pondělí 10. června 2013

Tvarohové ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta - meruňkové


Rozpis na 10 větších knedlíků plněných půlkou meruňky. 


Těsto
  • 500 g tvarohu
  • 350 g hrubé mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • meruňky/ovoce

Pro servírování
  • rozpuštěné máslo
  • cukr moučka
  • tvaroh klasický nebo na strouhání

Jak na to
 

- utřít máslo se žloutky, smíchat s tvarohem
- vmíchat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, zpracovat těsto
- ovoce obalit těstem, dát do vroucí osolené vody, promíchat, zakrýt
- vařit na mírném ohni 10 - 13 minut podle velikosti knedlíků
.


Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a solí.
V míse utřeme změklé máslo a žloutky, spojíme s tvarohem. Přisypáváme mouku, mícháme, nakonec rukou dobře zpracujeme. Než si připravíme ovoce, necháme těsto odpočinout.
Meruňky opláchneme, osušíme, rozpůlíme a odstraníme pecku.
Těsto rozdělíme na 10 stejných částí, každou půlku meruňky pevně obalíme.
V případě drobnějšího ovoce nebo menších kousků rozdělíme na více částí podle potřeby.


Do většího hrnce dáme vařit dostatečné množství vody, přidáme špetku soli.
Jakmile se voda začne vařit, vložíme knedlíky.
Promícháme, aby nezůstaly přilepené ke dnu.
Opět přivedeme k varu, snížíme teplotu, stačí jemné probublávání. Zakryjeme poklicí.
Vaříme zhruba 13 minut.
Jestliže obalujeme menší kusy ovoce a knedlíky jsou také menší, dobu vaření o 2 - 3 minuty zkrátíme.
Po 13 minutách vyndáme na zkoušku jeden knedlík a rozpůlíme ho.
Pokud je uvařený, těsto nesmí být uprostřed syrové, děrovanou naběračkou vyndáme i ty zbývající. Každý vidličkou propíchneme.
Podáváme polité rozpuštěným máslem, ozdobené tvarohem a posypané cukrem moučkou.



TIP!  Místo másla a tvarohu můžeme použít zakysanou smetanu rozmíchanou s cukrem. Na talíři s ní  knedlíky polijeme.

TIP!!  Knedlíky můžeme připravit také neplněné, pak servírujeme s ovocnou omáčkou.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat