- 150 ml extra panenského olivového oleje plus pár čajových lžiček na dolití skleniček
- 100 g čerstvých listů bazalky
- 100 g parmazánu
- 50 g sýru pecorino
- 20 g piniových oříšků
- 3 stroužky česneku
- 1 vrchovatá čajová lžička hrubozrnné soli
Jak na to
- v hmoždíři utřít česnek s 1/3 soli
- přidat část opatrně opláchnutých a osušených lístků bazalky s několika zrnky soli, rozetřít najemno
- s každou další várkou bazalky přidat se solí i několik piniových oříšků, opakovat do spotřebování celého množství
- smíchat s nastrouhaným parmazánem a pecorinem
- přidat olivový olej, nandat do čistých sklenic, zalít 2 - 3 čajovými lžičkami olivového oleje
- spotřebovat do 3 - 4 dní, uchovávat v chladnu
- část pesta, která se nestihne do výše uvedené doby spotřebovat, lze zamrazit
.
- v hmoždíři utřít česnek s 1/3 soli
- přidat část opatrně opláchnutých a osušených lístků bazalky s několika zrnky soli, rozetřít najemno
- s každou další várkou bazalky přidat se solí i několik piniových oříšků, opakovat do spotřebování celého množství
- smíchat s nastrouhaným parmazánem a pecorinem
- přidat olivový olej, nandat do čistých sklenic, zalít 2 - 3 čajovými lžičkami olivového oleje
- spotřebovat do 3 - 4 dní, uchovávat v chladnu
- část pesta, která se nestihne do výše uvedené doby spotřebovat, lze zamrazit
.
Výborné pesto původem z italské oblasti Ligurie. Úžasně ochutí těstoviny nebo rizoto, můžeme ho mazat na bruschetty.
Dá se běžně koupit, ale při nákupu pozor. To pravé, které zaručí, že byly použity správné suroviny, musí mít označení Pesto alla Genovese.
Vyrobit si ho můžeme sami z bazalky z vlastní zahrádky nebo truhlíku. Příprava je velice jednoduchá, ale bolí u ní ruka :) Pokud se tedy připravuje poctivě v hmoždíři.
Příprava
Stvol bazalky s lístky opatrně opláchneme studenou vodou, položíme ho na utěrku.
Jednotlivé lístky odstřihneme nůžkami.
Necháme je oschnout na utěrce.
Lístky nemačkáme, jsou velice křehké, každé zmáčknutí znamená únik aromatických látek.
Můžeme použít salátovou odstředivku, lehce v ní lístky po částech vysušíme.
Stroužky česneku oloupeme.
Parmazán i ovčí sýr pecorino najemno nastrouháme.
Zpracování
- V hmoždíři utřeme česnek s jednou třetinou soli na hladkou pastu. Přidáme pár dobře osušených lístků bazalky s několika zrníčky soli a krouživými pohyby zápěstím třeme a třeme a třeme...
- Do každé další várky přidáme s bazalkou a zrnky soli i část piniových oříšků. A třeme, třeme, třeme...
A tak stále dokola, dokud nebudou všechny lístky zpracované.
- Na závěr vmícháme nastrouhané sýry a olivový olej. Pesto nandáme do menších čistých sklenic.
Zalijeme ho 2 až 3 čajovými lžičkami olivového oleje tak, aby bylo schované pod hladinou.
Sklenice dobře uzavřeme a odložíme do lednice.
TIP! Při zpracování opravdu jen třeme, aby se zachovalo co nejvíce aromatických látek uvnitř lístků. Na pravé pesto by se kvůli tomu prý měla správně používat jen dřevěná palička.
TIP! Vše můžeme urychlit a pesto připravit v mixéru.
Ale nebude to ono!
Jednoduše všechny suroviny najednou rozmixujeme.
Abychom zabránili úniku aromatických látek, před použitím dáme sekáčky z mixéru pořádně zchladit do lednice. Zůstanou déle studené a tím pádem se lístky bazalky nebudou zbytečně zahřívat. Teplo totiž negativně působí na vonné oleje, které bazalka obsahuje, rychleji se odpařují.
Přednost dáme mixéru s umělohmotnými noži, styk s kovem ovlivňuje výslednou chuť, bazalka hořkne.
TIP! Pesto vydrží v lednici 3 až 4 dny. Pokud víme, že ho do té doby nespotřebujeme, nandáme ho do uzavíratelných misek a zamrazíme.
Přejít na seznam receptů
Dobry den, jsem tu poprve ale urcite ne naposledy! Mate moc hezky blog a konecne jsem nasla italske recepty v te same podobe, jako se delaji v Italii - ja tam bydlim, tak vim o cem mluvim. Bohuzel casto se lide neubrani tendenci je nejak vylepsovat nebo nahrazovat prave ingredience jinymi, podobnymi. Vtip je prave v tom, ze jidla jsou jednoduchà, zamaskovat se to neda :-)) Brava!!
OdpovědětVymazatDobrý den,
Vymazatmoc děkuji za návštěvu blogu a velice milá slova. Italská kuchyně patří mezi naše oblíbené a často se jí nechávám inspirovat.
Zdravím do Toskánska!
Grazie mille :-)