čtvrtek 1. listopadu 2012

Tvarožník

Tvarožník


Pečeno v kulaté formě s pantem o průměru 26 centimetrů.


Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu

Tvarohová náplň
  • 750 g tučného tvarohu (3 balíčky)
  • 150 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 500 ml mléka
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1 sáček vanilkového pudingu (37 g) 
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
  • 3 čajové lžičky rumu
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu


Jak na to

- z uvedených ingrediencí zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- rozmíchat tvarohovou náplň
- formu vymazat máslem
- těsto rozválet a vyplnit s ním formu
- nalít tvarohovou náplň
- v troubě rozehřáté na 170 °C péct 60 - 70 minut dozlatova 
- v pootevřené vypnuté troubě ponechat ještě 30 minut dojít
.


Zpracujeme těsto.
Mouku a cukr moučku prosejeme do mísy, smícháme s práškem do pečiva a nastrouhanou kůrou z dobře omyté limetky.
Přidáme celé vajíčko a máslo, rychle zpracujeme.
Zabalíme do fólie a alespoň půl hodiny necháme v chladnu odpočinout.



Formu vymažeme kouskem másla.
Klidně utrhneme kus obalu z másla, odloupneme plátek a formu po celé ploše pomažeme.


V míse rozmícháme tvarohy se zakysanou smetanou, cukrem, rumem, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky.
Po jednom vmícháme žloutky.
Další přidáváme, až když je ten předchozí dokonale spojen s tvarohem.
V mléku důkladně rozmícháme celé vejce, pudingový prášek a vanilkové cukry.
Nalijeme do mísy k tvarohu, dobře smícháme.

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Odpočinuté těsto rozválíme na kolo o průměru, který se rovná průměru dna plus výška formy.
Pomocí válečku přeneseme do formy, uhladíme.
Nalijeme tvarohovou náplň.
Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme 60 - 70 minut, dokud není povrch tvarožníku zbarven do zlatavé barvy s hnědými "puchýřky".
Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a ještě 30 minut necháme zvolna chladnout.
Dvířka zajistíme proti zavření třeba vařečkou.

Vyndáme, krájíme až po úplném vychladnutí.






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat