Ivu, díky za recept!
Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Piškot
- 200 ml silné kávy nebo espressa na polití hotového piškotu
- 150 ml Amaretta nebo rumu
- 125 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
- 100 g polohrubé mouky (5 polévkových lžic)
- 5 velkých vajec
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek do pečiva (13 g)
- kůra z citronu
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Krém - varianta bezvaječná
- 500 g Mascarpone
- 400 g smetany ke šlehání (minimálně 30%)
- 150 g moučkového cukru
- kakao na posypání
Krém - varianta vaječná
- 500 g Mascarpone
- 120 g cukru krupice
- 6 vajec
- půlka citronu na vytření mísy
- špetka soli
- kakao na posypání
Jak na to
- našlehat vejce s cukrem, spojit s moukou smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, při teplotě 180 °C péct cca 12 minut
- krém, varianta I: smíchat Mascarpone s cukrem moučkou, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- krém, varianta II: ušlehat žloutky s cukrem, spojit s Mascarpone, vmíchat do tuha ušlehaný sníh
- upečený piškot zvlhčit kávou smíchanou s Amarettem (použít celé množství)
- potřít zvolenou variantou krému
- ihned nebo až před servírováním posypat kakaovým práškem
.
- našlehat vejce s cukrem, spojit s moukou smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, při teplotě 180 °C péct cca 12 minut
- krém, varianta I: smíchat Mascarpone s cukrem moučkou, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- krém, varianta II: ušlehat žloutky s cukrem, spojit s Mascarpone, vmíchat do tuha ušlehaný sníh
- upečený piškot zvlhčit kávou smíchanou s Amarettem (použít celé množství)
- potřít zvolenou variantou krému
- ihned nebo až před servírováním posypat kakaovým práškem
.
Příprava
Sýr Mascarpone vyndáme z lednice, aby nebyl příliš tuhý a dal se dobře zpracovat.
Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou.
Nebo ho vyložíme pečicím papírem.
Uvaříme silnou kávu.
Upečení
Krém, varianta s čerstvými vejci
Dokončení
Do kávy nalijeme Amaretto nebo rum.
TIP! Třetí možností přípravy krému je kombinace prvních dvou. Mascarpone smícháme s našlehanými žloutky a pak místo sněhu z bílků vmícháme ušlehanou šlehačku.
TIP! A ještě jedna bezvaječná varianta.
Mascarpone smícháme se zahuštěným slazeným kondenzovaným mlékem. Na 500 g Mascarpone použijeme 140 g kondenzovaného mléka. Odložíme na chvíli vychladnout do lednice.
Šlehačku ušleháme do tuha a jemně ji smícháme s mascarponovou směsí.
TIP! Šlehačka se nejlépe ušlehá, když je smetana hodně studená. Proto ji z chladničky vyndáme až těsně před použitím. Je fajn, když před šleháním do lednice na chvíli odložíme i mísu a metličky.
TIP! Klasické Tiramisu připravíme podle tohoto receptu.
TIP! Na zpracování Mascarpone můžeme použít i ruční šlehač, ale v tom případě riskujeme, že se Mascarpone srazí, nadělají se v něm hrudky. Chuti to až tolik nevadí, jde hlavně o estetickou stránku.
Hrudky se mohou objevit i v případě, že se sýru blíží doporučené datum spotřeby neboli už není tak čerstvý. A také hodně záleží na jeho kvalitě čili výrobci.
TIP! Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím ho použijeme syrové. Například jako doplněk tatarského bifteku nebo při přípravě italského Tiramisu.
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití za syrova.
Jakmile bude nad polovinou, pro jistotu ho použijeme pouze do pokrmů s tepelným zpracováním.
- Dvě až tři vrchovaté čajové lžičky zalijeme 200 mililitry vroucí vody.
- Necháme vychladnout. Může být klasická, rozpustná nebo připravíme silné espresso.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Piškotové těsto
Piškotové těsto
- Mouku prosejeme, smícháme ji s kypřicím práškem do pečiva a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu. Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká!
- V míse ušleháme celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. V robotu nebo ručním elektrickým šlehačem bude za 8 až 10 minut hotovo.
Hmota zhoustne, napění se, cukr přestane chrastit o stěny mísy.
Za metlou se budou tvořit cestičky.
