Česnečka neboli oukrop
- vývar z brambor
- česnek
- kořenová zelenina (nemusí být)
- kostka zeleninového nebo kuřecího bujonu (nemusí být)
- sůl, pepř, kmín, majoránka
- sádlo vepřové nebo husí (nebo slunečnicový olej)
- uvařené brambory, šunka, tvrdý sýr, opečený chléb nebo pečivo (nemusí být)
Jak na to
- po uvaření brambor slít vývar do hrnce, podle potřeby doplnit horkou vodou
- vmíchat kmín, ev. bujon, ev. kořenovou zeleninu
- povařit 8 minut, dochutit solí, pepřem, majoránkou
- vmíchat sádlo a utřený česnek
.
- po uvaření brambor slít vývar do hrnce, podle potřeby doplnit horkou vodou
- vmíchat kmín, ev. bujon, ev. kořenovou zeleninu
- povařit 8 minut, dochutit solí, pepřem, majoránkou
- vmíchat sádlo a utřený česnek
.
Jednoduchá polévka, která je pro zahřátí v chladných měsících nebo když na nás "něco leze" k nezaplacení.
A také po flámu! Talíř silné česnečky pomůže organismu dostat se rychleji do fungujícího stavu.
Můžeme ji uvařit samostatně nebo jako bonus po vaření brambor na bramborovou kaši nebo jako přílohu.
Zvlášť v podzimním a zimním období by byla trestuhodná chyba z vývaru česnečku nepřipravit.
Příprava
Vývar po uvaření brambor bez slupky slijeme do hrnce.
Doplníme ho horkou vodu.
Vody by mělo být maximálně poloviční množství samotného vývaru z brambor.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Uvaření
- Do vodou doplněného vývaru přisypeme kmín. Můžeme do něho vmíchat půl až jednu celou kostku rozdrobeného drůbežího nebo zeleninového bujonu.
Pokud máme po ruce, nic nezkazíme přidáním malého množství nadrobno nakrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny.
Tedy mrkve, celeru a petržele.
- Přivedeme k varu, okolo 8 minut povaříme. Vypneme.
- Vmícháme utřené nebo prolisované stroužky česneku. Dochutíme pepřem, solí a v dlani rozemnutou majoránkou.
Na závěr přidáme lžíci sádla nebo oleje.
Do talířů můžeme přidat pár kostiček uvařených brambor, nasekanou pažitku nebo petrželku, do zlatova opečené kostky chleba nebo bílého pečiva.
Pro vydatnější variantu porce posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem nebo nadrobno pokrájenou šunkou. Nebo obojím.
Je fajn, když na česnečku budeme myslet předem a jednu až dvě brambory uvaříme navíc.
Teď jsem jí udělala mému muži s rýmičkou :))) a snad se z toho brzy dostane ;)Byla výborná!!!
OdpovědětVymazatŠárka
Jo, na chlapa s rýmičkou je to dobrý lék :-)
OdpovědětVymazat