pondělí 29. září 2014

Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Ovocné švestkové knedlíky z bramborového těsta


Na přípravu těsta potřebujeme brambory vařené ve slupce.
Ideálně uvařené den předem.

Rozpis je na 18 až 20 knedlíků.

  • 600 g brambor
  • 200 - 250 g hrubé mouky (množství závisí na kvalitě brambor)
  • 150 g másla na polití
  • 150 g cukru moučky na posypání
  • 20 švestek nebo meruňky, jahody, broskve, třešně...
  • 1 vejce
  • mletý mák nebo tvaroh nebo zakysaná smetana nebo perník na dochucení
  • sůl, kmín


Jak na to  

- v osolené  a okmínované vodě uvařit brambory ve slupce, nechat zcela vychladnout
- oloupané brambory jemně nastrouhat, přidat vejce, mouku a sůl, zpracovat těsto
- těsto rozdělit na 4 díly, z každého utvořit váleček, odkrajovat kousky o váze cca 45 gramů
- do každého pevně zabalit vypeckovanou švestku
- vařit v osolené vodě 5 minut, po vyndání propíchnout špejlí
- na talíři podle chuti posypat mákem nebo perníkem smíchaným s cukrem moučkou
- každou porci zalít rozpuštěným máslem 
.

Uvaření brambor

Na těsto použijeme brambory varného typu C nebo B.
Vybereme stejně velké, omyjeme je, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou.
Vody dáme tolik, aby byly akorát ponořené.

Nasypeme jednu kávovou lžičku kmínu a jednu čajovou lžičku soli.
Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Zmírníme teplotu, 15 až 20 minut vaříme doměkka.
Uvařené brambory slijeme, rozložíme je na tác nebo plech a necháme zcela vychladnout.


Příprava

Protože bramborové těsto po chvilce řídne, před jeho přípravou nejdříve nachystáme švestky, aby bylo zpracování rychlé, bez přestávek.
Švestky omyjeme a důkladně osušíme.
Po obvodu je nakrojíme, odstraníme pecku.

Do širšího hrnce nalijeme větší množství vody.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli.
Zakryjeme poklicí, začneme zahřívat, abychom mohli knedlíky hned po vytvarování dávat do vroucí vody.


Těsto

Uvařené brambory oloupeme a na jemném struhadle je nastrouháme.
Vmícháme vejce.
Zasypeme moukou, přidáme půl čajové lžičky soli a rychle rukou zpracujeme těsto.
Pokud brambory pustily více vody, bude potřeba přidat 1 až 3 polévkové lžíce mouky. 
Těsto musí být kompaktní, nerozpadat se, držet pěkně pohromadě.



Naplnění knedlíků

  • Pracovní desku lehce posypeme hrubou moukou.
  • Těsto rozdělíme na 4 části po zhruba 200 gramech, z každé uděláme váleček.

  • Z válečku odkrajujeme kousky o hmotnosti přibližně 45 gramů.
  • V ruce těsto mírně roztáhneme, doprostřed položíme připravenou suchou vypeckovanou švestku, pevně ji těstem obalíme.

  • Každý knedlík jemně poválíme v mouce.


Uvaření knedlíků

Jakmile máme všechny knedlíky zpracované, ihned je dáme do vroucí vody.
Opatrně je promícháme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu hrnce.
Hrnec zakryjeme poklicí.

V momentě, kdy se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu, poklici částečně odkryjeme.
Po 5 minutách varu vyndáme jeden knedlík, rozkrojíme ho a zkontrolujeme, jestli je hotový.
Těsto nesmí být syrové, mazlavé.
Pokud ještě není, přidáme knedlíkům k uvaření půl minuty, maximálně ale jednu celou minutu, aby se nerozvařily.

Uvařené knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou.
Pokládáme je vedle sebe, každý propíchneme špejlí, aby z nich unika pára.


Servírování

V hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme.

Porce na talíři posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem moučkou a polijeme máslem.
Místo máku můžeme použít perník na strouhání.
Anebo knedlíky ozdobíme tvarohem či zakysanou smetanou a posypeme je cukrem moučkou. Další možností je jejich polití ovocnou smetanovou omáčkou.







TIP!  Pokud podle konzistence nepoznáme, že je těsto akorát, můžeme zkusit uvařit jeden knedlík na zkoušku. 
Nemusíme čekat celých 5 minut, pokud by těsto bylo řídké, hned zkraje se knedlík rozpadne.
V případě, že drží pohromadě pokračujeme dál ve tvarování. 
Pokud se zkušební knedlík rozpadá, zapracujeme do těsta jednu až dvě lžíce mouky. Nebo do něho přidáme 2 čajové lžičky bramborového škrobu, například Solamylu.

TIP!  Pokud máme malý hrnec, kam se všechny knedlíky najednou nevejdou, použijeme hrnce dva, abychom mohli všechny knedlíky ihned po zabalení dát vařit.

TIP!  Aby se knedlíky nerozvařily, můžeme do vody vmíchat 1 až 2 polévkové lžíce hladké mouky.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Proč do těsta s ovocem kmín?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při vaření brambor by kmín neměl chybět nikdy. Pomáhá neutralizovat solanin, který brambory v menší či větší míře obsahují.

      Vymazat