pondělí 29. září 2014

Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Ovocné švestkové knedlíky z bramborového těsta


Na přípravu bramborového těsta potřebujeme brambory vařené ve slupce.
Ideálně uvařené den předem.

Rozpis je na 18 - 20 knedlíků.

  • 600 g brambor
  • 200 - 250 g hrubé mouky (množství závisí na kvalitě brambor)
  • 1 vejce
  • 2 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 20 švestek nebo meruňky, jahody, broskve, třešně...
  • 150 g másla na polití
  • 150 g cukru moučky na posypání
  • mletý mák nebo tvaroh nebo zakysaná smetana nebo perník na dochucení

Jak na to  

- v osolené  a okmínované vodě uvařit brambory ve slupce, nechat zcela vychladnout
- oloupané brambory jemně nastrouhat, přidat vejce, mouku a sůl, zpracovat těsto
- těsto rozdělit na 4 díly, z každého utvořit váleček, odkrajovat kousky o váze cca 45 gramů
- do každého pevně zabalit vypeckovanou švestku
- vařit v osolené vodě 5 minut, po vyndání propíchnout špejlí
- na talíři podle chuti posypat mákem/perníkem smíchaným s cukrem moučkou
- každou porci zalít rozpuštěným máslem 
.


Uvaření brambor

Na těsto použijeme brambory varného typu "C" nebo "B".
Brambory vybereme stejně velké, omyjeme je, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou.
Vody dáme tolik, aby byly akorát ponořené.

Přidáme kmín, osolíme jednou čajovou lžičkou soli.
Zakryjeme poklicí, uvaříme doměkka.
Podle velikosti brambor bude doba varu 15 - 20 minut.

Z hrnce slijeme vodu, brambory rozložíme na tác, necháme je zcela vychladnout.


Příprava ovoce

Protože bramborové těsto po chvilce řídne, před jeho přípravou nejdříve nachystáme švestky, aby bylo zpracování rychlé, bez přestávek.

Švestky omyjeme a důkladně osušíme.
Po obvodu je nakrojíme, odstraníme pecku.

Do širšího hrnce nalijeme vodu, přidáme jednu čajovou lžičku soli.
Zakryjeme poklicí.
Můžeme hned začít pomalu zahřívat, po vytvarování musí knedlíky ihned do vroucí vody.


Těsto

Uvařené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
Vmícháme vejce.
Zasypeme moukou, přidáme půl čajové lžičky soli a rychle rukou zpracujeme těsto.
Pokud brambory pustily více vody, bude potřeba přidat 1 - 3 polévkové lžíce mouky. 
Těsto musí být kompaktní, nerozpadat se, držet pěkně pohromadě.

Pracovní desku lehce posypeme hrubou moukou.
Těsto rozdělíme na 4 části po zhruba 200 gramech.
Z každé uděláme váleček.

Z válečku odkrajujeme nožem kousky o hmotnosti přibližně 45 gramů.
V ruce těsto mírně roztáhneme, doprostřed položíme připravenou suchou vypeckovanou švestku, pevně ji těstem obalíme.

Každý knedlík jemně poválíme v mouce. 
Podle potřeby po troškách doplňujeme mouku na povrch pracovní desky.




Uvaření knedlíků

Jakmile máme všechny knedlíky zpracované, ihned je dáme do vroucí vody.
Opatrně je promícháme vařečkou, aby se nepřilepily na dno hrnce.

Hrnec zakryjeme poklicí.
V momentě, kdy se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu, poklici částečně odkryjeme.

Za 5 minut od začátku opětovného varu vyndáme jeden knedlík, rozkrojíme ho a zkontrolujeme, jestli je hotový.
Měl by být.
Těsto nebude syrové, mazlavé.

Uvařené knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou.
Pokládáme je vedle sebe, každý propíchneme špejlí, aby unika pára.


Servírování

V hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.

Porce na talíři posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem moučkou a polijeme máslem.
Místo máku můžeme použít perník na strouhání.
Anebo ozdobíme tvarohem či zakysanou smetanou a posypeme cukrem moučkou.
Další možností je polití knedléků ovocnou smetanovou omáčkou.




TIP!  Pokud podle konzistence nepoznáme, že je těsto akorát, můžeme zkusit uvařit jeden knedlík na zkoušku.
V případě, že drží pohromadě pokračujeme dál ve tvarování. 
Nemusíme čekat celých 5 minut, pokud by těsto bylo řídké, hned zkraje se knedlík rozpadne.

V opačném případě, pokud se zkušební knedlík rozpadá, zapracujeme další mouku nebo do těsta přidáme 2 čajové lžičky bramborového škrobu Solamylu.

TIP!  Pokud máme malý hrnec, kam se všechny knedlíky najednou nevejdou, použijeme hrnce dva, aby se všechny začaly ihned po zabalení vařit.

TIP!  Aby se knedlíky nerozvařily, můžeme do vody vmíchat 1 - 2 polévkové lžíce hladké mouky.


Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat