čtvrtek 28. února 2013

Kachní prsa na medu, citronu a tymiánu

Kachní prsa na tymiánu s medem a citronem


Rozpis na 2 kachní prsa po přibližně 350 gramech.

  • kachní prsa s kůží
  • 3 čajové lžičky medu
  • 3 čajové lžičky šťávy z citronu
  • tymián
  • sůl 


Jak na to
 

- kůži na prsou naříznout do mřížky
- potřít směsí z medu, citronové šťávy a tymiánu, nechat odležet
- osolit, opéct na pánvi z obou stran, nejdříve kůží dolů, odebírat tuk
- dodělat v troubě
.


V misce smícháme med s čerstvou šťávou z citronu a lístky tymiánu.
Kachní prsa opláchneme a osušíme. Kůži nařízneme ostrým nožem do mřížky.
Krájíme opatrně pouze kůži a tuk, dáme pozor, abychom nezařízli až do masa.
Prsa potřeme z obou stran připravenou marinádou, na straně s kůží se snažíme dostat co nejvíce směsi do zářezů.


Uzavřeme do nádoby, odložíme do chladna marinovat.
Minimálně na 30 minut, ale klidně i 24 hodin.
Hodinu před přípravou vyndáme z lednice a necháme stát v pokojové teplotě.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Prsa z obou stran posolíme, položíme na studenou nevymazanou pánev kůží dolů a pomalu zahříváme.
Je fajn vařit na pánvi, která nemá umělohmotná držadla a je vhodná k použití do trouby.
Ihned se začne uvolňovat kachní sádlo. Lžící ho odebíráme, uschováme ho pro další použití, třeba na konfitování.
Zvýšíme teplotu, po přibližně 8 minutách bude kůže křupavá a krásně zbarvená dozlatova.
Prsa obrátíme. Do masa nepícháme, vytekla by šťáva!
3 - 5 minut opékáme druhou stranu.


Vložíme do rozehřáté trouby a dopečeme.
Dobu pobytu v troubě zvolíme podle míry propečení, které chceme dosáhnout. Určitě by ale neměla přesáhnout 10 minut, aby nebylo maso vysušené. 
Pokud dáváme přednost úpravě rare, do trouby dopéct nedáváme.
Prsa přendáme na prkénko nebo talíř, překryjeme alobalem a přibližně 8 minut necháme před krájením dojít.
V mase se rozloží šťáva, při porcování nevyteče.


Nakrájíme na plátky, podáváme se zeleninou, bramborem nebo jen s bagetou.
Chuť dobře doplní brusinky.



Přejít na seznam receptů


27 komentářů:

  1. Děkuji za recept, včera vyzkoušeno a povedlo se. Mooc jsme si pochutnali :)
    Zdraví Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, děkuji za vyzkoušení a za napsání komentáře! Mám radost, že chutnalo. Taky zdravím :)

      Vymazat
  2. Taky jsme zkoušely a je to jeden z nejlepších receptů co jsem kdy vařil.A rádi a často se k němu vracíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu, vyzkoušení a milý komentář. Moc mě těší, když si někdo najde chvilku a napíše svoji zkušenost s recepty.

      Vymazat
  3. Zkoušel jsem tento recept a opravdu nemá chybu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář!
      Opravdu si velice vážím, když si někdo udělá čas a napíše zkušenost s receptem.
      Díky!

      Vymazat
  4. Moc děkuji za jednoduchý a výtečný recept ;). Kachnu jsem podával s orestovanou zeleninou (mrkev, cibule, petržel, celer) s bílým pepřem, drceným kmínem, solí a troškou Japonské sojovky. Pokrm byl doplněn o doporučený brusinky a musím uznat, že to bylo fakt výtečný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář, mám velkou radost, že recept zaujal a chutnalo! A jsem ráda, že jste vyzkoušeli ty brusinky, dobře si spolu s kachním masem rozumějí.

      Vymazat
  5. Tedy to byla opravdu bomba. Díky. Musím říct, že podle Vašich receptů se fakt dobře vaří.
    Jirka M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko, moc děkuji za milá slova!
      Někdy mám pochybnosti, jestli píšu postupy srozumitelně. Tak snad ano a mám radost, že podle nich chutná.
      Děkuji!

      Vymazat
  6. Vyzkoušela jsem a je to naprostá bomba. Moc jsme si pochutnali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Moc mě potěšil!

      Vymazat
  7. uděla jsem přesně podle receptu a maso bylo tuhé, musela jsem to nechat ještě 45 min. v troubě dojít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mně líto, ale pokud se připravují kachní prsa jako minutka, tak v podstatě stačí jen úprava na pánvi.
      Jestliže se doba prodlouží nad doporučovaný čas přípravy, tak maso začne tuhnout a teprve dalším pečením opět změkne.
      Je to podobné jako například s hovězími steaky. Aby nebyly tuhé, musí se opékat jen pár minut.
      Ale těžko říct, co bylo příčinou u Vás. V každém případě mě mrzí, že Vás recept zklamal.

      Vymazat
  8. Marta- marinuji a za půl hodiny jdou prsa na pánev. Doufám že se zadaří. Napíšu jak to dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  9. Marta- tak mě to chutnalo a manželovi ne. Trochu se mi to připeklo, chce to dělat na malé pánvi(2 prsa) a opravdu nepřidávat oheň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marto, moc děkuji za komentář a popsání zkušeností. Mám radost, že Vám chutnalo a mrzí mě, že manželovi ne. Ale co naděláme, kolik lidí, tolik chutí.
      Díky, Hana

      Vymazat
  10. Vyzkoušeno dnes a naprosto úžasné! Měla jsem poradny strach, aby to dopadlo, a ne jako moje steaky, co se nedají jíst �� Ale bylo to tak akorad, mnamka. Dali jsme si to s kaší z brambor a dýně hokaido, k tomu osmahnuta mrkev, celer a červená řepa, podobné, jak se dělá k hovězím lickum. Bašta největší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář a vyzkoušení receptu! Velice mě těší, že chutnalo a moc si vážím, že jste si našla chvilku a napsala. :)

      Vymazat
  11. Naprostá dobrůtka, vařím doma ted pravidelně... hlavně skoro každé návštěvě nechávám odkaz na tuto stránku s receptíkem a pak mi píšou jak se jim to povedlo :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář a propagaci :-) Těší mě, že chutná a daří se!

      Vymazat
  12. Dnes jsem Váš recept vyzkoušela a moc se mi to povedlo :) Bála jsem se, aby to nebylo uvnitř syrové, protože prsa byla celkem vysoká, ale hlídala jsem ten čas, jak píšete a bylo to šťavnaté a chuťově výborné. Bylo to poprvé, co jsem dělala kachnu a určitě to zase někdy zopakuji. Kachnu znám jenom pečenou, většinou suchou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář! Mám radost, že jste měla s receptem úspěch. Jsem ráda, že jste si našla chvilku a napsala. Až se pustíte do pečené kachny, tak zkuste připravit podle tohoto receptu:
      http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/11/kachna-pecena.html
      Suchá nebude určitě.
      Díky! :)

      Vymazat
  13. Nejlepší kachní prsa na světě,upravená na minutku.Těžce na nich ujíždím,je to velká zavislost.Velký dík za tento famozní recept.��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám velkou radost, že je recept u vás oblíbený. Děkuji moc za milý komentář!

      Vymazat
  14. Mám kachní prsa z Maďarska dovezená, jsou obrovská a tak mám trochu obavu, zda se mi propečou. Zkusím to a dám vědět. Zaujaly mne pozitivní ohlasy, a tak zkusím i ty brusinky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za napsání, doufám, že se povedlo a chutnalo. Jsem napnutá, jestli bylo potřeba upravit časy.
      Pokud byste si vzpomněl/a, napište kolik prsa vážila. Děkuji!

      Vymazat