neděle 4. srpna 2013

Trhanec - trhaný skořicový chleba

Trhanec neboli trhaný skořicový chleba


Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.


Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • 60 g cukr krupice
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 50 g rozinek  
  • 2 cl rumu
  • 50 ml vody
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu


Náplň

  • 80 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce mleté skořice
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g plátků mandlí
  • 1/2 kávové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu


Na potření

  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce mléka 


Jak na to  

- předem namočit rozinky do rumu, rozpustit máslo, připravit kvásek
- prosátou mouku smíchat s cukrem, solí a citronovou kůrou
- přidat kvásek, rozinky i s rumem, vanilkový extrakt a v 50 ml studené vody rozmíchané žloutky a zchladlé máslo
- dobře zpracovat těsto, nechat 60 - 80 minut kynout
- na náplň na pánvi rozpustit máslo, smíchat s cukrem, skořicí, muškátovým oříškem, citronovou šťávou, vanilkovým extraktem a mletými vlašskými ořechy
- těsto rozválet na obdélník, rozdělit na pruhy, nanést náplň, posypat plátky mandlí
- pruhy naskládat na sebe, rozdělit na obdélníky, naskládat do vymazané formy
- nechat ještě 20 minut kynout
- před vložením do trouby možno potřít žloutkem rozšlehaným s mlékem
- péct 15 minut na 180 °C, dalších 20 - 25 minut na 150 °C
.

Když jsem hledala další inspiraci na náplň do trhacího chleba, narazila jsem na sladkou variantu  Cinnamon sugar pull-apart bread

Výsledek vypadá zajímavě a chutná výborně!
Kdo má rád trdelník, ten si trhanec určitě oblíbí.


Příprava

Ze všeho nejdřív namočíme rozinky do rumu.
Minimálně 20 minut jim dopřejeme nasávání :-)

V hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme, necháme vychladnout.

Formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme kouskem másla.


Připravíme kvásek

Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Klidně vyzkoušíme prstem.

Do vlažného mléka vmícháme 1 čajovou lžičku cukru, 1 čajovou lžičku mouky a půl kostky rozdrobeného droždí.

Za 10 až 15 minut budeme mít hotový kvásek.
Na hladině se vytvoří jednolitá nepravidelně se vzdouvající vrstva nakynutého droždí.


Těsto a kynutí

Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou.

Postupně vmícháme vzešlý kvásek, rozinky i s rumem, vanilkový extrakt a v 50 mililitrech studené vody lehce vidličkou prošlehané žloutky.
Na závěr zapracujeme vlažné rozpuštěné máslo.
Tuk přidáváme vždy až nakonec, pokud bychom ho vmíchali jako první, mouka by jím hodně nasákla, ztěžkla by, těsto by hůře kynulo. 

Po promíchání všech surovin zapojíme ruce a vařečku.
Těsto postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě, těsto nazdvihujeme, potřebujeme do něho dostat co nejvíce vzduchu, bude pak lépe kynout.
A rozhodně se k těstu nechováme něžně! 
Pěkně do něho vařečkou tlučeme, ostatně, ono to s přibývajícím časem, jak budou ruce umdlévat, půjde samo :-)

Pokud je boj s vařečkou příliš vysilující, přendáme těsto na pracovní desku a lehce pomoučněnou rukou dobře hněteme.
Těsto překládáme a dlaní promačkáváme, stále dokola.
Než se povede vypracovat hladké těsto, může to trvat i více než 10 minut!

No, a pokud máme kuchyňský robot s hnětacími nástavci, je vyhráno.
Práci udělá za nás.
Ve výsledku musíme mít dobře propracované hladké nelepivé těsto.

Povrch těsta lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.

Na 60 - 80 minut necháme odložené na teplém místě bez průvanu.
Těsto zdvojnásobí objem, bude lesklé, hladké a pružné.
Když do něho zapíchneme prst, vzniklý důlek se během chvilky vyrovná.




Náplň 

Než těsto vykyne, připravíme náplň.
Náplň můžeme udělat jen v základní variantě vmícháním cukru a skořice do rozpuštěného másla.

Ale můžeme ji vylepšit přidáním dalších ingrediencí.

Jádra vlašských ořechů pomeleme nebo nastrouháme.
V hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Do másla vmícháme třtinový cukr, skořici a namletá jádra ořechů.
Dále přidáme čerstvou citronovou šťávu, muškátový oříšek a vanilkový extrakt.


Naplnění a upečení

Pracovní plochu lehce poprášíme moukou.
Dobře vykynuté těsto rozválíme na obdélník velký zhruba 30 x 40 centimetrů. 
Opravdu zhruba, žádné přesné měření!

Rádýlkem rozřízneme na 5 - 6 pruhů.
Na těsto lžicí nebo mašlovačkou rozetřeme všechnu připravenou náplň.
Posypeme plátky mandlí.

Pruhy těsta naskládáme na sebe, potřenou stranou nahoru.
Rádýlkem nebo nožem je rozřízneme na 7 - 8 obdélníků.

Nařezané obdélníky těsta naskládáme nastojato za sebou do formy.
Zakryjeme utěrkou a ještě 20 minut necháme na teplém místě kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Před vložením do trouby můžeme těsto potřít žloutkem rozšlehaným ve 2 polévkových lžících mléka.

Dáme péct.
Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C.
Pečeme ještě 20 - 25 minut.

Buchta je nejlepší ještě trochu teplá.
Nekrájíme ji na porce, každý si svůj kousek utrhne.
Díky máslové náplni jdou jednotlivé naskládané obdélníky oddělit hezky od sebe.








Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. Kačka Vrabcová6. srpna 2013 13:48

    Děkuju za tip, tetičko! Už je v troubě a zatím vypadá a voní báječně! :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Káťo, tak to mám velkou radost. Napiš, jestli chutnal (myslím, že bude, jsou v něm samý dobrý věci!) :)

      Smazat
    2. Kačka Vrabcová6. srpna 2013 15:03

      Je vynikající!!! :)

      Smazat
    3. Jsi šikula! Mám tu ještě k sepsání banánový chleba, ten je bez kynutí, razdva hotový. Michal prohlásil, že lepší "buchtu" nejedl :). Snad se k němu teď někdy dostanu, tak určitě pak vyzkoušej!

      Smazat