čtvrtek 1. srpna 2013

Vepřová plec zapečená s lečem a bramborem

Vepřová plec zapečená se zeleninovým lečem a bramborem


  • 1000 g vepřové plece
  • 1000 g brambor (9 - 10 středně velkých)
  • 30 g sádla (1 plná polévková lžíce)
  • 1200 g zeleninového leča
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- kostky plece zprudka opéct na sádle
- do pekáče naskládat 1/3 plátků brambor, osolit a pokmínovat
- přidat půlku opečeného masa, osolit
- zalít půlkou zeleninového leča, poprášit pepřem
- postup zopakovat, nakonec pokrýt plátky brambor, osolit a pokmínovat
- péct na 180 °C 45 minut zakryté, dalších 30 - 50 minut nezakryté
.

A opět jeden rychlý nenáročný recept z kategorie vše v jednom hrnci.
Podobně rychle a jednoduše můžeme jako oběd nebo večeři připravit krkovici zapečenou s bramborami a smetanou nebo marinované plátky zapečené s bramborami.


Příprava a orestování masa

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
Vepřovou plec opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti 2 až 2,5 centimetru.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na rozehřátou pánev dáme sádlo nebo olej.
Kostky masa zprudka krátce opečeme ze všech stran dohněda.
Osolíme jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli, promícháme.


Pečení

Do pekáče nebo zapékací mísy naskládáme přibližně jednu třetinu brambor.
Zlehka je osolíme a posypeme kmínem. 

Pro další vrstvu použijeme polovinu opečeného masa včetně části výpeku z pánve.
Zalijeme polovinou zeleninového leča.
Použijeme ho včetně nálevu.
Jemně opepříme.

Postup ještě jednou zopakujeme.
  • urovnáme třetinu plátků brambor
  • zlehka je osolíme a pokmínujeme
  • rozložíme zbytek opečené plece, stěrkou stáhneme i všechny připečené kousky z pánve
  • nalijeme druhou půlku zeleninového leča
  • jemně poprášíme pepřem

Závěrečnou vrstvu budou tvořit plátky brambor, které lehce osolíme a posypeme kmínem.
Zakryjeme víkem nebo alobalem, dáme péct.

Po přibližně 45 minutách pekáč odkryjeme.
Vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 - 50 minut.
Dobu pečení upravíme podle potřeby.
Pokud je maso měkké, bude stačit na dopečení 30 minut.
V opačném případě dobu pečení prodloužíme.

Můžeme servírovat.


TIP!  Pro pikantní chuť můžeme maso zlehka poprášit chilli kořením nebo pálivou paprikou.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat