřicovou omáčku.
Prsa naklepeme, obě strany osolíme a opepříme.
Jednu stranu potřeme dijonskou hořčicí, položíme plátek anglické slaniny nebo tyrolského špeku, rozetřeme připravenou náplň, pevně smotáme.
Pro jistotu můžeme zajistit provázkem. Maso bude ale po prudkém opečení, ztuhnutí bílkoviny, dobře držet i bez svázání.



Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C. 

Pánev opláchneme a osušíme, nalijeme olej.
Jakmile bude dostatečně rozpálený, závitky krátce a zprudka opečeme. Jako první opékáme stranu, kde je spoj.
Naskládáme do pekáčku nebo zapékací mísy, spojem dolů.
Zvolíme takovou velikost, aby se vešly akorát a zbylo místo na podlití.
Přidáme máslo, podlijeme 100 mililitry horké vody, zakryjeme a dáme péct.



Zhruba každých 15 minut poléváme maso výpekem.
Po 45 minutách pečení odkryjeme, důkladně polijeme výpekem, teplotu zvýšíme na 200 °C.
10 - 15 minut dopečeme dozlatova.
Na poslední 2 minuty můžeme dát pod gril, není to ale nutné.
Podáváme s pečivem, bramborem, bramborovou kaší nebo jako součást obložených mís.



Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat