pondělí 29. září 2014

Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Ovocné švestkové knedlíky z bramborového těsta



Rozpis na 18 - 20 knedlíků.

  • 600 g brambor
  • 200 g hrubé mouky (v závislosti na kvalitě brambor může být množství větší)
  • 1 vejce
  • 2 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 20 švestek (nebo meruňky, jahody, broskve, třešně ...)
  • 150 g másla na polití
  • 150 g cukru moučky na posypání
  • mletý mák nebo tvaroh nebo zakysaná smetana nebo perník na dochucení

Jak na to  

- v osolené  a okmínované vodě uvařit brambory ve slupce, nechat zcela vychladnout
- oloupané brambory jemně nastrouhat, přidat vejce, mouku a sůl, zpracovat těsto
- těsto rozdělit na 4 díly, z každého utvořit váleček, odkrajovat kousky o váze cca 45 gramů
- do každého pevně zabalit vypeckovanou švestku
- vařit v osolené vodě 5 minut, po vyndání propíchnout špejlí
- na talíři podle chuti posypat mákem/perníkem smíchaným s cukrem moučkou
- každou porci zalít rozpuštěným máslem 
.


Na přípravu bramborového těsta potřebujeme brambory vařené ve slupce.
Ideálně uvařené den předem.

Brambory, nejlépe varného typu "C", eventuálně "B", vybereme stejně velké, omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou.
Vody dáme tolik, aby byly akorát ponořené.
Přidáme kmín, osolíme jednou čajovou lžičkou soli. Zakryjeme poklicí, uvaříme doměkka.
Podle velikosti brambor bude doba varu 15 - 20 minut.
Slijeme vodu, brambory rozložíme na tác, necháme zcela vychladnout.

Protože bramborové těsto po chvilce řídne, před jeho přípravou nachystáme švestky nebo jiné ovoce, aby bylo zpracování rychlé, bez přestávek.
Švestky omyjeme a důkladně osušíme. Po obvodu nakrojíme, odstraníme pecku.
Do většího hrnce nalijeme vodu, přidáme jednu čajovou lžičku soli.
Zakryjeme poklicí.
Můžeme hned začít pomalu zahřívat, nebo sporák zapneme před balením ovoce do těsta. Po vytvarování musí knedlíky ihned do vroucí vody.

Brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
Vmícháme vejce.
Zasypeme moukou, přidáme půl čajové lžičky soli a rychle rukou zpracujeme těsto.
Pokud brambory pustily více vody, bude potřeba přidat 1 - 3 polévkové lžíce mouky. Těsto musí být kompaktní, nerozpadat se, držet pěkně pohromadě.



Teď je čas zapnout sporák nebo zvýšit teplotu a přivést vodu k varu!

Pracovní desku lehce posypeme hrubou moukou.
Těsto rozdělíme na 4 části po zhruba 200 gramech.
Z každé uděláme váleček.
Nožem odkrajujeme kousky o hmotnosti přibližně 45 gramů. V ruce mírně roztáhneme do kruhu, položíme připravenou suchou vypeckovanou švestku a pevně ji těstem obalíme.
Každý knedlík jemně poválíme v mouce. 
Podle potřeby po troškách doplňujeme mouku na povrch pracovní desky.


Jakmile máme všechno těsto zpracované, ihned dáme připravené knedlíky do vroucí vody.
Opatrně promícháme vařečkou, aby se nepřilepily na dno hrnce. Zakryjeme poklicí.
V momentě, kdy se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu, poklici částečně pootevřeme.
Za 5 minut od začátku opětovného varu vyndáme jeden knedlík, rozkrojíme a zkontrolujeme, jestli je hotový.
Měl by být, těsto nebude syrové, mazlavé.
Knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou. Pokládáme je vedle sebe, každý propíchneme špejlí, aby unika pára.


V hrnku rozpustíme máslo.
Porce na talíři posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem moučkou a zalijeme máslem.
Místo máku můžeme použít perník na strouhání.
Anebo ozdobíme tvarohem či zakysanou smetanou, posypeme cukrem moučkou.
Další možností je polití ovocnou smetanovou omáčkou.



TIP!  Pokud podle konzistence nepoznáme, že je těsto akorát, můžeme zkusit uvařit jeden knedlík na zkoušku.
V případě, že drží pohromadě pokračujeme dál ve tvarování. 
Nemusíme čekat celých 5 minut, pokud by těsto bylo řídké, hned zkraje se knedlík rozpadne.
V opačném případě zapracujeme další mouku nebo do těsta přidáme 2 čajové lžičky bramborového škrobu Solamylu.

TIP!!  Pokud máme malý hrnec, kam se všechny knedlíky najednou nevejdou, použijeme hrnce dva, aby se všechny začaly ihned po zabalení vařit.

TIP!!!  Aby se knedlíky nerozvařily, můžeme do vody přidat 1 - 2 polévkové lžíce hladké mouky.


Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat