- 650 g hovězího zadního a 350 g vepřové plece
- 50 ml mléka
- 3 čajové lžičky sušeného česneku
- 2 vejce
- 2 - 3 polévkové lžíce jemně mleté strouhanky
- 1 - 2 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
- špetku chilli koření
- sůl, pepř
- slunečnicový olej nebo sádlo na smažení
Jak na to
- jemně umleté maso dobře smíchat se všemi ingrediencemi
- tvořit kuličky o průměru cca 3 cm
- jemně umleté maso dobře smíchat se všemi ingrediencemi
- tvořit kuličky o průměru cca 3 cm
- smažit v rozehřátém sádle nebo oleji
.
.
Jednohubky výborně doplní pohoštění k vínu nebo pivu.
Podáváme je teplé i studené, doplněné různými dresinky, hořčicí nebo marmeládou.
Příprava masové směsi
Maso, nameleme co nejjemněji.
Studenou rukou k němu vmícháme:
- strouhanku, sušený česnek, 3 zarovnané čajové lžičky soli, 2 čajové lžičky mletého pepře, na špičku nože chilli koření
- hořčici, mléko a vejce
Pracujeme rychle, aby se maso od teplých rukou nezahřívalo a neodděloval se tím z něho tuk.
Po usmažení by byly jednohubky málo šťavnaté.
Neotíráme si je, voda, kterou tím do směsi dodáme přispěje k větší vláčnosti.
Na závěr směsí párkrát bouchneme na pracovní desku nebo prkýnko.
Vytlačíme tím vzduch, jednohubky se nebudou při smažení trhat.
Pro kontrolu chuti je fajn osmažit jednu malou placičku.
Vytlačíme tím vzduch, jednohubky se nebudou při smažení trhat.
Pro kontrolu chuti je fajn osmažit jednu malou placičku.
Po ochutnání směs podle potřeby dokořeníme.
Smažení
Na zahřátou pánve nalijeme olej nebo rozpustíme sádlo.
Tuku by mělo být zhruba do výšky 1 až 1,5 centimetru.
Z masové směsi tvarujeme kuličky o průměru maximálně 3 centimetry.
Smažení
Na zahřátou pánve nalijeme olej nebo rozpustíme sádlo.
Tuku by mělo být zhruba do výšky 1 až 1,5 centimetru.
Z masové směsi tvarujeme kuličky o průměru maximálně 3 centimetry.
- Kuličky smažíme v dobře rozehřátém oleji 2 až 3 minuty.
- Průběžně je obracíme, aby byly rovnoměrně propečené.
- Po vyndání z pánve je na okamžik pokládáme na papírovou utěrku nebo ubrousek, z povrchu se vsákne přebytečný tuk.
Masové jednohubky podáváme jako součást teplých nebo studených mís.
Doplníme je hustým brusinkovým kompotem nebo hořčicí, cibulovou marmeládou, tatarskou omáčkou, různými dresinky...
Fajn je i rybíz připravený ve stejné úpravě jako brusinky.
Smažené jednohubky můžeme také podávat jako hlavní chod. Třeba s bramborovou kaší nebo s rajskou omáčkou a těstovinami nebo s lepenicí nebo třeba se šťouchaným bramborem.
TIP! Podle chuti můžeme přidat i jiné koření.
Kari, majoránku, rozmarýn, tymián... nebo nasekat čerstvé bylinky.
Pozor ale, aby byly opravdu velice jemně posekané, do směsi by neměly přijít žádné větší kousky, při smažení by se kuličky trhaly.
TIP! Podle chuti můžeme přidat i jiné koření.
Kari, majoránku, rozmarýn, tymián... nebo nasekat čerstvé bylinky.
Pozor ale, aby byly opravdu velice jemně posekané, do směsi by neměly přijít žádné větší kousky, při smažení by se kuličky trhaly.
TIP! Do směsi můžeme přidat namletou nebo velice jemně nakrájenou slaninu.
A další výbornou přísadou jsou žampiony. Nameleme je nebo rozsekáme společně s masem.
TIP! Pokud koupíme hotové mleté maso, je fajn ho doma ještě jednou přemlít.
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat