pátek 30. listopadu 2012

Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.


Těsto

    • 450 g polohrubé mouky
    • 140 g cukru moučky
    • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
    • 250 g másla
    • 1 - 2 vejce
    • 2 - 4 polévkové lžíce mléka
    • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
    • citrónová kůra 
    • 1/4 kávové lžičky soli
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


      Jablečná náplň

      • 1000 g strouhaných jablek
      • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
      • 2 čajové lžičky mleté skořice (8 g)
      • 1 až 4 polévkové lžíce cukru krupice
      • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
      • 1 čajová lžička rumu
      • rozinky, mandle, kokos, ořechy - nemusejí být 


      Jak na to

      - z uvedených ingrediencí rychle zpracovat těsto, zabalit a dát na minimálně 1 hodinu do chladna
      - těsto rozdělit na poloviny, vyválet, jeden plát dát na vymazaný a vysypaný plech
      - nandat nastrouhaná ochucená jablka
      - zakrýt druhým vyváleným plátem těsta
      - propíchat vidličkou
      - zpočátku péct na 180 °C, po 20 minutách dopéct při 160 °C dozlatova

      .

      Klasický výborný křehký jablečný koláč.


      Těsto

      Do mísy prosejeme cukr moučku a mouku.
      Vmícháme prášek do pečiva a sůl.
      Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
      Strouháme jen vrchní žlutou část, ta spodní bílá je hořká!

      Smícháme, vysypeme na pracovní desku.
      V mouce uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce.
      Jedno velké nebo 2 menší. 

      Přilijeme studené mléko a šťávu z citronu.
      Přidáme rozkrájené nebo nastrouhané studené máslo.
      Máslo vyndáme z lednice na poslední chvíli.
      Křehká těsta vyžadují rychlost, chladný tuk a studené ruce!

      Máslo nejdříve zpracujeme nožem.
      Snažíme se ho rozkrajovat na co nejmenší části a ty neustále mísit s moukou.
      Nakonec rychle studenými konečky prstů zpracujeme těsto.
      Kousky másla, které nebudou dokonale zpracované jsou v křehkém těstě žádoucí.

      Těsto zabalíme do folie a na minimálně hodinu odložíme do chladna.
      Ideálně si těsto připravíme den předem.



      Příprava jablečné náplně 

      Jablka zpracujeme těsně před pečením!

      Jablka zbavíme slupky a jadřinců.
      Pokud není slupka příliš tuhá, klidně ji necháme, neloupeme.

      Jablka nastrouháme.
      Nastrouhaných by jich mělo být přibližně 1000 gramů.
      Strouháme spíš na hrubo, při jemném nastrouhání by z jablek byla kaše. 
      Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, jemně je zcedíme přes síto, nemačkáme je.

      Vmícháme skořici, vanilku, rum a šťávu z citronu.
      Můžeme také vmíchat nastrouhané ořechy, rozinky, kokos nebo mandle.

      Ochutnáme a podle potřeby přisladíme či přikyselíme.
      Množství cukru a citronové šťávy volíme podle chuti jablek.


      Upečení
       
      Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

      Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
      Nebo vyložíme pečicím papírem.

      Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky, rozdělíme ho na poloviny.
      Pracovní desku velice jemně posypeme hladkou moukou.
      Pokud posypeme větším množstvím, dostane se do těsta další mouka.
      Bude se sice dobře rozvalovat, ale po upečení bude tvrdé, nebude křehké.

      Z jedné poloviny těsta vyválíme plát velký jako plech.
      Moc netlačíme, rozvalujeme všemi směry.
      Těsto je náchylné na trhání, řešením je rozválet ho mezi dvěma kusy pečicího papíru nebo potravinářské fólie. 
      Nebo válet po částech a přenášet na plech po částech.

      Rozválený plát těsta přeneseme na plech pomocí velkého válečku.
      Na váleček namotáme plát těsta a nad plechem rozvineme. 
      Pokud se trochu potrhalo, nevadí, spojíme pomocí prstů a lehce přejedeme rovnou sklenicí nebo malým válečkem.

      Zarovnáme kraje, přebytečné těsto odřízneme, přidáme ke druhé půlce těsta.
      Nebo ho můžeme využít na ozdobení.

      Na rozválené těsto na plechu rovnoměrně naneseme připravená jablka.

      Z druhé poloviny těsta také vyválíme plát, přeneseme ho a rozvineme na jablečnou náplň.
      Na pár místech propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára z jablek.
      Povrch tak zůstane rovný, nebude se vyboulovat.

      Dáme péct do rozehřáté trouby.

      Po 20 minutách snížíme teplotu na 160 °C.
      Dopečeme dalších 25 - 30 minut dozlatova.



      TIP!  Křehké těsto zpracujeme rychle, pokud bychom ho dlouho hnětli, tuk by se zahřál a rozpustil, hrozilo by takzvané spaření těsta.
      Těsto by nebylo pružné, lepilo by se a upečený moučník by nebyl křehký.

      TIP!  Pokud krájíme moučník chvíli po upečení, bude hodně křehký a drobivý, ale na druhou stranu, skoro se v puse rozpustí.
      Po uležení od jablek zvláční.



      Přejít na seznam receptů

      2 komentáře: