středa 10. dubna 2013

Dortový korpus I.

Dortový korpus z celých vajec


Pečeno v kulaté dortové formě s pantem o průměru 22 centimetrů.

  • 5 větších vajec (250 g)
  • 5 polévkových lžic cukru krupice (120 g)
  • 10 polévkových lžic polohrubé mouky (190 g)
  • 1 zarovnaná polévková lžíce kypřicího prášku do pečiva (8 g)
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy

Jak na to

- celá vejce s cukrem šlehat 8 - 10 minut dohusta
- pomalu přidávat horkou vodu a olej
- při nejnižších otáčkách postupně vešlehat mouku smíchanou s práškem do pečiva
- péct 30 minut ve vymazané a vysypané formě při 150 °C 
- 15 minut nechat dojít ve vypnuté, zavřené troubě
- na mřížce nechat vychladnout
.

Rychle a jednoduše připravený dortový korpus. Šleháme z celých vajec, nemusíme žloutkovou pěnu a sníh z bílků připravovat zvlášť.
Ovšem pokud je dostatek času na přípravu, tak rozhodně doporučuji udělat podle tohoto receptu - Dortový korpus II.

Dortovou formu potřeme olejem, vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
V misce smícháme 10 polévkových lžic proseté polohrubé mouky s 1 zarovnanou polévkovou lžící prášku do pečiva.

Zapneme troubu, nastavíme na 150 °C.

Do čisté mísy rozklepneme 5 vajec, promícháme s 5 polévkovými lžícemi cukru.
V robotu nebo pomocí ručního šlehače začneme na nejnižších otáčkách šlehat vejce.
Po 2 minutách otáčky mírně zvýšíme, za 8 - 10 minut bude hotovo.
Hmota zesvětlá, hodně nabude, za metličkami se budou tvořit cestičky.
Robot nevypínáme, malým pramínkem zašleháme nejdříve 2 polévkové lžíce horké vody a poté 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje.
Výkon snížíme na minimum a po lžících vešleháme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Od středu mírně nahrneme ke krajům, aby byl povrch dortu rovný.
Hned vložíme do trouby.
Po 30 minutách troubu vypneme, neotvíráme, ještě přibližně 15 minut necháme dojít.
Po vytažení z trouby opatrně objedeme po obvodu nožem, korpus přendáme na mřížku, necháme vychladnout.
Správně upečený korpus se bude oddělovat od boků formy, když do středu zapíchneme špejli, musí být po vytažení čistá.


Studený korpus jednou nebo dvakrát prořízneme, pomažeme krémem a dort dozdobíme.
Jak naplnit a sestavit dort.
Fantazii se meze nekladou!
My se pro legraci inspirovali tady :-) 



TIP!  Pro různé obměny můžeme korpus připravit s mletými oříšky, kakaem, kávou ... Jednu až dvě polévkové lžíce mouky nahradíme jinou přísadou.

TIP!!  Je důležité péct na méně stupňů. Při vyšších teplotách by sice těsto rychle "vyběhlo", ale na povrchu by bylo připálené a uvnitř syrové.

TIP!!!  Během pečení neotevíráme troubu! Těsto by "spadlo" a na dortu bychom měli prohlubeň. Nicméně, pokud se nám to přihodí, dá se výsledný tvar zachránit. Po rozříznutí vyrovnáme do středu spodní části korpusu piškoty, které lehce namočíme, třeba v rumu, a pomažeme krémem. Vrchní část přiklopíme obráceně a dort bude rovný.

TIP!!!!  Je vhodné dortový korpus upéct den před zdobením, bude pevnější, nebude se drolit.


Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat