čtvrtek 1. srpna 2013

Vepřová plec zapečená s lečem a bramborem

Vepřová plec zapečená se zeleninovým lečem a bramborem


  • 1000 g vepřové plece
  • 1000 g brambor (9 - 10 středně velkých)
  • 30 g sádla (1 plná polévková lžíce)
  • 1200 g zeleninového leča
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- kostky plece zprudka opéct na sádle
- do pekáče naskládat 1/3 plátků brambor, osolit a pokmínovat
- přidat půlku opečeného masa, osolit
- zalít půlkou zeleninového leča, poprášit pepřem
- postup zopakovat, nakonec pokrýt plátky brambor, osolit a pokmínovat
- péct na 180 °C, 45 minut zakryté, dalších cca 50 minut nezakryté
.

A opět jeden rychlý nenáročný recept z kategorie vše v jednom hrnci.

Brambory oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Plec opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky o hraně 2 až 2,5 centimetru.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na rozehřátou pánev dáme sádlo/olej, kostky plece zprudka a krátce opečeme ze všech stran.
Do pekáče nebo zapékací mísy naskládáme vrstvu brambor, zlehka osolíme a posypeme kmínem. 
Pro další vrstvu použijeme přibližně polovinu opečeného masa včetně části výpeku z pánve, osolíme.
Zalijeme polovinou zeleninového leča, použijeme ho včetně nálevu.
Jemně opepříme.
Postup ještě jednou zopakujeme.
Urovnáme plátky brambor, osolíme a pokmínujeme. Rozložíme zbytek opečené plece, opět osolíme. Nalijeme druhou půlku zeleninového leča, jemně poprášíme pepřem.
Závěrečnou vrstvu budou tvořit plátky brambor, které lehce osolíme a posypeme kmínem.
Pekáč zakryjeme, dáme péct.
Po přibližně 45 minutách odkryjeme, pečeme dalších 50 - 60 minut.









TIP!  Pro pikantní chuť můžeme maso zlehka poprášit chilli kořením nebo pálivou paprikou.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat