čtvrtek 12. dubna 2012

Cheesecake

Cheesecake

Cheesecake musí pomalu a důkladně chladnout, proto ho upečeme den před plánovaným podáváním.
 

Rozpis je na kulatou formu s pantem o průměru 22 centimetrů.


Sušenkový korpus

  • 250 g oblíbených sušenek, např. Lotus, Bebe, Esíčka...
  • 120 g másla


Sýrová vrstva

  • 500 g sýru Philadelphia
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g 15% zakysané smetany 
  • 3 vejce a 1 žloutek
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z citronu


Jak na to  

- rozdrcené sušenky smíchat s rozpuštěným máslem, upěchovat do formy
- 8 minut péct při 180 °C, nechat vychladnout
- sýr smíchat s cukrem moučkou, solí, extraktem, šťávou a kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- po jednom zapracovat vejce
- nalít na vychladlý korpus, formu obalenou alobalem a položenou do pekáče s horkou vodou dát do trouby nebo vedle formy postavit hrnec s horkou vodou
- péct 5 minut při 180 °C a 40 minut při 150 °C
- vypnout, po 15 minutách pootevřít dvířka, nechat 2 - 3 hodiny chladnout v troubě
- nechat stát na lince do úplného vychladnutí, dát na několik hodin do lednice
.

Cheesecake se připravuje v nekonečném množství variant chutí, barev i použitých surovin, pečený i nepečený. 
Zajímavou obměnou tohoto základního receptu je třeba Oreo cheesecake.

 
Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na mírném plameni rozpustíme máslo na korpus.
Odstavíme.
Dno a boky formy lehce vymažeme kouskem odkrojeného studeného másla.


Sušenkový korpus

Sušenky rozsekáme v robotu nebo je nasypeme do sáčku, pevně ho uzavřeme a válečkem je rozdrtíme.
Sušenkovou drť nasypeme do mísy, smícháme ji s rozpuštěným máslem.
Směs důkladně rukou prohněteme.
Nandáme ji do formy a obrácenou polévkovou lžící nebo dnem hrnku ji dobře upěchujeme.

Na 8 minut dáme zapéct do rozehřáté trouby.
Vyndáme, necháme zchladnout.

Troubu nevypínáme!


Sýrová náplň

  • V míse rozmícháme do hladka sýr společně s prosetým cukrem moučkou a solí.
  • Vmícháme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, šťávu z citronu a jednu čajovou lžičku velice jemně nastrouhané kůry z dobře omytého citronu.
    Strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, ta bílá je hořká!

  • Postupně přidáváme vejce a žloutek.
  • Promícháváme, aby byla směs hladká, ale pracujeme jemně, abychom do krému dostali co nejméně vzduchu a netvořily se v něm bubliny.
    Přidáme vždy jen jedno vejce, dobře ho rozmícháme a pak teprve přidáme další.
    Žloutek můžeme přidat zároveň s jedním celým vejcem.

  • Směs nalijeme do formy na zchladlý sušenkový korpus.
  • S formou jemně zatřeseme, aby se z ní uvolnily vzduchové bubliny.
    Okolo 5 minut ji necháme v klidu stát, pak v náplní párkrát opatrně projedeme nožem nebo špejlí, aby i ty zbývající bublinky vyprchaly.
    Zabráníme tím popraskání cheesecaku při pečení.
    Nezajíždíme až na dno, abychom nepoškodili korpus.


Pečení

Cheesecake se nejlépe upeče ve vlhkém prostředí.
Povrch při pečení nepopraská a sýrová náplň se bude péct rovnoměrně.
Ideálním způsobem jak toho dosáhnout, je pečlivě obalit formu do alobalu a takto zabalenou ji posadit do hlubšího pekáče, do kterého nalijeme do výšky poloviny formy horkou vodu.
Nebo do trouby vedle formy umístíme hrnek s přibližně 300 mililitry vroucí vody.

