Rozpis na plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.
Spodní kakaové těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g másla nebo Hery
- 5 polévkových lžic studené vody
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 1 vejce
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (cca 6 g)
Tvarohová náplň
- 750 g tvarohu (3 kostky)
- 150 g cukru krupice
- 100 ml mléka
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 zarovnaná polévková lžíce vanilkového cukru
- kůra z citronu
Vrchní lité těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 200 ml slunečnicového oleje
- 5 polévkových lžic studené vody
- 2 vejce
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (cca 6 g)
Jak na to
- přímo na nevymazaném plechu zpracovat z uvedených surovin spodní kakaové těsto, rovnoměrně pokrýt dno plechu
- v míse dohladka rozmíchat ingredience na tvarohovou náplň, natřít na kakaové těsto
- zpracovat vrchní těsto, důkladně promíchat, nalít na tvarohovou náplň
- péct 20 minut při 180 °C a dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.
- přímo na nevymazaném plechu zpracovat z uvedených surovin spodní kakaové těsto, rovnoměrně pokrýt dno plechu
- v míse dohladka rozmíchat ingredience na tvarohovou náplň, natřít na kakaové těsto
- zpracovat vrchní těsto, důkladně promíchat, nalít na tvarohovou náplň
- péct 20 minut při 180 °C a dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.
Klasika českých kuchyní, jeden z nejlepších koláčů. Vypadá velice efektně, dlouho vydrží vláčný.
Příprava je nenáročná a rychlá.
Příprava
Na mírném plameni rozpustíme 150 gramů másla.
Vypneme, odstavíme.
Nemusí být úplně tekuté, po odstavení se během chvilky rozpustí celé.
Nemusí být úplně tekuté, po odstavení se během chvilky rozpustí celé.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Spodní těsto
- Přímo na nevymazaném plechu smícháme 200 gramů prosáté polohrubé mouky se 4 polévkovými lžícemi kakaa a polovinou sáčku kypřicího prášku do pečiva.
- Přidáme 5 polévkových lžic studené vody, jedno vidličkou mírně prošlehané vejce a povolené máslo.
- Dobře rukou zpracujeme v hladké kompaktní těsto.
- Po částech ho pomocí prstů rozprostřeme na dno nevymazaného a nevysypaného plechu, uhladíme válečkem. Může se stát, že mouka méně saje, vejce je větší a ve výsledku je těsto řidší.
V tom případě při zpracování podsypeme 1 až 2 polévkovými lžícemi mouky.
Pokud nemáme malý váleček, použijeme místo něho hladkou sklenicí ve tvaru válce.
Tvarohová náplň
V míse pečlivě smícháme tvarohy se 150 gramy cukru krupice, žloutkem a 100 mililitry mléka.
Pro vůni vmícháme jednu polévkovou lžíci rumu, jednu polévkovou lžíci vanilkového cukru a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, ta bílá je hořká!
Náplň rovnoměrně rozetřeme na spodní těsto.
Vrchní lité těsto
Vrchní lité těsto
- V míse smícháme 200 gramů proseté polohrubé mouky, 200 gramů cukru krupice a druhou půlku sáčku kypřicího prášku do pečiva.
- Přidáme 5 polévkových lžic studené vody, 2 vidličkou lehce prošlehaná vejce a 200 mililitrů oleje.
- Důkladně promícháme vařečkou nebo metličkou. Mícháme tak dlouho, až bude olej perfektně spojený se všemi ingrediencemi!
- Tekuté těsto nalijeme na tvarohovou náplň, stěrkou ho opatrně rozhrneme po celé ploše. Jemně zatřeseme plechem, aby byla všude stejně vysoká vrstva.
Pečení
- Plech vložíme do rozehřáté trouby.
- Po 20 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
- Dopečeme dalších 20 až 25 minut do zlatova. Vyzkoušíme špejlí, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
Tvarohový tříbarevný koláč necháme před krájením vychladnout.
Přejít na seznam receptů
Vynikající koláč,
OdpovědětVymazatpekla jsem ho v remosce a podařil se! Dno remosky jsem podložila pečícím papírem. Dělala jsem to z cca poloviční dávky a pak jsem podle oka v každém kroku něco přidala, aby se to rozprostřelo na dno remosky.
Šárka
Je delikátní!
OdpovědětVymazatAdam
To mám velkou radost! Už se mně rýsuje v hlavě plán na založení samostatné kapitoly "Remoska". Tak si nechte chutnat!
OdpovědětVymazatVýborně :) budeme se těšit!!!
OdpovědětVymazatŠárka a Adam
Dobrý den,
OdpovědětVymazatzkusila jsem váš koláč, je výborný :) skleničkou jsem neválela, to se mi hodně lepilo, ale i bez toho to šlo krásně. Dívala jsem se, že tu máte spoustu zajímavých receptů s krásnými fotkami, určitě ještě něco vyzkouším. Káťa
Dobrý den Káťo,
Vymazatmoc děkuji za návštěvu blogu a milý komentář! Velice si vážím popsaných zkušeností a připomínek k receptům. Těší mě, že koláč chutnal!
Hana
Dobrý večer, potřebovala bych prosím poradit. Na kulatou formu pr. 26cm, stačila by poloviční dávka? děkuji
OdpovědětVymazatDobrý den, omlouvám se, že jsem nezareagovala hned, byla jsem na víkend mimo připojení. Když dáte poloviční množství, tak to bude ok. Vrstvy koláče budou o fous vyšší, ale to ničemu vadit nebude. Vejce bych nejdřív rozkvedlala vidličkou a po zvážení přidala půlku. Jinak správný koeficient na pokrácení množství je 2,26, takže klidně jděte do té poloviční dávky. Tak ať se daří a chutná! Hana
Vymazat