středa 18. prosince 2013

Krevety na másle a česneku

Krevety na másle a česneku


  • 450 g vařených loupaných krevet v jemně slaném nálevu
  • 60 g másla
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • sůl, bílý mletý pepř 
  • citron
  • petrželka 

Jak na to  

- na másle zlehka orestovat plátky česneku
- vmíchat scezené krevety, prohřát, přisolit, opepřit
- ihned podávat
.

Příprava

Krevety scedíme a propláchneme studenou vodou.
Necháme je v cedníku dobře okapat.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.

Pokud budeme krevety podávat na zeleném salátu, omyjeme ho a dobře osušíme.
Natrháme ho nebo nakrájíme a připravíme na talíře.


Prohřátí krevet a servírování

  • Na pánvi rozehřejeme máslo.
  • Přidáme česnek.
    Na mírném plameni přibližně jednu minutu restujeme.

  • K česneku na pánvi vmícháme krevety.
  • Okolo jedné minuty je promícháváme, jakmile jsou dobře prohřáté, vypneme.
    Podle chuti přisolíme a lehce opepříme.

  • Krevety ihned podáváme.
  • Ideálně na zeleném salátu doplněné plátkem citronu.
    Můžeme je dozdobit hladkolistou petrželkou.

Takto připravené krevety, doplněné třeba o bagetu se výborně hodí jako předkrm nebo jako zdravá večeře.


jk
Krevety

  • Samozřejmě je stokrát lepší použít krevety čerstvé. Pokud máme spolehlivý zdroj, není co řešit.
  • Čerstvé krevety musíme před samotnou tepelnou úpravou připravit. Vyloupneme je z krunýře a odstraníme z nich tenké střívko.
  • Čerstvé krevety mají barvu šedivou, teprve po tepelné úpravě zrůžoví.  
  • Krevety se rychle kazí, nezpracované rozhodně neuskladňujeme, spotřebujeme je v den nákupu!
  • Krevety tepelně upravujeme jen krátce, povařit nebo orestovat je postačí kolem jedné minuty.
.

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dělám z čerstvých krevet, je to mňamózní. Akorát mě nebaví to čištění krevetek, ale výsledek stojí za to :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, čištění těch mrňavých je piplačka :-).

    OdpovědětVymazat