- Otáčky snížíme na minimum. Po lžících přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůrou.
Nebo ji do našlehané vaječné směsi jemně vmícháme stěrkou nebo vařečkou.
Upečení
- Těsto rozetřeme na plech.
- Ihned ho vložíme do rozehřáté trouby.
- Zhruba za 12 minut bude piškot upečený.
- Vyndáme ho z trouby, necháme vychladnout
Krém, varianta se šlehačkou
Než piškot na plechu vychladne, připravíme krém.
- K Mascarpone po částech vmícháme prosetý moučkový cukr. Vařečkou nebo stěrkou zlehka třeme, dokud nevznikne hladká hmota.
- Studenou smetanu ušleháme na hustou šlehačku. Šlehačku po částech jemným promícháváním spojíme s Mascarpone.
Krém, varianta s čerstvými vejci
Tuto variantu zvolíme pouze v případě, že máme k dispozici čerstvá vejce!
- Připravíme 2 mísy, jednu z nich vytřeme rozpůleným citronem. Pečlivě oddělíme žloutky od bílků, bílky dáváme do "citronové" mísy.
- Ve druhé míse zasypeme žloutky polovinou z uvedeného množství cukru. Okolo 5 minut šleháme ručním šlehačem do husté světle krémové pěny.
Po částech ji jemným mícháním spojíme s Mascarpone.
- Důkladně omyjeme šlehací metly, nesmí na nich být zbytky žloutků! K bílkům přidáme špetku soli, při nižších otáčkách vyšleháme polotuhý sníh.
Po částech přisypáváme druhou polovinu cukru a sníh došleháme do tuha.
- Ušlehaný sníh zlehka vmícháme do směsi Mascarpone a žloutků.
Dokončení
Do kávy nalijeme Amaretto nebo rum.
Pokud nechceme přidávat alkohol, připravíme kávy o 150 mililitrů více.
- Mašlovačkou na upečený piškot rozetřeme celé množství ochucené kávy.
- Krémem rovnoměrně potřeme zvlhčený piškotový plát.
- Kakaovým práškem můžeme posypat ihned nebo sypat jednotlivé porce až těsně před podáváním.
Před podáváním necháme Tiramisu v chladu uležet.
TIP! Třetí možností přípravy krému je kombinace prvních dvou. Mascarpone smícháme s našlehanými žloutky a pak místo sněhu z bílků vmícháme ušlehanou šlehačku.
TIP! A ještě jedna bezvaječná varianta.
Mascarpone smícháme se zahuštěným slazeným kondenzovaným mlékem. Na 500 g Mascarpone použijeme 140 g kondenzovaného mléka. Odložíme na chvíli vychladnout do lednice.
Šlehačku ušleháme do tuha a jemně ji smícháme s mascarponovou směsí.
TIP! Šlehačka se nejlépe ušlehá, když je smetana hodně studená. Proto ji z chladničky vyndáme až těsně před použitím. Je fajn, když před šleháním do lednice na chvíli odložíme i mísu a metličky.
TIP! Klasické Tiramisu připravíme podle tohoto receptu.
TIP! Na zpracování Mascarpone můžeme použít i ruční šlehač, ale v tom případě riskujeme, že se Mascarpone srazí, nadělají se v něm hrudky. Chuti to až tolik nevadí, jde hlavně o estetickou stránku.
Hrudky se mohou objevit i v případě, že se sýru blíží doporučené datum spotřeby neboli už není tak čerstvý. A také hodně záleží na jeho kvalitě čili výrobci.
TIP! Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
- Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu.
- Do vody vložíme neuvařené vejce (nerozbité, se skořápkou).
- Nejčerstvější vejce klesne rychle ke dnu, kde zůstane ležet, staré se bude vznášet u hladiny.
Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím ho použijeme syrové. Například jako doplněk tatarského bifteku nebo při přípravě italského Tiramisu.
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití za syrova.
Jakmile bude nad polovinou, pro jistotu ho použijeme pouze do pokrmů s tepelným zpracováním.
Hmmm, tak to vypadá hodně dobře :)
OdpovědětVymazatNapadlo mě, že když po ruce není káva, lze zkusit třeba kávovinový nápoj Caro.
Nejen vypadá, ale i chutná :-). S Carem jsem nezkoušela, ale určitě to bude taky OK.
Vymazat