V průběhu pečení neotevíráme troubu!
Hrozilo by popraskání povrchu cheesecaku.

  • Naplněnou formu vložíme do dobře rozehřáté trouby. 
  • Po 5 minutách teplotu snížíme na 150 °C.

  • Pečeme dalších 35 až 40 minut.
  • Cheesecake bude skoro hotový.
    Okraje by se měly velice lehce odtahovat od stěn formy, střed cheesecaku není ještě zcela pevný, má třaslavou konzistenci podobnou pudingu nebo želé.
    Troubu vypneme, ale ještě 15 minut ji neotvíráme

  • Po těchto 15 minutách lehce pootevřeme dvířka, zajistíme je proti zavření třeba dřevěnou vařečkou.
  • Cheesecake necháme 2 až 3 hodin pomalu chladnout v pootevřené troubě.
    Opravdu tak dlouho, není to překlep!

  • Cheesecake vyndáme z trouby, necháme ho ve formě zcela vychladnout.
  • Po vychladnutí ho zakryjeme alobalem nebo fólií a dáme na několik hodin do lednice.


Servírování

Variant a možností k podávání je nepřeberné množství.
Pro inspiraci pár tipů:

  • Cheesecake můžeme podávat jen tak nebo různě doplnit ovocem
  • Vhodné jsou jahody, limetky, borůvky, maliny...
  • Můžeme ho potřít krémem připraveným smícháním 200 gramů zakysané smetany s jednou polévkovou lžící cukru moučky, pár kapkami vanilkového extraktu a jedné kávové lžičky šťávy z citronu. 
  • Před podáváním necháme v chladu zatuhnout.
  • Nebo na talíři jednotlivé porce polijeme ovocnou omáčkou
  • Například jahodovou. Jahody nakrájíme, dáme do hrnku, přidáme cukr moučku, podlijeme malým množstvím vody a povaříme do lehkého zhoustnutí. Jako další varianta se nabízí k jahodám vmíchat smetanu.
  • Nebo před porcováním celý dort polijeme hustým borůvkovým kompotem
  • Po nakrájení bude stékat po jednotlivých porcích.
  • Další variantou je potřít cheesecake čokoládovou ganache
  • Ve vodní lázní rozpustíme 200 gramů kvalitní čokolády společně se 110 gramy smetany na šlehání. Po zchladnutí na tělovou teplotu povrch studeného cheesecaku potřeme.






TIP!  Sušenky můžeme použít i celozrnné i s příchutí. Třeba karamelové, kakaové, mandlové... Prostě jakékoliv, které máte oblíbené. 

TIP!  Na krájení porcí použijeme nůž, který nejdříve namočíme v horké vodě, poté ho otřeme do sucha. Cheesecake se na nůž nebude lepit. Namáčíme před každým zakrojením!

TIP!  Sýrovou náplň můžeme zpracovat i v robotu.
Zapneme na co nejnižší stupeň otáček, hmota by neměla být našlehaná, mělo by v ní být co nejméně vzduchu, aby dort při pečení nepopraskal.
Je to ale vcelku zbytečné, ručně ji promícháme velice snadno.

TIP!  Náplň můžeme ochutit třeba čokoládou, 150 až 200 gramů kvalitní 60 až 75% čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Po zchladnutí ji smícháme se sýrovou náplní.
Vynikající obměnou bude, pokud do náplně vmícháme na větší kousky nalámané Oreo sušenky.
 
TIP!  K pravému americkému cheesecaku patří náplň připravená z jemného sýru Philadelphie.
Nicméně srovnatelného výsledku dosáhneme jeho celkovým nebo částečným nahrazením Lučinou, tvarohem, sýrem Mascarpone, Ricottou, cottage... 

I česká varianta s pomazánkovým máslem je velice rozšířená a také moc dobrá. V receptech je jako nepečený tvarohovosmetanový dort.

TIP!  Pro další inspiraci mrkněte sem.


Žádné komentáře:

Okomentovat