Vafle sladké
Těsto
- 350 ml piva
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g másla (nebo Hery)
- 60 ml mléka nebo smetany (12% i 33%)
- 20 g medu
- 10 g vanilkové cukru nebo 2 čajové lžičky vanilkového extraktu a 2 čajové lžičky cukru
- 6 g kypřicího prášku do pečiva (půlka sáčku)
- 2 g soli
- 2 vejce
K servírování
- máslo, javorový sirup nebo med
- šlehačka, zakysaná smetana, jogurt, tvaroh, pribiňák...
- marmeláda, rozpuštěná čokoláda, Nutella...
- jahody, borůvky, banán, kompot...
- skořice, mletá káva, práškové kakao, mleté oříšky...
- máta, meduňka, levandule...
Jak na to
- máslo rozpustit, odstavit, v mléku/smetaně vidličkou prošlehat vejce
- mouky smíchat s cukrem, solí a práškem do pečiva
- máslo rozpustit, odstavit, v mléku/smetaně vidličkou prošlehat vejce
- mouky smíchat s cukrem, solí a práškem do pečiva
- přilít pivo, promíchat, přilít mléko s vejci, promíchat, přilít máslo a med, promíchat na hladké těsto
- těsto lít do vaflovače, péct do zlatova
- těsto lít do vaflovače, péct do zlatova
.
Vafle jsou spojené s Belgií, odkud pocházejí. V tomto receptu se používá pivo, ale není nutné se bát alkoholu, během pečení všechen vyprchá.
Vafle se tradičně podávají teplé, s navrchu položeným kouskem studeného másla a polité javorovým sirupem. Ale možností jak je ochutit a naparádit je nekonečné množství.
Na fotce je vafle s medem, smetanovým jogurtem, banánem, rozpuštěnou čokoládou a mátou.
A vafle klidně připravíme i ve slané variantě, viz TIP!
Těsto
- Na mírném plameni rozpustíme máslo nebo Heru, odstavíme. Do menší misky rozklepneme vejce, přilijeme k nim mléko nebo smetanu.
Vidličkou prošleháme.
V míse smícháme obě mouky, vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva a sůl.
Přilijeme po částech pivo, promícháváme.
Nyní přilijeme vejce s mlékem, opět promícháme.
- Na závěr nalijeme zchladlé rozpuštěné máslo a med. Mícháme do hladka, výsledkem bude hustší lité těsto.
Těsto necháme okolo 10 minut odpočinout.
Nahřejeme vaflovač.
Pečení
- Podle zkušeností s vaflovačem zvolíme, zda plotýnky před nalitím těsta potřít tukem. Pokud víme, že se na tom našem těsto přichytává, rozhodně tento krok nevynecháme a těsně před nalitím těsta spodní i horní rozehřátou plotýnku pomažeme tenkou vrstvou oleje nebo sádla.
- Těsto nalijeme sběračkou na spodní plotýnku. Takové množství, aby byla zaplněná po okraj.
Jemně a rychle ho rozetřeme po celé ploše.
Vaflovač zavřeme, po chvilce začne celkem dost unikat pára, to je v pořádku.
Víko první minuty neotvíráme, aby se těsto nepotrhalo.
Zkontrolovat můžeme až po té, co pára hodně zeslábne.
- Pečeme do zlatova. Doba pečení je hodně závislá na výkonu vaflovače a velikosti plotýnek.
Hotovo může být v rozmezí 4 až 12 minut.
Před nalitím další várky necháme vaflovač 2 až 3 minuty zavřený, aby se opět plotýnky dobře nahřály. Těsto nabíráme od spodu mísy, ale zbytečně ho nepromícháváme, aby moc nevyprchaly bublinky z piva a při pečení vafle hezky nabraly na objemu.
- Vafle nazdobíme a podáváme. Pokud je nebudeme servírovat ihned po upečení, položíme je na mřížku vychladnout. Nebo je postavíme a o sebe navzájem opřeme. Kdyby chladly položené, od spodu by hodně zvlhly.
TIP! Pro nadýchanější těsto oddělíme žloutky od bílků, našleháme tuhý sníh, který do těsta na závěr jemně vmícháme.
TIP! Pro větší křupavost nahradíme dvě polévkové lžíce mouky kukuřičným nebo bramborovým škrobem.
Ten samý efekt se dostaví když je hotové, po vyndání z vaflovače, položíme je na pár minut na mřížku v troubě rozehřáté na 170 °C.
TIP! Do těsta můžeme přidat práškové kakao nebo třeba mleté oříšky. Jednu až dvě polévkové lžíce mouky nahradíme zvolenou ingrediencí.
Do těsta také můžeme vmíchat jednu až dvě polévkové lžíce mandlového likéru jako je třeba Barbero nebo Amaretto.
TIP! Nespotřebované vafle zamrazíme na jindy. Po vyndání z mrazničky je krátce prohřejeme v troubě nebo vaflovači.
TIP! Pokud máte v lednici zbytek smetany, ať už 12% nebo tu 33% (a všechny mezi tím), klidně ji přidejte místo mléka. Stejně tak může na svoji příležitost čekat na dně kelímku zbytek smetanového jogurtu, v pohodě ho do těsta zamíchejte. V případě zakysaných výrobků je fajn přidat 1/3 čajové lžičky jedlé sody.
TIP! Vafle jsou výborné i ve slané variantě.
Do těsta ale nedáme vanilkový cukr. Přidáme nastrouhaný sýr, třeba čedar, a opečené kousky anglické slaniny, mletý pepř, jarní cibulku, česnek...
Mléko v tomto případě můžeme nahradit zeleninovým nebo kuřecím vývarem.
Žádné komentáře:
Okomentovat