pátek 9. listopadu 2012

Bramborový guláš

Bramborový neboli buřtguláš


  • 500 g brambor
  • 150 g měkkého salámu nebo špekáčků, kabanosu...
  • 30 g špeku nebo slaniny
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 30 g sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 15 g rajčatového protlaku (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 40 g polohrubé mouky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 polévková lžíce majoránky


Jak na to

- na sádle zlehka opéct špek, osmahnout cibuli, přidat uzeninu, opéct
- nasypat mouku, orestovat
- vmíchat rajčatový protlak, zasypat sladkou mletou paprikou
- přidat brambory, sůl, pepř a kmín, vše promíchat
- zalít 1250 ml horké vody
- 30 minut povařit
- vmíchat majoránku
 
.

Příprava

Brambory oškrabeme a nakrájíme na kostky.

Špek a sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
Uzeninu na kostky.

V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme slaninu, 1 - 2 minuty zlehka opékáme.
Přisypeme cibuli, na mírném plameni za občasného promícháme orestujeme.
Za přibližně 10 minut se začnou okraje cibule zabarvovat dozlatova.

Přidáme pokrájenou uzeninu, zvýšíme teplotu, 4 minuty opékáme.



Jíška a uvaření

Do hrnce přisypeme mouku, opět zmírníme teplotu.
Promícháváme.
Za zhruba 4 minuty budeme mít usmaženou jíšku.

Vmícháme rajčatový protlak, pár vteřinek restujeme.

Na řadu přichází sladká paprika.
Rychle ji promícháme a hned přidáme na kostičky pokrájené brambory.
Rychlost je v tomto momentě důležitá, protože paprika může při delším smažení hořknout.

Pro pikantnější chuť můžeme přidat papriku pálivou.
Vmícháme sůl, pepř a kmín.

Zalijeme 1250 mililitry horké vody, mícháme, aby se z jíšky nenadělaly hrudky.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí a na mírném plameni za občasného zamíchání povaříme.
Za 30 - 35 minut bude hotovo.
Vypneme.

Na závěr vmícháme 1 polévkovou lžíci v dlani promnuté majoránky.





TIP!  Můžeme vyzkoušet i variantu se smetanou.
Před koncem vaření nalijeme do hrnce 200 gramů 12% smetany.
Promícháme, přivedeme k varu, minutku povaříme.

TIP!  Při ohřívání bude guláš s největší pravděpodobností potřeba naředit.
Pokud tedy nějaký zbude a nesní se na posezení.
Vmícháme 1 - 2 lžíce vody, neustále promícháváme, aby se nepřipaloval.

TIP!  Pokud nemáme opravdu dobrý špek nebo slaninu, tak klidně vynecháme!


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: