sobota 1. ledna 2022

Pečenáče z kapra

Pečenáče z kapra


  • 450 g smaženého obaleného kapra
  • 250 ml octa
  • 250 ml vody
  • 150 g cibule
  • 50 g cukru
  • 6 g soli
  • koření: 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 menší bobkové listy
  • chilli papričky

 
Jak na to  

do hrnce nalít vodu s octem, vmíchat cukr, sůl a koření, 3 minuty povařit
- cibuli nakrájet na kolečka, smaženého kapra nakrájet na menší kusy
- kapra rovnat do sklenice, prokládat ho kolečky cibule a podle chuti přidat feferonky
- po naplnění zalít horkým nálevem
- uzavřít, nechat 3 až 7 dní v chladu uležet
.

Pokud po Štědrovečerní večeři zbydou porce kapra, je čas na přípravu pečenáčů. Tímto geniálním způsobem je jednak beze zbytku zužitkujeme a jednak s nimi výborně doplníme silvestrovskou tabuli. Těch pár dní mezi vánočními svátky a koncem roku se akorát bude hodit na jejich dokonalé uležení.
A mnohým se pečenáče určitě šiknou na Nový rok, na srovnání organismu po bujaré silvestrovské oslavě jsou jako dělané.  


Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
Smaženého obaleného kapra nakrájíme na menší kousky.
Takové, aby se dobře rovnaly do sklenice.
Nebo porce necháme vcelku a pak je narovnáme do sklenic nastojato.

Do hrnce nalijeme čtvrt litru octa a čtvrt litru vody. 
Vmícháme cukr, sůl a koření, přivedeme k varu.
Tři minuty na mírném plameni povaříme.
Odstavíme.


Naložení

  • Připravíme si čisté zavařovací sklenice nebo dobře uzavíratelné misky.
  • Střídavě do nich rovnáme vrstvy kousků kapra a koleček cibule.
    Podle chuti přidáme jednu až dvě feferonky.

  • Do naplněných sklenic nalijeme horký nálev.
  • Kousky kapra by měly být ponořené.
    Uzavřeme, necháme pár dní v chladu rozležet.

Uleželé pečenáče podáváme s kouskem citronu a s pečivem.




TIP!  Výše uvedený rozpis nálevu vystačil na 450 gramů menších kusů smaženého kapra naložených do jedné sklenice o objemu cca 650 mililitrů a do jedné půllitrové. Pokud budou porce ponechány vcelku nebo nebudou ve sklenici natěsno, může se stát, že bude potřeba nálev přidělat. 

TIP!  Bonusem naložení ryb do octa je to, že se díky jeho působení veškeré rybí kosti rozpustí. 

TIP!  Do nálevu můžeme podle chuti a nálady přidat také hořčičné semínko, zázvor, mrkev nebo česnek.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat