neděle 8. března 2015

Kuřecí perkelt s fazolemi

Kuřecí perkelt s fazolemi

Fazole se musí den předem namočit!


  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 600 g cibule (4 velké)
  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 400 g červených fazolí
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 250 g zelené silnostěnné papriky (1 velká)
  • 80 g sádla nebo 5 polévkových lžic oleje
  • 50 g rajčatového protlaku (3 čajové lžičky)
  • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • špetka chilli
  • sůl, pepř


Jak na to  

- fazole nechat několik hodin máčet ve vodě, dolít vodu, uvařit doměkka, osolit, scedit
- na suché pánvi opéct proužky papriky
- cibuli zvolna restovat 10 - 15 minut na sádle, zprudka opéct kostky masa
- osolit, opepřit, vmíchat protlak, orestovat, přidat mletou papriku a chilli
- přidat obsah konzervy s rajčaty, zalít vývarem
- 10 minut zakryté povařit
- vmíchat fazole a papriku, 5 minut nezakryté povařit
- odstavit, nechat 5 minut zakryté rozležet
.

Výborná rychlovka k obědu nebo večeři.


Uvaření fazolí

Fazole v hrnci zalijeme studenou vodou.
Necháme máčet několik hodin v chladu, ideálně přes noc.
Hladina by měla být okolo 4 centimetrů nad fazolemi.

Nabobtnalé fazole dolijeme vodou tak, aby byla hladina zhruba 2 centimetry nad fazolemi.
Hrnec částečně zakryjeme poklicí.
Vaříme 20 minut na mírném plameni do změknutí. 
Zatím nesolíme! Sůl zpomaluje proces měknutí.

Vypneme.
K měkkým fazolím vmícháme jednu čajovou lžičku soli, po přibližně 2 minutách je scedíme.


Orestování papriky

Papriku opláchneme a osušíme, nakrájíme ji na proužky.
Nasypeme je na suchou pánev bez tuku.
Na středním plameni je 8 až 10 minut restujeme,
Na paprice se začnou dělat hnědé puchýřky.
Odstavíme.


Orestování cibule a masa

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky zhruba 3 centimetry velké.

V hrnci rozehřejeme sádlo.
Nasypeme cibuli, na mírném plameni 10 až 15 minut restujeme.
Promícháváme.
Vždy když je cibule větší množství, mícháme častěji. 
Bude se tak snadněji odpařovat voda, cibule se bude lépe smažit.


Zvýšíme teplotu, nasypeme kostky masa.
Ze všech stran je zprudka během 4 až 5 minut osmahneme do zlatova.


Podušení

K opečenému masu vmícháme vrchovatou čajovou lžičku soli, zarovnanou pepře a rajčatový protlak.
Okolo 20 vteřin restujeme.

Přisypeme sladkou mletou papriku a podle chuti na špičku nože chilli.
Přilijeme celý obsah konzervy s rajčaty a vývar.
Malou částí vývaru propláchneme prázdnou plechovku od rajčat.
Pokud nemáme kuřecí vývar, povaříme kostku bujonu nebo použijeme jen vodu.


Přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, 10 minut na mírném plameni povaříme.


Dokončení

K měkkému masu vmícháme uvařené fazole a orestovanou papriku.
Hrnec nezakrýváme, 5 minut na mírném plameni povaříme.
Vypneme.
Podle potřeby přisolíme a připepříme.

Kuřecí perkelt podáváme s pečivem.








4 komentáře:

  1. Tak tyhle jídla mám moc ráda, pěkně z jedné pánve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, a když se k tomu přidá rychlost přípravy, tak je to ideální oběd nebo večeře.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Jojo, je to razdva hotové, žádná velká práce.
      Jen si den předem vzpomenout dát namočit fazole a oběd nebo večeře je za chvilku na stole!

      Vymazat