neděle 22. března 2015

Tvarohovomáslový závin

Tvarohovomáslový závin


  • 330 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 250 g změklého másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml rumu (2 polévkové lžíce)
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli
  • 1 žloutek
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z citronu

Jak na to  

- prosetou mouku smíchat s cukrem, práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou
- zpracovat s tvarohem, rozinkami předem namočenými v rumu, žloutkem, extraktem a změklým máslem
- odložit na 30 minut do lednice
- rozválet do obdélníku, smotat
- péct 35 - 40 minut při 170 °C
.

Nenáročný, rychlý, voňavý.

Rozinky nasypeme do cedníku, propláchneme horkou vodou, necháme okapat.
Přendáme do hrnku, zalijeme rumem a na minimálně 10 minut odložíme.
Klidně je necháme máčet přes noc.
Včas vyndáme máslo z lednice, aby změklo a dobře se s ním pracovalo.

Do mísy prosejeme mouku, smícháme s cukrem, práškem do pečiva, solí a čerstvě nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.
Nejdříve vařečkou, pak rukou zpracujeme s tvarohem, rumovými rozinkami, žloutkem, extraktem a změklým máslem.
Zpočátku to jde hůř, ale během 2 - 3 minut budeme mít kompaktní těsto.
Na 30 minut odložíme do lednice.


Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Odpočinuté těsto rozválíme na lehce pomoučněné pracovní desce do obdélníku, zhruba 30 x 40 centimetrů velkého.
Smotáme.
Přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme 35 - 40 minut dozlatova.



TIP!  Malá obměna.
Pro nedostatek některých surovin a nutnost spotřebovat rozdělaná povidla jsem upekla nouzovku... a byla výtečná!
Do těsta jsem dala jedno celé vejce, celý prášek do pečiva, místo másla byla Hera. Hotové těsto jsem rozpůlila, rozválela, potřela povidly.
Obě šišky jsem potřela rozšlehaným vajíčkem.
Po vytažení z trouby jsem upečené potřela rozpuštěným máslem (díky za tip z komentářů!).


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Miro, to mám velkou radost! A moc díky za napsání komentáře!

      Vymazat
  2. Koláč je ešte lepší, keď sa hneď po upečení potrie rozpusteným maslom a posype práškovým cukrom !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tomu zajisté dodá závěrečnou voňavou tečku!
      A když se ještě k máslu přidá kapka nebo dvě rumu ... :)
      Výborný tip!

      Vymazat