pátek 6. listopadu 2015

Plněné závitky z kuřecích prsou

Plněné závitky z kuřecích prsou



Základ

  • 1000 g kuřecích prsou  (5 - 6 kusů)
  • 5 - 6 čajových lžiček dijonské nebo plnotučné hořčice
  • 5 - 6 plátků anglické slaniny nebo tyrolského špeku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 80 g másla
  • sůl, pepř


Náplň

  • 200 g řapíkatého celeru
  • 50 g slaniny bez kůže nebo špeku
  • 60 g nakládané červené papriky
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 5 vajec
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, pepř

Jak na to  

- na pánvi zlehka orestovat pokrájenou slaninu, přidat celer, po vyvaření vody ořechy, mírně opražit
- nalít vejce, osolit, opepřit, usmažit do ztuhnutí, odstavit, vmíchat papriku, česnek a ústřicovou omáčku
- prsa naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí, položit plátek anglické nebo tyrolského špeku
- smotat, zprudka krátce opéct
- naskládat do pekáčku/mísy, přidat máslo, podlít
- péct zakryté cca 45 minut, polévat výpekem
- odkrýt, zvýšit teplotu, 10 - 15 minut dopéct dozlatova
.

Připrava náplně

Slaninu, sloupnutý celer a zcezenou papriku nakrájíme na drobné kousky.
Jádra vlašských ořechů nasekáme na drobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Rozehřejeme pánev, nasypeme pokrájenou slaninu.
2 - 3 minuty restujeme. 
Slanina se rozpustí, začne se zlehka opékat. 

Přidáme celer, okolo 2 minut promícháváme.
Vyvaří se voda, kterou celer pustil.

Nasypeme nasekané ořechy, 2 - 3 minuty pražíme.

Zmírníme teplotu, vmícháme vejce, osolíme je a opepříme.
Soli dáme tak půl kávové lžičky.

Mícháme, během 2 minut budou vejce usmažená.
Odstavíme je a smícháme s utřeným česnekem, pokrájenou paprikou a ústřicovou omáčkou.


Plnění a orestování závitků

Kuřecí prsa naklepeme, obě strany osolíme a opepříme.
Jednu stranu potřeme dijonskou hořčicí, položíme na ni plátek anglické slaniny nebo tyrolského špeku, rozetřeme připravenou náplň.

Pevně smotáme.
Pro jistotu můžeme závitek zajistit provázkem. 
Maso bude ale po prudkém opečení, ztuhnutí bílkoviny, dobře držet i bez svázání.

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C. 

Na čistou pánev nalijeme olej.
Jakmile bude dostatečně rozpálený, závitky krátce a zprudka opečeme dohněda.
Jako první opékáme stranu, kde je spoj.

Závitky naskládáme do pekáčku nebo zapékací mísy, spojem dolů.
Zvolíme takovou velikost, aby se závitky vešly akorát a zbylo jen místo na podlití. 


Pečení

K závitkům přidáme máslo.
Podlijeme je 100 mililitry horké vody.
Pekáč zakryjeme, dáme péct.

Zhruba každých 15 minut maso poléváme výpekem.
Po 45 minutách pekáč odkryjeme.

Závitky důkladně polijeme výpekem.
Teplotu zvýšíme na 200 °C.
Za 10 - 15 minut budou závitky dopečené dozlatova.
Na poslední 1 - 2 minuty je můžeme dát pod gril, není to ale nutné.

Podáváme s pečivem, bramborem, bramborovou kaší nebo jako součást obložených mís.






Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat