pátek 15. dubna 2016

Citronový moučník

Citronový moučník


Rozpis pro hranatou formu o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.


Těsto
  • 230 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 10 g nastrouhané kůry z citronu
  • 7 g  kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 4 vejce
  • 90 g zakysané smetany (3 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy

Na polití
  • 110 - 125 ml šťávy z citronu
  • 50 g cukru moučky

Jak na to  

- utřít máslo s cukrem, přidat citronovou kůru, po jednom vešlehat vejce
- zapracovat mouku se solí a práškem do pečiva
- smíchat se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem
- nalít do pečicím papírem vystlané formy, péct nejdříve 15 minut na 180 °C 
- snížit teplotu na 150 °C, dopéct 25 až 30 minut
- po upečení ve formě propíchat špejlí, zalít šťávou z citronu smíchanou s cukrem moučkou
.

Voňavá vláčná rychlovka.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Máslo vyndáme z lednice, nakrájíme na menší kusy, necháme při pokojové teplotě chvilku povolit.
Formu vymažeme olejem a vysteleme pečicím papírem nebo vysypeme hrubou moukou.


Kůru z dobře omytého citronu jemně nastrouháme.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká!
A kupujeme jen pěkné voňavé citrony!
Odvážíme mouku, prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a solí.

Je fajn použít ruční šlehač, během pár minut bude těsto hotové.
V míse utřeme při nižších otáčkách máslo s cukrem. Během 2 - 3 minut máslo zesvětlá, bude jakoby napěněné.
Přisypeme citronovou kůru, zvýšíme otáčky, postupně, po jednom přidáváme vejce.
Hmota bude vypadat sraženě, to je v pořádku.
Po částech zapracujeme mouku s práškem do pečiva a solí.
Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
Hladké těsto nalijeme do formy, dáme péct.




Po 15 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 25 - 30 minut.
Celkem tedy pečeme 40 - 45 minut.

Vyzkoušíme špejlí, zapíchneme doprostřed moučníku, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
V případě, že moučník na povrchu příliš hnědne, ale ještě není upečený, zakryjeme alobalem.
Po vytažení z trouby ponecháme ve formě, v několika řadách propícháme špejlí.


Vymačkáme jeden až dva citrony, šťávy bychom měli mít 110 - 125 mililitrů.
Dobře smícháme s cukrem moučkou.
Citron před rozkrojením mírným tlakem poválíme, půjde z něho lépe vymačkat šťáva.
Lžící rovnoměrně poléváme horký, špejlí propíchaný povrch.
Ještě 5 - 10 minut necháme ve formě, aby moučník nasál veškerou citronovou šťávu.
Vyndáme z formy, necháme zcela vychladnout.
 




TIP!  Na povrch můžeme rozetřít čokoládovou nebo karamelovou polevu nebo ještě více zvýraznit chuť polevou citrónovou. 

TIP!!  Na fotkách je moučník s karamelovou polevou - na mírném plameni rozpustíme 30 gramů cukru, smícháme s 50 gramy (cca 4 polévkové lžíce) smetany a 1 polévkovou lžící citronové šťávy.



TIP!!!  Na citronovou polevu utřeme do zhoustnutí 180 gramů prosetého cukru moučky se 3 - 4 polévkovými lžícemi citronové šťávy. Pro lesklý povrch můžeme přidat také čajovou lžičku rozehřátého másla.

TIP!!!!  Moučník výborně doplní ovocná omáčka - do zahřáté zakysané smetany (zbytek po použití do těsta) vmícháme mražené višně (nebo jiné ovoce).





Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat