Rozpis na hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.
Hrnek o objemu cca 250 mililitrů.
Suchá směs
- 560 g polohrubé mouky (3 hrnky)
- 220 g cukru krupice (1 necelý hrnek - cca 2 cm pod okraj)
- 1 kypřicí prášek do pečiva
Tvarohová náplň
Finální vrstva a na pomazání plechu
- 750 g tučného tvarohu (3 kostky)
- 500 ml mléka (2 hrnky)
- 220 g cukru krupice (1 necelý hrnek - cca 2 cm pod okraj)
- 20 ml rumu a 20 g rozinek (1 polévková lžíce) - nemusí být
- 3 celá vejce
- 1 vanilkový cukr nebo 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z citronu
Finální vrstva a na pomazání plechu
- 250 g másla nebo Hery
Jak na to
- uvedené ingredience smíchat na suchou směs
- rozmíchat tvarohovou náplň
- plech bohatě potřít máslem
- na plech rovnoměrně nasypat 2 hrnky suché směsi
- nalít tvarohovou náplň
- zbytek suché směsi rovnoměrně nasypat na tvarohovou náplň
- poklást tenkými plátky másla
- péct 35 - 40 minut při 180 °C dozlatova
.
Švédský koláč je jedním z nejrychleji připravených moučníků a přitom patří mezi ty nejlepší.
Rozinky
Pokud budeme do tvarohové náplně přidávat rozinky, v cedníku je propláchneme.
Po okapání je nasypeme do misky nebo hrnku a zalijeme rumem.
Dopřejeme jim pár desítek minut rumové koupele.
Klidně si je namočíme den předem.
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Silnou vrstvou tuku vymažeme plech.
Můžeme odebrat malý kousek másla, rozehřát ho a mašlovačkou plech pomazat.
Nebo ušetříme nádobí, do ruky uchopíme kostku másla a plech s ní potřeme.
Nebo ušetříme nádobí, do ruky uchopíme kostku másla a plech s ní potřeme.
Do mísy prosejeme mouku.
Smícháme ji s cukrem a práškem do pečiva.
Tvarohová náplň
Do čisté mísy dáme všechny suroviny dle rozpisu.
Do čisté mísy dáme všechny suroviny dle rozpisu.
Tedy tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem nebo extraktem, mlékem, vejci, rozinkami a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.
Vařečkou nebo ručním šlehačem promícháme dohladka.
Vznikne hodně tekutá tvarohová náplň.
Rozinky nalijeme i s rumem, ve kterém se máčely!
Rozinky nalijeme i s rumem, ve kterém se máčely!
Z citronu strouháme jen vrchní žlutou část kůry, ta bílá je hořká.
Příprava na pečení a pečení
Příprava na pečení a pečení
- Na plech nasypeme dva hrnky suché směsi. Uhladíme ji do stejně vysoké vrstvy.
- Opatrně nalijeme tvarohovou náplň. Mísu držíme těsně nad plechem, abychom co nejméně narušili povrch suché směsi.
Nebo náplň nandáváme pomocí naběračky.
- Na tvarohovou náplň rovnoměrně nasypeme zbytek suché směsi. Opatrně ji uhladíme do roviny.
- Hodně studené máslo krájíme na tenké plátky a ihned po odkrojení je rovnáme vedle sebe na povrch suché směsi. Máslo si nerozkrajujeme předem, předpřipravené plátky by se k sobě na talířku po povolení slepily.
- Plech vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme 35 až 40 minut dozlatova.
proč "nejedlé recepty"?:)
OdpovědětVymazatvše vypadá skvěle!
Díky moc :)
VymazatTak dlouho jsem dětem slibovala, že jim sepíšu recepty a postupy, až mně dcera založila tento blog a takto ho nazvala :)
Slečno/paní Zrzunko, paní Nejedlá je velmi taktní, ale zkuste se zamyslet, proč se to jmenuje Nejedlé recepty, když autorka se jmenuje Hana Nejedlá. Za mě super název.
Vymazattakýto jednoduchý a pritom dobrý múčnik, no paráda :)
OdpovědětVymazatŽe jo :-), tady se potvrzuje, že kolikrát ta nejjednodušší příprava nadělá nejvíc parády!
Vymazatno ten recept znám,dělávám ho je moc dobrý.Ale dost drahý
OdpovědětVymazatTak na druhou stranu, když bychom porovnali cenu kupovanch zákusků a cenu surovin na jeden plech tohoto koláče, tak jsme pořád v plusu. A navíc, víme, co jsme použili za suroviny, že ten moučník nebude šizený!. Myslím, že jednou za čas se určitě vyplatí!
Vymazatvynikajuci, pridala som este proskyne. vdaka za recept :)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že koláč chutnal. Tyhle tradiční, několik desetiletí prověřené recepty nikdy nezklamou :-)
VymazatDnes jsem také pekl a přidal na tvaroh meruňky.Delikates.
OdpovědětVymazatDíky za komentář! Meruňky se výborně hodí a i tak vynikající koláč chuťově obohatí.
VymazatDala jsem pokaždé méně cukru a pekáč hodně vymazala. Koláč je výborný. Ale musel se tak 20h nechat odležet, jinak naspodu zůstávalo trochu mouky. Díky, Hanka.
OdpovědětVymazatDíky za milý komentář a napsání zkušeností!
VymazatDěkuji za recept. Po přečtení mnoha receptů na internetu, konečně někdo inteligentní, kdo chápe, že hrnek není žádná měrná jednotka a má recept v gramech i pro nás pitomé ajťáky, kteří s pojmy trošku, hrnek, lžička (mám několik kávových lžiček o různém objemu) opravdu neumí pracovat. Ještě jsem jej nevyzkoušel, ale Ave Hanička.
OdpovědětVymazatJá děkuji za milý komentář. Mám k tomu veselou historku, kdy před hodně lety známý obíhal sousedy s váhou a lžičkou a porovnával. Do receptu pak použil vypočítaný průměr z asi 4 exemplářů. Recepty na lžičky a hrnky ve většině pocházejí z dob socializmu, kdy měli doma všichni jeden druh příborů a hrnků, které se lišily maximálně barvou kytiček. A legendární měrnou jednotkou byla hojně používaná sklenice od hořčice. Až vyzkoušíte, napište, jak chutnalo.
Vymazat