- 3 větší vejce
- 90 g cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g másla nebo slunečnicového oleje
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 kávové lžičky soli
- 1/2 citronu na potření šlehací mísy
- 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1/2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání dna formy nebo pečicí papír
Mušelínový krém
- 4 žloutky
- 475 ml mléka
- 250 g másla (125 + 125)
- 100 g cukru
- 40 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
- 1 vanilkový lusk nebo 2 až 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
Závěrečná vrstva z želé
- 200 - 250 g jahodového džemu nebo pyré
- 2 plátky želatiny
- voda
Sirup na provlhčení korpusu
- 80 g cukru
- 80 ml vody
- 40 ml alkoholu, např. rum, Barbero, Limoncello, Kirsch pálenka...
Ovoce
- 500 g jahod - musí být
- na dozdobení můžou být ostružiny, maliny, borůvky, mochyně, listy meduňky nebo máty...
Jak na to
- celá vejce vyšlehat s cukrem a solí do husté pěny
- celá vejce vyšlehat s cukrem a solí do husté pěny
- vmíchat mírně zchladlé rozpuštěné máslo, jemně vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva
- těsto dát do formy, upéct korpus při 170 °C, nechat na mřížce vychladnout
- zahřát marmeládu nebo pyré, odstavit, vmíchat želatinu
- nalít na pečicí papír v dortové formě, odložit do mrazáku
- na potření připravit sirup svařením vody a cukru, vmíchat alkohol
- k mléku dát rozříznutý vanilkový lusk, přivést k varu, vypnout
- žloutky s cukrem prošlehat, vmíchat mouku se škrobem
- zalít horkým mlékem, přelít zpět do hrnce, minutu až dvě povařit, odstavit
- ihned vmíchat 125 g másla, zakrýt fólií, nechat zchladnout
- po zchladnutí odstranit lusk, krátce prošlehat, po částech zašlehat máslo
- rozříznout korpus, vrchní část položit do otevírací formy, potřít sirupem
- po obvodu urovnat rozpůlené jahody, pečlivě zatřít mezery krémem
- na korpus rozetřít část krému, pokrýt jím i jahody na boku
- nasypat pokrájené jahody, uhladit zbytek krému do roviny
- potřít druhou část korpusu sirupem na řezné straně, přiklopit
- položit kolo z želé, dát na min. hodinu do ledničky
- před podáváním uvolnit formu, dozdobit ovocem, krémem, šlehačkou...
.