- 250 g ovoce např. jahod, borůvek, malin, ostružin, třešní, višní, rybízu...
- 200 g 31 - 33% smetany (1 kelímek)
- 50 - 80 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- šťáva z citronu pro dochucení
Jak na to
- nahrubo rozmačkat ovoce, v hrnci ho smíchat s cukrem a vodou
- 2 - 3 minuty povařit
- podle potřeby dochutit cukrem nebo šťávou z citronu
- vmíchat vanilkový extrakt a smetanu
- přivést k varu, vypnout
.
- nahrubo rozmačkat ovoce, v hrnci ho smíchat s cukrem a vodou
- 2 - 3 minuty povařit
- podle potřeby dochutit cukrem nebo šťávou z citronu
- vmíchat vanilkový extrakt a smetanu
- přivést k varu, vypnout
.
Příprava
V menším kastrolku nahrubo vidličkou rozmačkáme opláchnuté ovoce.
Nebo ho předem nadrobno pokrájíme.
Podle chuti přidáme jednu až tři polévkové lžíce cukru moučky.
Ovocnou smetanovou omáčkou přelíváme ovocné knedlíky z tvarohového těsta nebo z těsta bramborového, kynuté ovocné knedlíky, palačinky nebo třeba lívance.
Přilijeme 25 mililitrů vody.
Dáme na sporák.
Povaření, zahuštění
Povaření, zahuštění
- Ovocnou směs na mírném plameni 2 až 3 minuty povaříme. Mícháme.
- Dochutíme cukrem nebo citronovou šťávou. Podle druhu ovoce přikyselíme pár kapkami citronové šťávy nebo naopak přidáme další cukr.
- Vmícháme smetanu a vanilkový extrakt. Přivedeme k varu, hned vypneme.
Ovocnou smetanovou omáčkou přelíváme ovocné knedlíky z tvarohového těsta nebo z těsta bramborového, kynuté ovocné knedlíky, palačinky nebo třeba lívance.
Výborně doplní i některé moučníky, minikoblížky, záviny.
TIP! Můžeme použít i ovoce zmrazené nebo scezené kompotované.
TIP! Můžeme použít i ovoce zmrazené nebo scezené kompotované.
Žádné komentáře:
Okomentovat