Vepřová játra na červeném víně
- 750 g vepřových jater
- 350 ml červeného vína
- 200 g cibule (2 střední)
- 100 g špeku nebo slaniny bez kůže
- 10 g másla
- 6 větších stroužků česneku
- 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 1 zarovnaná polévková lžíce polohrubé mouky
- sůl, kmín, pepř
Jak na to
- odblaněná játra pokrájet na nudličky
- na oleji/sádle rozpustit špek, osmahnout cibuli, vmíchat plátky česneku
- krátce a zprudka orestovat játra, opepřit, okmínovat, zalít vínem, 15 minut dusit zakryté
- odkrýt, osolit, 5 minut povařit, vmíchat česnek
- ev. přidat vodu, zahustit, povařit
.
- odblaněná játra pokrájet na nudličky
- na oleji/sádle rozpustit špek, osmahnout cibuli, vmíchat plátky česneku
- krátce a zprudka orestovat játra, opepřit, okmínovat, zalít vínem, 15 minut dusit zakryté
- odkrýt, osolit, 5 minut povařit, vmíchat česnek
- ev. přidat vodu, zahustit, povařit
.
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Špek nebo slaninu na kostičky.
Játra opláchneme studenou vodou.
Špek nebo slaninu na kostičky.
Játra opláchneme studenou vodou.
Osušíme je a odblaníme.
Ostrým nožem odstraníme všechny bílé části.
Nakrájíme je na nudličky.
Nakrájíme je na nudličky.
Restování
V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo.
Přidáme pokrájený špek.
Na mírném plameni ho okolo 4 minut promícháváme.
Přisypeme cibuli, 6 až 8 minut restujeme.
Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme 5 pokrájených stroužků česneku.
Přisypeme cibuli, 6 až 8 minut restujeme.
Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme 5 pokrájených stroužků česneku.
Pár vteřin promícháváme.
Zvýšíme teplotu.
Zvýšíme teplotu.
Do hrnce přidáme játra, krátce je ze všech stran opečeme.
Mícháme.
Po dvou třech minutách se vyvaří voda a játra se začnou přichytávat ke dnu hrnce.
Podušení
K játrům vmícháme zarovnanou čajovou lžičku kmínu a půl až jednu lžičku mletého pepře.
Zalijeme je vínem.
Přivedeme k varu, půl minuty promícháváme.
Snížíme teplotu, hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 10 až 15 minut do měkka.
Dokončení
Dokončení si vybereme ze dvou variant:
Játra podáváme s vařeným nebo opečeným bramborem, rýží, hranolky, pečivem...
Dokončení
Dokončení si vybereme ze dvou variant:
- Bez omáčky Játra osolíme a ještě 5 minut je povaříme bez zakrytí.
Těsně před vypnutím přidáme stroužek česneku pokrájený na plátky.
Na závěr vmícháme kousek studeného másla pro zjemnění chuti.
- S omáčkou Ve 300 mililitrech studené vody pečlivě rozmícháme jednu zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé nebo hladké mouky, vlijeme ji k játrům, důkladně mícháme.
Osolíme, přivedeme k varu, na mírném plameni 15 minut povaříme.
Občas promícháme.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, můžeme přidat stroužek česneku.
Na závěr vmícháme kousek studeného másla.
S rumělcem ve tváři se přiznám, že jsem si recept lehce upravila použitím sádla místo oleje, přidáním hříbků a divokého koření a jídlo je opravdu výborné. Skvělá inspirace a důkaz, že víno do kuchyně bezesporu patří :)
OdpovědětVymazatA to děkuji za inspiraci, houby příště určitě vyzkouším!
Vymazat