sobota 1. března 2014

Třeboňské kapří hranolky

Třeboňské kapří hranolky a Jak kapra zbavit všech kostí

Ríšo, díky za kapra!


Základ

  • 600 g vykostěného kapřího masa
  • slunečnicový nebo olivový olej na smažení
  • citron k podávání


Marináda

  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml vody
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru (může být i čerstvý)
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli


Na obalení

  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce bramborového škrobu 
  • 1 polévková lžíce sladké papriky


Jak na to  

- vykostěného kapra nařezat na hranolky, v marinádě nechat odležet
- obalit ve směsi mouky, bramborového škrobu a papriky
- smažit ve vyšší vrstvě oleje
.

Myslím, že je málo lidí, kteří při pobytu v Třeboni neochutnali tuto místní specialitu. Nebo o ní aspoň neslyšeli.  
Úprava je převzata ze stránek Třeboňský kaprNení to zřejmě ta pravá, podle které hranolky připravují na základě rodinného receptu v restauracích Šupina a Šupinka. A pro pořádek, název "Kapří hranolky" mají bratři Müllerovi chráněný ochrannou známkou.


Příprava kapra

Kapra opláchneme a osušíme, odstraníme šupiny.
Podle návodu dole v boxu ho vykostíme.
Připravíme filety, zbavíme je drobných kostí.
Z filet nařežeme proužky ve tvaru hranolek.  


Marináda a naložení

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
V míse smícháme zázvor, papriku, kmín a sůl.
Přidáme česnek, sójovou omáčku a vodu.
Dobře vše promícháme.

Nakrájené hranolky dáme do mísy k marinádě.
Důkladně promícháme, aby byly všechny kousky dobře obalené.
Zakryjeme, dáme odležet.
Stačí na hodinu, ale klidně je necháme v lednici přes noc.


Smažení

V pánvi rozehřejeme větší množství oleje.

  • V míse smícháme mouku, bramborový škrob a papriku.
  • Ve směsi postupně obalujeme marinované kousky kapra, ihned je dáváme smažit.
    Obracíme, promícháváme.
    V jedné várce obalíme a osmažíme jen tolik hranolků, aby na pánvi ležely vedle sebe a nebyly k sobě moc namačkané. 

  • Za 4 až 5 minut budou hranolky osmažené do zlatova.
  • Z pánve je přendáme do cedníku, necháme z nich stéct a okapat přebytečný olej.
    Pak je ještě můžeme na chvilku položit na papírovou utěrku.

Kapří hranolky podáváme se zeleninovým nebo jednoduchým bramborovým salátem.
Chuť výborně doplní dresink ze zakysané smetany a kopru.
Nezapomeneme je servírovat s kousek citronu.


TIP!  Prima vychytávka pro smažení je popsána na stránkách Třeboňského kapra. Na smažení si připravíme dvě pánve.
Na jedné dáme do rozehřátého oleje první várku obalených hranolek. Jakmile jsou usmažené, opatrně je i s olejem vysypeme do cedníku, který držíme nad druhou pánví. V ní začneme v přecezeném oleji smažit další várku. Hranolky z té první zatím v cedníku okapají.






  
jhd
Příprava kapra, filetování a vykostění

Tady je velice názorné video, tak jen v kostce:

Z vykuchaného kapra odřízneme hlavu, řez vedeme za skřelemi a prsními ploutvemi. 
Společně se všemi ostatními odřezky ji dáme vařit na polévku, připravíme rybí vývar.

Pokud hranolky připravujeme ve větším množství, uvařené maso z vývaru obereme a připravíme třeba rybí karbanátky, pomazánky...

Kapra naporcujeme na širší podkovy, vyhneme se místům se silnými kostmi ploutví a hřbetu. Z jednotlivých podkov odřízneme dolní ploutve i s kostí.
Dvěma šikmými zářezy nařízneme hřbetní ploutev a vytrhneme ji.
Z obou stran odřízneme páteř, tím podkovu rozpůlíme.

Filety položíme na pracovní desku kůží dolů, tenkým nožem nařízneme maso těsně nad žebry. Filet i s nožem otočíme kůží nahoru. Přitlačením, plochým řezem těsně nad žebry, oddělíme maso.

Drobné ypsilonové kosti nejdou bez vytrhání masa odstranit. Elegantně se jich zbavíme tak, že maso hustě prořežeme ostrým nožem drobnými šikmými řezy až ke kůži. Tím je rozkouskujeme na 2 až 3milimetrové části, které bez rizika zkonzumujeme. Nařezané maso se při smažení speče zpět dohromady. 

Nařezání ypsilonových kostiček je perfektně znázorněno na tomto videu.
tady můžete mrknout na další způsob odkostění a filetování kapra.
..

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat