čtvrtek 24. července 2014

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto


  • 100 g čerstvých listů bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g Parmazánu
  • 50 g sýru Pecorino
  • 20 g piniových oříšků
  • 150 ml extra panenského olivového oleje + pár čajových lžiček
  • 1 vrchovatá čajová lžička hrubozrnné soli


 Jak na to  

- v hmoždíři utřít česnek s 1/3 soli
- přidat část opatrně opláchnutých a osušených lístků bazalky s několika zrnky soli, rozetřít najemno
- s každou další várkou bazalky přidat se solí i několik piniových oříšků, opakovat do spotřebování celého množství
- smíchat s nastrouhaným parmazánem a pecorinem
- přidat olivový olej, nandat do čistých sklenic, zalít 2 - 3 čajovými lžičkami olivového oleje
- spotřebovat do 3 - 4 dní, uchovávat v chladnu
- část pesta, která se nestihne do výše uvedené doby spotřebovat, lze zamrazit
.

Výborné pesto původem z italské oblasti Ligurie. Úžasně ochutí těstoviny, rizoto, můžeme ho namazat na bruschetty.
Dá se běžně koupit - to pravé, které zaručí použití správných surovin má označení Pesto alla Genovese. Ale nejlepší je, když si ho vyrobíme sami. Z bazalky z vlastní zahrádky nebo truhlíku.
Příprava je velice jednoduchá.
Ale bolí u ní ruka :-). Pokud se tedy připravuje poctivě v hmoždíři.


Stvol bazalky opatrně opláchneme studenou vodou, položíme na utěrku. Jednotlivé lístky odstřihneme nůžkami. Necháme oschnout na utěrce.
Nemačkáme je, jsou velice křehké, každé zmáčknutí znamená únik aromatických látek.
Můžeme použít salátovou odstředivku, lehce v ní lístky po částech vysušíme.


Stroužky česneku oloupeme, parmazán i ovčí sýr pecorino najemno nastrouháme.
V hmoždíři utřeme česnek s 1/3 soli na hladkou pastu.
Přidáme pár dobře osušených lístků bazalky s několika zrníčky soli a krouživými pohyby zápěstím třeme a třeme a třeme ...
Do každé další várky vždy přidáme s bazalkou a zrnky soli i část piniových oříšků.
A třeme, třeme, třeme ...
Postup opakujeme dokud nebudou všechny lístky zpracované.
Vmícháme nastrouhané sýry a na závěr olivový olej.






Hotové pesto nandáme do čistých sklenic, zalijeme 2 - 3 čajovými lžičkami olivového oleje tak, aby bylo vše schované pod hladinou.

Pesto použijeme třeba do těstovin, salátů, namažeme na bruschetty .....



TIP!  Při zpracování opravdu jen třeme, aby se zachovalo co nejvíce aromatických látek uvnitř lístků. Na pravé pesto by se kvůli tomu měla správně používat dřevěná palička.

TIP!!  Vše můžeme urychlit a pesto připravit v mixéru.  
Ale nebude to ono!
Jednoduše všechny suroviny najednou rozmixujeme.
Abychom zabránili úniku aromatických látek, před použitím dáme sekáčky z mixéru pořádně zchladit do lednice. Zůstanou déle studené a tím pádem se lístky bazalky nebudou zbytečně zahřívat. Teplo totiž také negativně působí na vonné oleje, které bazalka obsahuje, rychleji se odpařují.
Přednost dáme mixéru s umělohmotnými noži, styk s kovem ovlivňuje výslednou chuť - hořkne.

TIP!!!  Pesto vydrží v lednici 3 až 4 dny. Pokud víme, že ho do té doby nespotřebujeme, nandáme do uzaviratelných misek a zamrazíme.


 Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Dobry den, jsem tu poprve ale urcite ne naposledy! Mate moc hezky blog a konecne jsem nasla italske recepty v te same podobe, jako se delaji v Italii - ja tam bydlim, tak vim o cem mluvim. Bohuzel casto se lide neubrani tendenci je nejak vylepsovat nebo nahrazovat prave ingredience jinymi, podobnymi. Vtip je prave v tom, ze jidla jsou jednoduchà, zamaskovat se to neda :-)) Brava!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      moc děkuji za návštěvu blogu a velice milá slova. Italská kuchyně patří mezi naše oblíbené a často se jí nechávám inspirovat.
      Zdravím do Toskánska!
      Grazie mille :-)

      Vymazat