Housky doma pečené
Rozpis na 5 kusů.
- 250 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka nebo vody
- 40 g sádla (nebo místo sádla 15 g slunečnicového oleje a 25 ml vlažné vody)
- 20 g droždí (1/2 kostky)
- 1 žloutek
- 1/4 čajové lžičky cukru krupice nebo krystal
- 1 čajová lžička soli
- 1 vejce, mák, hrubozrnná sůl, kmín... na potření a posypání
Jak na to
- rozpustit sádlo
- v mléce promíchat cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, kváskem, žloutkem a zchladlým sádlem, zpracovat těsto, nechat vykynout
- uplést housky/smotat rohlíky, zakryté nechat 15 - 20 minut kynout
- péct 20 minut při 180 °C
.
- rozpustit sádlo
- v mléce promíchat cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, kváskem, žloutkem a zchladlým sádlem, zpracovat těsto, nechat vykynout
- uplést housky/smotat rohlíky, zakryté nechat 15 - 20 minut kynout
- péct 20 minut při 180 °C
.
Příprava
Z lednice vyndáme vejce, aby nebylo při potírání nakynutých housek příliš studené.
Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl.
Prosetí mouky u kynutých těst nikdy nevynecháme.
Mouka se provzdušní, těsto bude lépe kynout, pečivo bude nadýchanější.
Na mírném plameni rozpustíme sádlo.
Mléko nalijeme do hrnku, zahřejeme ho na tělovou teplotu.
Pletení housek
Nakynuté těsto vyklopíme na pracovní desku.
Hotové pečivo přendáme na mřížku, necháme vychladnout.
K takto čerstvě upečeným houskám stačí podávat jen máslo a sůl.
TIP! Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu.
Nezapomeneme si předem rozšlehat i vejce na potření, abychom ho z lednice nevyndali těsně před použitím.
TIP! Určitě se hodí mít v mrazáku pár kostiček droždí. Bude vždy po ruce.
Zmražení nemá na funkci vliv.
TIP! Housky, které hned nesníme, dáme po úplném vychladnutí do mrazáku. Po vytažení jen na mírném plameni rozpečeme na suché pánvi.
TIP! Na začátku míchání těsta je vhodné použít ruční robot, ale vařečku na konec nevynecháme. S její pomocí do těsta dostaneme více vzduchu, bude pak lépe kynout.
TIP! Místo sádla můžeme použít olej a vodu.
Překládáme volně, neutahujeme.
A tady pokus o názorné video.
.
Přejít na seznam receptů
Mouka se provzdušní, těsto bude lépe kynout, pečivo bude nadýchanější.
Odstavíme.
Kvásek
Kvásek
Mléko nalijeme do hrnku, zahřejeme ho na tělovou teplotu.
Odstavíme.
Do vlažného mléka vmícháme cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí.
Necháme vzejít kvásek.
Za zhruba 10 minut se droždí na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.
Do vlažného mléka vmícháme cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí.
Necháme vzejít kvásek.
Za zhruba 10 minut se droždí na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.
Těsto a kynutí
- Do mouky nejdříve vmícháme kvásek. Do hrnku po kvásku vyklepneme žloutek, lehce ho promícháme vidličkou a stěrkou ho stáhneme do mísy.
Dobře promícháme.
- Nakonec přidáme rozpuštěné sádlo. Do kynutých těst patří tuk vždy až na konec.
Pokud bychom ho zpracovali jako první, mouka by jeho nasátím ztěžkla a housky, buchty a ostatní sladké nebo slané pečivo by nebylo nadýchané.
- Vypracujeme těsto. Použijeme vařečku s prohlubní, těsto nadzdviháváme a po kouskách ho přesouváme z jedné strany mísy na druhou.
Po chvilce ho přendáme na pracovní desku a rukou důkladně hněteme.
Těsto promáčkneme, přehneme, pootočíme, tyto tři kroky opakujeme stále dokola.
Čím déle, tím lépe, klidně okolo 10 minut.
- Dobře propracované těsto vrátíme do mísy. Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Těsto necháme v pokojové teplotě na místě bez průvanu 40 až 50 minut kynout.
Správně nakynuté těsto zhruba dvakrát zvětší svůj objem.
Pletení housek
Nakynuté těsto vyklopíme na pracovní desku.
Rozdělíme ho na 5 stejně vážících dílů, necháme je 5 minut odpočinout.
Upleteme housky nebo umotáme rohlíky.
Housky buď upleteme jako copánek, tedy ze tří pramenů.
Nebo podle návodu, který je popsán níže v boxu a podle kterého byly zapleteny i housky na fotkách.
Upletené housky položíme na plech na pečicí papír nebo pečicí folii.
Zakryjeme je utěrkou, necháme je ještě 15 až 20 minut kynout.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Pečení
V hrnku vidličkou lehce rozšleháme vejce.
Housky před vložením do trouby potřeme a posypeme.
Na posyp použijeme mák, kmín, různá semínka, hrubozrnnou sůl...
Housky buď upleteme jako copánek, tedy ze tří pramenů.
Nebo podle návodu, který je popsán níže v boxu a podle kterého byly zapleteny i housky na fotkách.
Upletené housky položíme na plech na pečicí papír nebo pečicí folii.
Zakryjeme je utěrkou, necháme je ještě 15 až 20 minut kynout.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Pečení
V hrnku vidličkou lehce rozšleháme vejce.
Housky před vložením do trouby potřeme a posypeme.
Na posyp použijeme mák, kmín, různá semínka, hrubozrnnou sůl...
- Dáme péct do rozehřáté trouby.
- Teplotu hned snížíme na 180 °C.
- Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
Hotové pečivo přendáme na mřížku, necháme vychladnout.
K takto čerstvě upečeným houskám stačí podávat jen máslo a sůl.
TIP! Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu.
Nezapomeneme si předem rozšlehat i vejce na potření, abychom ho z lednice nevyndali těsně před použitím.
TIP! Určitě se hodí mít v mrazáku pár kostiček droždí. Bude vždy po ruce.
Zmražení nemá na funkci vliv.
TIP! Housky, které hned nesníme, dáme po úplném vychladnutí do mrazáku. Po vytažení jen na mírném plameni rozpečeme na suché pánvi.
TIP! Na začátku míchání těsta je vhodné použít ruční robot, ale vařečku na konec nevynecháme. S její pomocí do těsta dostaneme více vzduchu, bude pak lépe kynout.
TIP! Místo sádla můžeme použít olej a vodu.
Upletení housky
- Těsto pro jednu housku rozdělíme na polovinu.
- Z každé lehce vyválíme váleček dlouhý 25 až 30 centimetrů.
- Jeden váleček položíme na pracovní desku kolmo k sobě, vodorovně přes něj uprostřed položíme druhý váleček, vznikne kříž.
- Horní část kolmého válečku ohneme přes vodorovný váleček vrchem směrem k sobě a překřížíme ho přes spodní část.
- Pravou část vodorovného válečku překřížíme vrchem přes nejbližší váleček zprava.
- Levou část vodorovného válečku překřížíme spodem pod nejbližším válečkem nalevo a vrchem přes druhý váleček zprava.
- Poslední dva body několikrát zopakujeme, zbytek válečků slepíme k sobě a zasuneme pod housku.
Překládáme volně, neutahujeme.
A tady pokus o názorné video.
.
Žádné komentáře:
Okomentovat