pondělí 2. března 2015

Šunkové závitky v aspiku

Šunkové závitky v aspiku


Rozpis na 6 závitků.


Základ

  • 450 g bramborového nebo vlašského salátu
  • 6 větších plátků šunky (cca 180 g)
  • 1 - 2 vejce
  • nakládaná paprika nebo kyselá okurka
  • zelená petrželka


Aspik

  • 20 g želatiny (množství a přípravu upravit dle návodu na obalu)
  • 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky nového koření
  • 1 mrkev
  • 1/2 střední cibule
  • kousek celeru
  • kousek kořenové petržele
  • sůl, pepř
  • ocet


Jak na to  

- do plátků šunky zabalit vlašský nebo bramborový salát, naskládat do mísy/pekáčku
- ozdobit plátky natvrdo uvařeného vajíčka, proužky nakládané papriky nebo vějířky kyselé okurky a petrželky
- podle návodu připravit želatinu v zeleninovém vývaru
- částečně zalít, nechat chvilku zatuhnout, dolít
- nechat v chladu ztuhnout
.

Zeleninový vývar

Nejdříve uvaříme zeleninový vývar na aspik.
Mrkev, celer i petržel očistíme a nakrájíme na menší kusy. 
Cibuli přepůlíme.

V hrnci zeleninu zalijeme půl litrem studené vody.
Přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list.
Vmícháme 1 čajovou lžičku soli a pepře.

Na velice mírném plameni povaříme 80 až 90 minut.
Odstavíme, vývar přecedíme.
Vmícháme jednu polévkovou lžíci octa a podle potřeby přisolíme.
Místo přípravy zeleninového vývaru můžeme ve vodě povařit kostku bujónu.


Vejce

Vejce dáme do studené vody, přisypeme jednu čajovou lžičku soli.
Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí.
Za 10 minut budeme mít vejce uvařená natvrdo.

Přendáme je do studené vody.
Po zchladnutí je oloupeme a nakrájíme na plátky.
Aby byly plátky na řezu hezky hladké, struny kráječe jemně pomažeme olivovým olejem.


Sestavení

Na plátky šunky nandáme bramborový nebo vlašský salát.
Úhledně je zabalíme do rolek.
Naskládáme je do mísy tak, aby mezi nimi byly centimetr až centimetr a půl velké mezery.
Porce tak budou po rozkrájení pravidelné.

Na každou rolku položíme:
  • plátek vajíčka
  • vějířek kyselé okurky nebo pár proužků nakládané papriky
  • malé množství zelené kadeřavé petrželky.


Dokončení

Aspik připravíme v zeleninovém vývaru.
Při jeho přípravě se řídíme návodem na obalu!

Částečně zchladlý aspik nalijeme do tří čtvrtin výšky závitků.
Pak ho opatrně přidáváme po lžících nebo malou sběračkou až těsně k vajíčku, petrželce, paprice nebo okurce, měly by být jen lehce ponořené.

Aspik necháme 5 až 10 minut zatuhnout.
Přízdoby na šunce se "přilepí".
Dolijeme zbytek.
Pokud bychom zalili hned vše najednou, vajíčko, paprika i petrželka by uplavaly. 

Závitky necháme v chladu zcela ztuhnout.



TIP!  Nejčastěji používám Želatinu na salámovou a vaječnou tlačenku od Natury.
Ve 150 mililitrech horkého vývaru důkladně rozmícháme celý obsah 20gramového sáčku.
Po rozpuštění promícháme s 500 mililitry studeného vývaru a hned použijeme.

TIP!  Některé želatiny se nejdříve nechají nabobtnat ve studené tekutině, pak se rozpustí v horké vodě/vývaru.
Jiné se míchají rovnou v horké vodě/vývaru bez předchozího namáčení.
V obou případech se ale želatina nesmí vařit, ztrácí pak tuhost.

2 komentáře:

  1. Vypadají skvěle. Taky perfektně nafoceno, Hanko. Já závitky v aspiku dělávám i kvůli doporučení od mé kamarádky, která dělávala studenou kuchyni, nejraději podle starých norem ČSN. Saláty, chlebíčky i rolky v aspiku. Taky jsem recept sepsala a nafotila na blog MP, budu ráda za návštěvu a případnou kritiku :-) Odkaz na závitky: http://makova-panenka.cz/recepty/prave-sunkove-zavitky-v-aspiku-podle-normy-kdyz-uz-tak-poradne/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za milý komentář a za pozvání na stránky!

      Vymazat