pátek 10. května 2013

Tvarohové strouhané řezy

Tvarohové strouhané řezy


Rozpis surovin je na hluboký velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 7 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 40 g kakaa (3 - 4  polévkové lžíce)
  • 300 g másla
  • 2 žloutky
  • 6 - 8 polévkových lžic mléka

Tvarohová náplň
  • 750 g tvarohu (3x kostka po 250 g)
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 - 250 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 5 bílků
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • nastrouhaná kůra z citronu 


Jak na to
 

- z uvedených surovin zpracovat těsto, půlku odložit do mrazáku, půlku do lednice
- rozmíchat tvaroh s cukrem, žloutky, rumem a citronovou kůrou
- na hrubo nastrouhat těsto z mrazáku, odložit do lednice
- druhou část těsta rozválet na plech
- ušlehat tuhý sníh z bílků, vmíchat do tvarohu, natřít na těsto
- posypat nastrouhaným těstem
- péct cca 30 minut na 180 °C 
.

Máslo vyndáme z lednice dostatečně dlouhou dobu před přípravou, aby nebylo tuhé!

Opatrně rozklepneme 2 vejce, pečlivě oddělíme bílky od žloutků.
Bílky odložíme do lednice.

Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a kakaem.
Cukr do těsta nedáváme!

Přidáme změklé máslo, žloutky a mléko.
Hněteme, dokud není těsto kompaktní.
I když se nám bude zdát, že se to nemůže podařit, chce to trpělivost a pár minut času, vše se krásně spojí.  
Množství mléka upravíme, každá mouka totiž saje jinak. Zpočátku dáme 6 polévkových lžic, rukou začneme rychle zpracovávat suroviny, podle potřeby přidáme 1 - 2 lžíce. 

Dobře zpracované těsto rozdělíme na polovinu, zabalíme do fólie.
Na 15 - 20 minut dáme jednu polovinu do mrazáku a druhou do lednice.



Zatímco těsta chladnou a mrznou, předpřipravíme náplň.

Opět pečlivě oddělíme bílky a žloutky.
Bílky přidáme ke 2 odloženým z těsta.

V míse smícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, žloutky, rum a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme pouze žlutou část, bílá část citronové kůry je hořká!
Množství cukru upravíme podle chuti. V těstě žádný není, proto pokud dáváme přednost sladšímu výsledku, dáme 250 gramů. V opačném případě stačí 200 gramů.
Mísu s náplní zatím odložíme.
Později, těsně před nanášením, ještě vmícháme sníh z bílků.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Vyndáme obě těsta.

Těsto z mrazáku nastrouháme na hrubším struhadle, odložíme ho do lednice. 
Pracujeme rychle, je fajn mít při strouhání těsto, které držíme v ruce zabalené v alobalu, aby se od teplých rukou moc nezahřálo. 
Ze stejného důvodu je dobře, když strouháme střídavě z obou stran. 

Druhou část těsta rozválíme na plech.
Plech není potřeba vymazávat!
Pokud nemáme malý váleček, pomůžeme si třeba sklenicí ve tvaru válce. Nebo těsto na plech pomocí prstů po částech namačkáme.



Dokončíme náplň.

Z odložených 5 bílků ušleháme pevný sníh.
Nejprve čistou mísu vytřeme citronem, nalijeme bílky a začneme šlehat.
Začínáme na nejnižších otáčkách, rychlost postupně zvyšujeme.
Za 8 - 10 minut bude sníh hotový.

Sníh vmícháme do tvarohové náplně.
Jak správně připravit sníh je popsáno tady.

Náplň rovnoměrně rozetřeme a posypeme nastrouhanou částí těsta.



Dáme péct.
Za přibližně 30 minut je hotovo.
Troubu vypneme, neotvíráme, ještě 5 minut necháme dojít.

Krájíme po vychladnutí.
Řezy jsou nejlepší druhý den, kdy se krásně rozleží.


TIP!  Spodní část můžeme místo rozválení také nastrouhat.
V tom případě dáme do mrazáku celé těsto. Po nastrouhání nasypeme půlku na plech, nandáme náplň a posypeme druhou půlkou.

TIP!!  Jednu část těsta můžeme zpracovat bez kakaa.

TIP!!!  Tyto řezy jsou podobné tříbarevnému tvarohovému koláči.


Přejít na seznam receptů




12 komentářů:

  1. Nejlepšííííí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Opravdu doporučuji!!!!!
    Šárka V. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, tak to mám radost, že jsou u tebe na 1. místě :-)

      Vymazat
  2. To dle je nejlepší buchta. tu vždycky pekla moje babička :) Mňamka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak babičky vždycky věděly, co je dobrý :). Moc neexperimentovaly, vařily a pekly to, co bylo prověřený.

      Vymazat
  3. no teda nic moc opravdu, horke, tvaroh bilkama nabobtnal a vypekl bublinky. Hnede testo bylo horke navzdory tomu, ze jsem pridala cukr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu a komentář! Tak ono je vpořádku, že jsou různé chutě. Tyto řezy mají svoji přednost právě v tom, že nejsou moc sladké.
      Sníh z bílků má tvarohovou náplň odlehčit. Pokud se nadělaly bublinky, tipuji, že nebyl sníh s tvarohem dobře smíchaný.
      Pokud dáte řezům ještě jednu šanci, zkuste snížit množství kakaa a přisladit spíš tvarohovou náplň. Do těsta v tomto receptu cukr opravdu nepatří. Dotuha ušlehaný sníh zlehka, ale dobře smíchejte s tvarohem.
      A ještě jednou děkuji za popsání zkušeností.

      Vymazat
    2. Jsou super,krásné popsány postup,a po upečení je křehký.

      Vymazat
    3. Lenko,
      děkuji za milý komentář a vyzkoušení! Mám radost, že se povedlo a chutnalo.

      Vymazat
  4. Babi je dělala a říkala jim, ale "míša řezy". Marně jsem tenhle recept hledala, až jsem ho našla tady, úplně perfektní! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že tyto řezy jsou jako ty od babičky. Ale Míša řezy se připravují podle jiného receptu:
      http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2012/05/misa-dort-rezy.html
      Tak zkuste upéct jedny i druhé a uvidíte, které jsou ty pravé :)

      Vymazat
  5. Tak tento strouhany kolac mam taky moc rada,ale strouham i ten spodek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář! Tento moučník patří k velice vděčným. Strouhání spodku ušetří čas, také někdy strouhám vše. Tato možnost je zmíněna v TIP.

      Vymazat