pátek 30. listopadu 2012

Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.

Těsto
    • 450 g polohrubé mouky
    • 140 g cukru moučky
    • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
    • 250 g másla
    • 1 vejce
    • 2 polévkové lžíce mléka
    • 1 polévková lžíce šťávy z citronu (nebo octa)
    • citrónová kůra
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

      Jablečná náplň
      • 1000 g strouhaných jablek
      • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
      • 2 čajové lžičky mleté skořice (8 g)
      • 1 nebo 2 polévkové lžíce cukru krupice - podle jablek
      • 1 polévková lžíce šťávy z citronu - podle jablek
      • 1 čajová lžička rumu
      • rozinky, mandle, kokos, ořechy - nemusejí být 


      Jak na to

      - z uvedených ingrediencí rychle zpracovat těsto, zabalit a dát na 1 hodinu do chladna
      - těsto rozdělit na poloviny, vyválet, jeden plát dát na vymazaný a vysypaný plech
      - nandat nastrouhaná ochucená jablka
      - zakrýt druhým vyváleným plátem těsta
      - propíchat vidličkou
      - zpočátku péct na 180 °C, po 20 minutách dopéct při 160 °C dozlatova

      .

      Křehká těsta vyžadují rychlost, chladný tuk a studené ruce!

      Do mísy prosejeme cukr, mouku a prášek do pečiva.
      Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
      Smícháme, vysypeme na pracovní desku.
      V mouce uděláme důlek, rozklepneme vejce. Nalijeme studené mléko a šťávu z citronu, přidáme rozkrájené studené máslo.

      Nejprve zpracujeme nožem.
      Snažíme se rozkrajovat tuk na co nejmenší části a ty neustále mísit s moukou.
      Nakonec rychle studenými konečky prstů zpracujeme těsto.
      Podrobněji je postup popsán u Hraběnčiných řezů.
      Těsto zabalíme do folie a na hodinu odložíme do chladna.


      Připravíme jablka.
      Oloupaných a nastrouhaných by mělo být přibližně 1000 gramů.
      Vmícháme skořici, vanilku, rum a šťávu z citronu.
      Můžeme také vmíchat nastrouhané ořechy, rozinky, kokos nebo mandle.

      Přisladíme či přikyselíme.
      Množství cukru a citronové šťávy volíme podle chuti jablek.
      Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, jemně je zcedíme přes síto, nemačkáme.
       
      Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

      Vymažeme a vysypeme plech.
      Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky, rozdělíme na poloviny.
      Pracovní desku lehce posypeme hladkou moukou.
      Z jedné poloviny těsta vyválíme plát velký jako plech. Moc netlačíme, rozvalujeme všemi směry.

      Přeneseme na plech pomocí velkého válečku.
      Na váleček namotáme plát těsta a nad plechem rozvineme. Pokud se trochu potrhalo, nevadí, spojíme pomocí prstů a lehce přejedeme rovnou sklenicí nebo malým válečkem.
      Upravíme kraje, přebytečné těsto odřízneme, můžeme ho využít na ozdobení.
      Rovnoměrně rozprostřeme připravená jablka.

      Z druhé poloviny těsta vyválíme stejně velký plát, přeneseme a rozvineme na jablečnou náplň.
      Propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára z jablek.
      Povrch tak zůstane rovný, nebude se vyboulovat.

      Vložíme do rozehřáté trouby.
      Po 20 minutách snížíme teplotu na 160 °C, dopečeme dalších 25 - 30 minut dozlatova.
        




      TIP!  Křehké těsto zpracujeme rychle, pokud bychom ho dlouho hnětli, tuk by se rozpustil a hrozilo by takzvané spaření těsta. Nebylo by pružné, lepilo by se a trhalo.

      TIP!!  Pokud krájíme moučník chvíli po upečení, bude hodně křehký a drobivý, ale na druhou stranu, skoro se v puse rozpustí.
      Po uležení zvláční od jablečné nádivky.



      Přejít na seznam receptů

      2 komentáře: