úterý 7. dubna 2020

Rychlý jogurtový ovocný koláč

Rychlý jogurtový ovocný koláč


Rozpis je na kulatou koláčovou formu o průměru 24 centimetrů.


Těsto

  • 200 g smetanového bílého jogurtu (1 kelímek)
  • 180 g polohrubé mouky (1 kelímek)
  • 80 g cukru krupice (1/2 kelímku)
  • 70 g rozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/2 kelímku)
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (6 g)
  • 1 vejce
  • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Drobenka

  • 80 g polohrubé mouky (necelá půlka kelímku)
  • 40 g nerozpuštěného másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje (1/4 kelímku)
  • 40 g cukru krupice (1/4 kelímku)


Ovoce

  • čerstvé
  • mrazené
  • kompotovné (na koláči na fotkách jsou kompotované mandarinky - 2 plechovky po 175 gramech)

Jak na to  

- ovoce omýt a osušit, velké kusy pokrájet, konzervované zcedit, mrazené nechat povolit
- na drobenku prsty promačkat mouku s cukrem a máslem
- na těsto smíchat mouku, prášek do pečiva, cukr, jogurt, vejce a zchladlé máslo
- těsto rozetřít do formy, urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct 20 - 25 minut při 180 °C
.

Rychlý výborný vláčný koláč.
Místo ovoce můžeme použít tvaroh nebo povidla nebo oboje najednou. Bude fajn i marmeláda. Všechny tyto mazlavé věci nandáváme v rozestupech na těsto lžičkou.
Kelímek od dvěstěgramového jogurtu poslouží jako odměrka.


Příprava

Máslo nebo Heru na mírném plameni rozpustíme.
Odstavíme, necháme zchladnout.

Čerstvé ovoce opláchneme a osušíme, větší druhy pokrájíme na menší kousky.
Konzervované zcedíme a necháme vykapat.
Mrazené ovoce necháme povolit.

Koláčovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo formu vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Drobenka

Do jiné mísy nasypeme mouku a cukr.
Promícháme.

Přidáme na kousky nakrájené máslo.
Konečky prstů promačkáváme, žmouláme.


Těsto

Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem a práškem do pečiva.
Přidáme jogurt a vejce, promícháme.

Nakonec přilijeme vychladlé rozpuštěné máslo.
Dobře promícháme.

Těsto nalijeme do formy.
Urovnáme ovoce.
Posypeme drobenkou.

Dáme do rozehřáté trouby.

Pečeme 20 až 25 minut.
Upečený koláč necháme před podáváním vychladnout.





TIP!  Rozpis pro upečení na velkém plechu (30 x 40) je zde: Borůvkový koláč.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat