Ríšo, díky za kapra!
Základ
- 600 g vykostěného kapřího masa
- slunečnicový nebo olivový olej na smažení
- citron k podávání
Marináda
- 50 ml sójové omáčky
- 50 ml vody
- 5 stroužků česneku
- 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru (může být i čerstvý)
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 zarovnaná čajová lžička soli
Na obalení
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce bramborového škrobu
- 1 polévková lžíce sladké papriky
Jak na to
- vykostěného kapra nařezat na hranolky, v marinádě nechat odležet
- obalit ve směsi mouky, bramborového škrobu a papriky
- smažit ve vyšší vrstvě oleje
.
- vykostěného kapra nařezat na hranolky, v marinádě nechat odležet
- obalit ve směsi mouky, bramborového škrobu a papriky
- smažit ve vyšší vrstvě oleje
.
Úprava je převzata ze stránek Třeboňský kapr. Není to zřejmě ta pravá, podle které hranolky připravují na základě rodinného receptu v restauracích Šupina a Šupinka. A pro pořádek, název "Kapří hranolky" mají bratři Müllerovi chráněný ochrannou známkou.
Příprava kapra
Kapra opláchneme a osušíme, odstraníme šupiny.
Podle návodu dole v boxu ho vykostíme.
Připravíme filety, zbavíme je drobných kostí.
Z filet nařežeme proužky ve tvaru hranolek.
Marináda a naložení
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
V míse smícháme zázvor, papriku, kmín a sůl.
Přidáme česnek, sójovou omáčku a vodu.
Dobře vše promícháme.
Nakrájené hranolky dáme do mísy k marinádě.
Přidáme česnek, sójovou omáčku a vodu.
Dobře vše promícháme.
Nakrájené hranolky dáme do mísy k marinádě.
Důkladně promícháme, aby byly všechny
kousky dobře obalené.
Zakryjeme, dáme odležet.
Stačí na hodinu, ale klidně je necháme v lednici přes noc.
Smažení
V pánvi rozehřejeme větší množství oleje.
Kapří hranolky podáváme se zeleninovým nebo jednoduchým bramborovým salátem.
Chuť výborně doplní dresink ze zakysané smetany a kopru.
Nezapomeneme je servírovat s kousek citronu.
Zakryjeme, dáme odležet.
Stačí na hodinu, ale klidně je necháme v lednici přes noc.
Smažení
V pánvi rozehřejeme větší množství oleje.
- V míse smícháme mouku, bramborový škrob a papriku. Ve směsi postupně obalujeme marinované kousky kapra, ihned je dáváme smažit.
Obracíme, promícháváme.
V jedné várce obalíme a osmažíme jen tolik hranolků, aby na pánvi ležely vedle sebe a nebyly k sobě moc namačkané.
- Za 4 až 5 minut budou hranolky osmažené do zlatova. Z pánve je přendáme do cedníku, necháme z nich stéct a okapat přebytečný olej.
Pak je ještě můžeme na chvilku položit na papírovou utěrku.
Chuť výborně doplní dresink ze zakysané smetany a kopru.
Nezapomeneme je servírovat s kousek citronu.
TIP! Prima vychytávka pro smažení je popsána na stránkách Třeboňského kapra. Na smažení si připravíme dvě pánve.
Na jedné dáme do rozehřátého oleje první várku obalených hranolek. Jakmile jsou usmažené, opatrně je i s olejem vysypeme do cedníku, který držíme nad druhou pánví. V ní začneme v přecezeném oleji smažit další várku. Hranolky z té první zatím v cedníku okapají.
jhd
Příprava kapra, filetování a vykostění
Tady je velice názorné video, tak jen v kostce:
Z vykuchaného kapra odřízneme hlavu, řez vedeme za skřelemi a prsními ploutvemi.
Příprava kapra, filetování a vykostění
Tady je velice názorné video, tak jen v kostce:
Z vykuchaného kapra odřízneme hlavu, řez vedeme za skřelemi a prsními ploutvemi.
Společně se všemi ostatními odřezky ji dáme vařit na polévku, připravíme rybí vývar.
Pokud hranolky připravujeme ve větším množství, uvařené maso z vývaru obereme a připravíme třeba rybí karbanátky, pomazánky...
Kapra naporcujeme na širší podkovy, vyhneme se místům se silnými kostmi ploutví a hřbetu. Z jednotlivých podkov odřízneme dolní ploutve i s kostí.
Dvěma šikmými zářezy nařízneme hřbetní ploutev a vytrhneme ji.
Z obou stran odřízneme páteř, tím podkovu rozpůlíme.
Filety položíme na pracovní desku kůží dolů, tenkým nožem nařízneme maso těsně nad žebry. Filet i s nožem otočíme kůží nahoru. Přitlačením, plochým řezem těsně nad žebry, oddělíme maso.
Drobné ypsilonové kosti nejdou bez vytrhání masa odstranit. Elegantně se jich zbavíme tak, že maso hustě prořežeme ostrým nožem drobnými šikmými řezy až ke kůži. Tím je rozkouskujeme na 2 až 3milimetrové části, které bez rizika zkonzumujeme. Nařezané maso se při smažení speče zpět dohromady.
Pokud hranolky připravujeme ve větším množství, uvařené maso z vývaru obereme a připravíme třeba rybí karbanátky, pomazánky...
Kapra naporcujeme na širší podkovy, vyhneme se místům se silnými kostmi ploutví a hřbetu. Z jednotlivých podkov odřízneme dolní ploutve i s kostí.
Dvěma šikmými zářezy nařízneme hřbetní ploutev a vytrhneme ji.
Z obou stran odřízneme páteř, tím podkovu rozpůlíme.
Filety položíme na pracovní desku kůží dolů, tenkým nožem nařízneme maso těsně nad žebry. Filet i s nožem otočíme kůží nahoru. Přitlačením, plochým řezem těsně nad žebry, oddělíme maso.
Drobné ypsilonové kosti nejdou bez vytrhání masa odstranit. Elegantně se jich zbavíme tak, že maso hustě prořežeme ostrým nožem drobnými šikmými řezy až ke kůži. Tím je rozkouskujeme na 2 až 3milimetrové části, které bez rizika zkonzumujeme. Nařezané maso se při smažení speče zpět dohromady.
Nařezání ypsilonových kostiček je perfektně znázorněno na tomto videu.
A tady můžete mrknout na další způsob odkostění a filetování kapra.
..
Žádné komentáře:
Okomentovat