čtvrtek 1. listopadu 2012

Tvarožník

Tvarožník


Pečeno v kulaté formě s pantem o průměru 26 centimetrů.


Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu

Tvarohová náplň
  • 750 g tučného tvarohu (3 balíčky)
  • 150 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 500 ml mléka
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1 sáček vanilkového pudingu (37 g) 
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
  • 3 čajové lžičky rumu
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu


Jak na to

- z uvedených ingrediencí zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- rozmíchat tvarohovou náplň
- formu vymazat máslem
- těsto rozválet a vyplnit s ním formu
- nalít tvarohovou náplň
- v troubě rozehřáté na 170 °C péct okolo 60 minut dozlatova 
- v pootevřené vypnuté troubě ponechat ještě 30 minut dojít
.


Těsto

Mouku a cukr moučku prosejeme do mísy.
Smícháme s práškem do pečiva a nastrouhanou kůrou z dobře omyté limetky.

Přidáme celé vajíčko a studené máslo nakrájené na kousky.
Rychle zpracujeme.
Nevadí, když v těstě zůstanou malé kousky nezpracovaného másla.

Zabalíme do fólie a alespoň půl hodiny necháme v chladnu odpočinout.


Tvarohová náplň

V míse rozmícháme tvarohy se zakysanou smetanou, cukrem, rumem, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky.

Po jednom vmícháme žloutky.
Další přidáváme, až když je ten předchozí dokonale spojen s tvarohem.

V mléku důkladně rozmícháme celé vejce, pudingový prášek a vanilkové cukry.
Nalijeme do mísy k tvarohu, dobře smícháme. 


Upečení

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Formu vymažeme kouskem másla.
Klidně utrhneme kus obalu z másla, odloupneme plátek a formu po celé ploše pomažeme.

Odpočinuté těsto rozválíme na kolo o průměru, který se rovná součtu průměru dna a 2x výšky formy.

Pomocí válečku přeneseme do formy, uhladíme, přitiskneme ke stěnám.
Nalijeme tvarohovou náplň.

Vložíme do rozehřáté trouby.
Pečeme okolo 60 minut.
Povrch upečeného tvarožníku bude zbarven dozlatova, mohou se objevit hnědé "puchýřky".

Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a ještě 30 minut necháme zvolna chladnout.
Dvířka zajistíme proti zavření třeba vařečkou.

Vyndáme, krájíme až po úplném vychladnutí.

 



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat